GÜNDEM
8 yaşındaki Narin Güran cinayeti davasında yaşananlar: Soruşturma eksik, iddianame eksik, karar eksik.
Bu yılın kelimeleri 'kemer sıkma' olmalı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 'Kemer sıkın, dayanın' telkinlerine karşı kadınlar, “Kemer mi kaldı?” diye soruyor.
Günlerdir grevde olan Temel Conta işçisi kadınların gündeminde asgari ücret var. Belirlenen ücreti duyduklarında işçiler, 'Demek ki örgütlenmeden, mücadele etmeden olmuyormuş' diye tepki veriyor.
Raporda muhalif yayınlara yönelik yasaklara son verilmesi, keyfi disiplin cezalarının kaldırılması, sağlık, beslenme, hijyen gibi hakların karşılanması talepleri öne çıktı.
İstanbul'da bir araya gelen üniversitelerin kadın çalışmaları kulüp ve topluluklarından kadınlar yeni yılı birlikte kutladı, talep ve isteklerini paylaştı.
SAĞLIK
‘Güvenli kürtaja ulaşımdaki eksikliği ve zorluğu kadınların bedenleri üzerindeki denetimi tümüyle kaybettiklerini, sadece ekonomik güce sahip olanların kürtaja ulaşma olasılığının olduğunu gösteriyor’
Uzun süre ayakta çalışan kadınların mustarip olduğu varis nedir, neden oluşur?
Aile Sağlığı Merkezleri ve devlet hastanelerinde cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerinin durma noktasına gelmesi, acil doğum kontrol yöntemi ertesi gün haplarının kullanımını artırdı
'Ebeveynler olarak çocuklarımızın beslenmesine, giyinmesine, sağlığına, eğitimlerine, arkadaşlık ilişkilerine nasıl özen gösteriyorsak onların cinsel gelişimlerinde de sorumluluklarımız var.'
Son yıllarda tüm dünyada sık görülmeye başlayan, kronik bir rahatsızlık haline gelen kemik erimesi kadınlarda daha sık görülür ve hastalığın seyri daha hızlı ilerler.
KÜLTÜR SANAT
'Ingrid hem çaresizliği hem de güçlenmeyi somutlaştıran bir kadın. Martha’nın desteği, arkadaşlıklarının güzelliğini ve birbirlerine karşı doğuştan gelen derin anlayışlarını yansıtıyor.'
'Adaletsizliğe karşı olmak için mutlaka bizden biri mi mağdur olması gerekir?'
2024 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk Güney Koreli ve ilk Asyalı kadın yazar olan Han Kang’ı ve onun Türkçe’ye çevrilen kitaplarından ikisini tanıtmak istiyorum.
'Dışa vurum' oyunu Türkiye'de kadın olmanın zorluklarını güçlü ve etkileyici bir şekilde seyirciye aktarıyor. Öyle ki izleyen her kadın oyunda kendinden bir parça buluyor.
Çöl Çiçeği filminden söz ediyorum. Waris Dirie’nin kendi hayat öyküsünü yazdığı aynı isimli kitaptan uyarlanmış 2009 yapımı bir film.
AJANDA
İstinye Üniversitesi Kadın Hakları Çalışmaları ve Dayanışma Kulübü, 6284 sayılı Kanun'u ve İstanbul Sözleşmesi'ni tartışacakları bir açık mikrofon etkinliği düzenliyor.
Kadınlar insan hakları savunucusu tutuklu Nimet Tanrıkulu'nun serbest bırakılması talebiyle Şişli PTT önünde buluşacak.
İstanbul'da bulunan üniversitelerin kadın çalışmaları toplulukları ve kulüpleri, 25 Kasım'ı geride bırakırken üniversiteli kadınları açık oturum etkinliğine çağırıyor.
Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı kadınları 25 Kasım'da 'Jin, jiyan, azadi' sloganıyla sokağa çağırıyor.
Trabzon Demokratik Kadın Platformu, 'Özgür, laik, şiddetsiz bir yaşam için' 25 Kasım'da meydanları boş bırakmayacak.
EKMEK VE GÜL VİDEO
'Haklarımız var'ın ikinci bölümünde Av. Devrim Avcı, mobbingi ve mobbinge karşı işçi ve emekçilerin neler yapabileceğini anlattı.
Avukat Devrim Avcı, 'Haklarımız var' programı ile kadınların sahip olduğu hakları anlatıyor. Bu haftanın konusu ise gebe ve doğum yapan kadınların İş Kanunu'ndan kaynaklanan hakları.
BGST'den kadınların sahnelediği 'Sevgi Soysal Yaşamakta Israr Ediyor' oyununa dair oyunun yazarı ve oyuncu Duygu Dalyanoğlu ve oyuncu Nihal Albayrak ile sohbet ettik.
İnsanca çalışma koşulları, insan gibi muamele görmek için sendikalaşan TKIS işçisi kadınlar ile Tuzla Serbest Bölgenin girişindeki direniş çadırında buluştuk.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yaklaşırken Şişli'de kadınlara mikrofon uzattık. Artan kadın cinayetlerine dair konuştuk.
DOSYA
Sorunların kat be kat arttığı Malatya’dan kadınlar yaşadıkları sorunları Ekmek ve Gül'e anlatıyor.
Sıkıntıların başında yer alan, kadınların en büyük sorunu olan hijyen, sanki depremin üzerinden bir buçuk yıl geçmemiş gibi hâlâ karşımızda.
Adıyaman’dan, Malatya’dan, Hatay’dan kadınlar depremlerin üzerinden geçen bir buçuk yılın ardından deprem bölgesindeki durumu aktarıyor
6 Şubat depremlerinin üzerinden bir buçuk yıl geçti ancak deprem bölgesinde yaşayanların sorunları çözülmedi; belirsizlikler büyüyor, yardımlar kesiliyor.
Ekonomik kriz, bakım yükünün kadınların sırtına yıkılmış olması, fahiş kreş ve kira ücretleri kendine yeni bir hayat kurmak isteyen kadınları yeniden şiddetin hedefi olmaya mahkum kılıyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.