Onur Bakır
Analık izni sonrası kadın işçi 6 aya kadar ücretsiz izin hakkını doğrudan kullanabilir, işverenin onayı gerekmez. Analık izni sonrası rapor bu hakkı ortadan kaldırmaz.
Pandemi nedeniyle ücretsiz izin veya kısa çalışmada olan ve primi ödenmeyen hamile kadın işçiler analık ödeneği alamıyor. Meclisi yasada değişiklik yapmaya çağırıyoruz!
Bazı iş ve sektörler haricinde kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı işverenin onayına tabi değil. Bu hakkı ihlal edilen işçi haklı fesih yapabilir.
Analık izni sonrası kadın işçi ister işe döner ister kısmi çalışmaya geçer ister yarım çalıma hakkını kullanır ister ücretsiz izin alır. Seçim hakkı işçinindir, işveren karışamaz.
Gıda İş Sendikası yaptığı açıklamada Meclise seslenerek, hamile işçilerin analık ödeneği alması için ‘90 gün prim’ ödemesi koşulunun kaldırılmasını istedi.
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’den sonra CHP Milletvekili Sera Kadıgil de Uzmanımız Onur Bakır’ın çağrısına karşılık vererek hamile işçilerin analık ödeneği gasbına karşı Meclise kanun teklifi verdi.
Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler, acilen yasal düzenleme yapılmazsa analık ödeneğinden mahrum kalacak.
Hamile olduğunu öğrenen işçi, hamileliğini işverene bildirmekle yükümlü. Hamileliği gizleyen işçi tazminatsız işten çıkarılma riski ile karşı karşıya kalabilir.
Kısa çalışma kapsamında olan kadın işçi, analık iznine ayrıldığında son 1 yılda 90 gün primi varsa analık ödeneği alabilir.
3 haftaya kadar çalışabilir raporu alan ancak 3 haftadan önce erken doğum yapan kadın işçiye doğumdan itibaren 16 haftalık analık istirahati verilmesi gerekir.
Kovid-19 nedeniyle evden (uzaktan) çalışanlar da süt iznini kullanabilir. Evden çalışma süt izni hakkını ortadan kaldırmaz.
Tam kısa çalışmada olan yani hiç çalışmayan hamile işçi 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alsa bile kullanmadığı analık istirahati için SGK’dan ödenek alamayabilir.
İşçinin deneme süresinde olması işverenin ücret ödeme ve sigorta primi yatırma zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Emeklilik için primini dolduran ancak yaşı bekleyen işçi, kısa çalışma kapsamında da olsa kıdem tazminatını da alarak işten ayrılma hakkına sahip.
Hak kazanılan ancak yeniden işe girme nedeniyle kullanılamayan işsizlik ödeneği, işçinin yeniden işsiz kalması halinde -İŞKUR’a başvuru yapılması şartıyla- alınabilir.
İş sözleşmesi askıdayken işten çıkarılan işçinin ihbar süresi, sözleşme askı halindeyken işlemez. Askı hali ile ihbar süresi iç içe geçemez. Aksi takdirde işçi ihbar tazminatı isteyebilir.
Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan kadın işçiler de evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanabilir. Ancak sözleşmede cezai şart olup olmadığına bakmakta yarar var.
Analık ödeneği alırken işten çıkarılmak, analık ödeneğini kesmez. Kanun böyle. Kanuna aykırı yönetmelik değişikliği ile analık ödeneğini kesen SGK yanlış yapıyor.
Hamile işçinin işten çıkarılmakla tehdit edilmesi ve sürekli olarak yasaya aykırı biçimde fazla mesaiye zorlanması mobbingdir.
Kısa çalışma ödeneği gibi nakdi ücret desteği de kadın işçinin analık ödeneği almasına engel değil. Aksi yönde bir uygulama kanuna aykırı olur.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.