Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar. Mart ayından beri kısa çalışma ödeneği alıyorum. Eylülün 25’inde 32.haftam doluyor. Normalde çalışmadığım için 32. haftamda çalışabilir raporu almamın yasak olduğunu biliyordum. Ama bir arkadaşımın doktoru kısa çalışmada da olsan 37. haftaya kadar çalışabilir raporu veriyim ve en azından kısa çalışmadan 2 ay daha yararlanan demiş. Kısa çalışma da olduğum halde doğum iznimi 37. haftaya kadar uzatabilir miyim? Ve uzatırsam 37.haftadan sonra gene doğum parası alabilir miyim?
Önce ilgili yasal düzenlemelere bir bakalım.
İş Yasası’nın 74. Maddesine göre: “Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir”
Tam kısa çalışmada olan, yani fiilen hiç çalışmayan kadın işçinin 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almasının önünde bir engel yok. Doktor da bu raporu verebilir.
Ancak mesele bununla sınırlı değil. Doktor rapor verse bile kadın işçi SGK’dan ödeneğini tam alabilir mi?
Sosyal Güvenlik Kurumu Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulama Tebliği’nin 15. maddesinde aynen şöyle diyor:
“sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde...
Yani bu tebliğe göre 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alan kadın işçinin doğum öncesi kullanmadığı analık istirahatinin 5 haftasını doğum sonrası aktarabilmesi için kadın işçinin “doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması” şartı aranıyor.
Tebliğe göre bu şart ile kadın işçi doğumdan önce kullanmadığı 5 haftalık analık istirahatini doğum sonrasına aktararak, doğum sonrasında bu süre için geçici iş göremezlik (analık) ödeneği alabiliyor. Yani doğum öncesi 3 hafta analık ödeneği, doğum sonrası 13 hafta analık ödeneği; kadın işçinin doğum öncesi 3 haftaya kadar çalışması şartıyla veriliyor.
Tebliğde bu kadar açık bir madde varken, okurlarımıza tam kısa çalışmadayken 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almalarını önermiyorum. Çünkü SGK, kısa çalışma nedeniyle “doğum öncesi 3 haftaya kadar çalışılmadığı” gerekçesiyle doğum öncesi kullanılmayan 5 haftalık süreyi doğum sonrasına aktarmayabilir ve bu süre için analık ödeneği vermeyebilir. Yani SGK sadece 3 hafta + 8 hafta analık ödeneği verebilir.
İlgili haberler
Biz doğruyu söyledik, yanlış yapan SGK
Analık ödeneği alırken işten çıkarılmak, analık ödeneğini kesmez. Kanun böyle. Kanuna aykırı yönetme...
Kısa çalışmada analık ödeneği nasıl hesaplanır
Kısa çalışmadayken analık iznine ayrılan kadın işçinin analık ödeneğinin nasıl hesaplanacağına ilişk...
Kısa çalışmada çalıştırılan işçiye ücret ödenmek z...
İşçi kâğıt üzerinde kısa çalışmada gözükse bile, işveren işçiyi çalıştırdığı takdirde işçinin ücreti...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.