İÇİMİZDEN BİRİ

Narin depremin de yaşamın da yaralarını kadınlarla birlikte sarıyor

Narin depremin ağır hasarlar bıraktığı Adıyaman’da 3 çocuğuyla hayata tutunmaya çalışıyor. Öyle bir kadın ki o, hangi kadın başını sokacak bir yer arasa kendini onun yanında buluyor.

Hamile kadınlar için fabrikayı örgütleyen Arife

Yoğun çalışma sırasında bebeğini düşüren Arife, başka bir kadın aynı şeyi yaşamasın diye kolları sıvıyor ve diğer işçilerle fabrikaya sendika sokuyorlar.

‘Artık kimseye muhtaç olmayacağım’

Zeynep 42 yaşında. Urfalı 8 çocuklu bir ailenin 6 erkek 2 kız çocuğundan en küçüğü. Zeynep’in hikayesi dayanışmayla, kendi ayakları üzerinde durmaya başlayan bir kadının hikayesi.

Hayat boyu mücadeleden vazgeçmemiş bir kadın: Müstesna*

Müstesna 36 yaşında, 3 çocuk annesi. Geçimini gündüzleri atölyede çalışıp akşamları ise evde toka yaparak sağlıyor. Başka kadınların da gelir elde etmesi için toka işini onlara öğretiyor.

Depremzede Mediha’nın 8 Mart talebi: Huzurla başımıza çatılar yıkılmadan yaşamak istiyoruz

‘Bizi ihmal öldürdü. Hem önlemediler hem kurtarmadılar. Şimdi bir yılda evleri yapacağım diyorlar ama hâlâ su yok. Sürer mi böyle, sürmez. Bir sonu olacak elbet.... Onların da sonu gelecek.’

BELLEK

Vera Mihaylovna Veliçkina: Sovyetlerde çocuklara bir öğün ücretsiz yemek hayal değil gerçek

Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz öğle yemeği uygulaması ve ücretsiz kantinler zorlu yıllarda Sovyet çocuklarının boğazlarından sıcak bir lokma geçmesine olanak sağlamıştır.

Açız maçız ama varız kardeşlerim…

Her yıl, asgari ücretle kaç tavuk döner alabiliyoruz hesabını yaparız. Bu yıl tavuk dönerin yerini evden kaplara koyup getirdikleri yemekler aldı…

GÜNÜN ŞARKISI: Radium Girls

Bugün Lennon Ödüllü şarkı sözü yazarı, şarkıcı, multi-enstrumanist Rachel Sumner’a kulak veriyoruz.

Fabrika mutfakları Sovyet kadınlarını yorucu yemek pişirme işinden nasıl kurtardı?

‘Fabrika mutfakları’ projesi aslında kadınların hem evde yemek yapma zorunluluğunu ortadan kaldırmak hem de merkezi olarak yemek ihtiyacının giderilmesini sağlamak için ortaya çıktı.

Kadınlar Dünyası’nın Kürt Kalemi: Mes’adet Bedirxan

'Kadınlar Dünyası kapılarını Kürt kadınları için de aralayan bir dergi. Dergide yazan bu kadınların yazıları Kürt kadınlarının basın yayın tarihi açısından da başvurulacak önemli kaynaklardandır.'

MEKTUP

İş yerinde 8 Mart buluşması: Enola Holmes'dan nöbet paralarımız için iş bırakmamıza

Ege Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesinde sağlık emekçisi kadınlarla yan yana gelip Enola Holmes filmini izledik...

'Dünya yerinden oynar kadınlar örgütlü olsa'

'Evet bu 8 Mart’ta da kadınlar farklı cümlelerle, farklı seslerle kadının kutsallık anlamı yüklenen tanımlarına karşı çıkıp kadınları, emekleri üzerinden savundular'

Mücadelenin direniş ruhuyla karşılıyoruz 8 Mart'ı

Türkiye Yazarlar Sendikasının 8 Mart bildirisini Özak Tekstil işçisi kadınlar kaleme aldı. Özak Tekstil işçisi kadınların mektubunu sizlerle paylaşıyoruz...

8 Mart’a giderken emekli öğretmen kadın anlatıyor: Yaşlanınca barınabileceğimiz bakım evlerimiz olsun

‘Emeklilerin gidip rahatça oturup çay içebileceği, sosyalleşip, sohbet edebileceği sıcak, uygun mekanlar olsun istiyoruz.’

8 Mart'a giderken belediye işçisi bir kadın anlatıyor: 'Sesimizi duyuyor musunuz?'

'Bu ülkede her 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandığında kadınlar sorumluların, onların sesi olmasını istedi. Peki sesimizi duyuyor musunuz?'

DERGİMİZDEN

Ekmek ve Gül dergisi Mart 2024 sayısı

Nergis buketlerini görür görmez baharın kokusunu duymuyor musunuz siz de? Nergis. Yeniden başlamak, umut, yani; bahar… Newroz, Noruz… Yeni gün!

Köhneyi uğurlarken…

Şöyle bir silkelenmenin vakti gelmedi mi sizce? Bahar temizliği misali bütün umutsuzlukları söküp atmanın zamanı gelmedi mi?

Tarihin tozlu sayfalarında değil işçi kadınların mücadelesinde

8 Mart geldi çattı. Tüm takvimlerden, yer kürenin her bir parçasından biriktirdiği eşitlik türküsünü söyleyen kadınların tarihini de yeniden gösterir bize mart güneşi.

Çözüm bol da uygulamak isteyene

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu olarak 8 Mart yaklaşırken KYK yurtlarında kalan kadın öğrencilerin taleplerini dinledik.

Herkes kendi alanından ama hep birlikte: 8 Mart Şenliği

Kampüsümüzde kulüplerle, topluluklarla bir araya gelecek, yaşadığımızı sorunları birlikte tartışacak çözümleri de birlikte üreteceğiz.