SAĞLIK

Rahim ağzı iltihabı: Servisit

Rahim ağzı iltihabı (Servisit), ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir kadın ve halk sağlığı sorunudur.

‘HPV aşısı ücretsiz olmalı’

Kadınlar Burada Platformu, Sağlık Bakanlığına ‘Kansere karşın koruyucu olan aşının ücretsiz olmaması sağlık hakkının gasbı değil midir?’ diye sordu

İskoçya’da rahim ağzı kanseri HPV aşısıyla ortadan kaldırılıyor

HPV aşısının rahim ağzı kanserini önlemede son derece etkili olduğunu gösteren araştırma, HPV ile ilişkili diğer kanserlerin de aşılama ile önlenebileceğini ortaya koydu.

İstanbul Tabip Odası: HPV aşısı ulusal aşı takvimine eklensin

Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık ayı dolayısıyla açıklama yapan İstanbul Tabip Odası, HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesini talep etti.

Menopoz sonrası baş belası: Uretral Sendrom

'Uretral sendromun asıl nedeni olan genital atrofi, menopozdan sonra uzun süre estrojen uyarısı olmadığı için üreme organlarındaki gerileme ve küçülme demek.'

Bir şiddet biçimi: Genital estetik baskısı

Kadınların son dönemlerde sıkça yaptırdığı genital estetik operasyonlarını ve hangi koşullarda yapılması gerektiğini Psikoseksolog Arzu Erkan ve Cinsel Sağlık Eğitmeni Hemşire Edibe ile konuştuk.

Bartholin kisti nedir, nasıl tedavi edilir?

Bartholin kisti hemen her kadının yaşayabileceği bir durumdur. Genital bölgede enfeksiyona bağlı herhangi bir hastalıkla karşılaşmamak için aldığımız önlemleri kiste karşı da alabiliriz.

2022’de mamografi çektiren, smear yaptıran kadınların oranı düştü

TÜİK, 2022’ye dair Kadın Sağlığı ile İlgili Göstergeleri açıkladı. Kadınlar meme kanserine dair kendi kendine muayeneyi artırırken, mamografi ve smear yaptıran oranı azaldı.

Bütçede en son halk sağlığına bakılıyor: HPV aşısı ücretsiz olmalı

Kadınlarda rahim ağzı kanserini önleyen ve ücretsiz olacağı sözü verilen HPV aşısında yine adım yok. Sağlıkçılar, sağlık bütçesinin insan sağlığını öncelemediğine dikkat çekiyor.

Bir eksiklik değil yeni bir biyolojik evre: Menopoz

Kadınlara menopoz süreci ile nasıl baş ettiklerini sorduk. TTB Kadın Hekimlik Kolu da menopoza dair sorularımızı yanıtladı.

İnternet ve oyun bağımlılığının çocuk ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri

İnternet ve oyunlara erişimin bağımlılık düzeyine ulaşması çocuklarda depresyon, davranış bozuklukları; obezite, göz sağlığı sorunları gibi birçok ruhsal ve fiziksel bozukluğa yol açıyor.

Gebelikte sağlıklı beslenme nasıl olmalı?

Gebelikte sağlıklı, dengeli ve zengin bir diyet, annenin ve bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Dr. Akgül Kuru Oktay, gebelerin nasıl beslenmesi gerektiğine dair yazdı.

Ankara Tabip Odası: Öğüt değil, öğün verin!

Ankara Tabip Odası (ATO) okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için MEB'e çağrı yaptı ve uyardı: Yetersiz beslenme pek çok hastalığa, öğrenme güçlüğüne yol açıyor!

Bulaşıcılığı yüksek bir cilt hastalığı: UYUZ

Uyuz tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda, tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. Salgınlar nedeniyle özellikle bakım evleri, yurt, yatılı okullar ve toplu yaşanan yerlerde daha sık gözlenir.

HPV aşısı ücretsiz olacak denildi zam yapıldı

Kadınların mücadelesi ve açtıkları davaları kazanmaları sonucu rahim ağzı kanserini engelleyen HPV aşısının ücretsiz olacağı sözünü veren Sağlık Bakanı sözünü unuttu.

Uyku bozukluğu üzerine notlar: Depremin sebep olduğu uykusuzlukla ne yapalım?

Yaşanan deprem sonrasında stres, kaygı ve korkunun, bölgede ve dolaylı olarak etkilenmiş kişilerde uyku problemlerine yol açtığını söyleyebilmek mümkün. Peki ya buna karşın ne yapabiliriz?

Bitkisel kozmetik hakkında notlar…

Bitkisel kozmetik deyince aklınıza aktarlardan uçucu yağ olarak aldığınız esans yağlar geliyorsa maalesef yanlış, Uzman Biyolog Elif Polat aktarıyor...

Deprem koşullarında iki kat risk: Üreme sistemi enfeksiyonları

Depremzede kadınlar enfeksiyonu tetikleyen durumların tümüyle yaklaşık bir aydır karşı karşıyalar. O yüzden depremzede kadınlar arasında, kötü kokulu akıntı, kaşıntı gibi şikayetleri sık duyuyoruz.

‘O kadar doğurmasaymış’ demeden önce

Bir kadının fizyolojik ve psikolojik olarak bir doğumdan diğerine hazırlanması üç yılı bulur. Bu süre düşerse düşerse anne tükenmesi dediğimiz fizyolojik ve psikolojik sağlığın bozulması ortaya çıkar.

'9-14 yaşındaki çocuklara HPV aşısı rahim ağzı kanseri riskini azaltır'

HPV aşısı neden önemli? Rahim ağzı kanseri nasıl bir hastalık? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Banu Öndeş anlatıyor...