Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de temizlik de her çocuğun hakkı!
Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!”

Okulların açılması üzerinden bir ay geçti ve bu bir ay çocuklar pislik içerisinde eğitim alıyorlar.  Kullanılamaz ve mikrop dolu tuvaletler, ağzına kadar dolmuş çöp kutuları…

Milli Eğitim Bakanlığı, temizlik personeli istihdam etmek bir yana, aylık 6 bin liraya haftanın 3 günü güvencesiz bir şekilde özellikle kadınları okullarda temizlik işi için çalıştırmak istiyor; adına da İşgücü Uyum Programı diyor. Yetersiz temizlik personeli ve yeterli bütçenin ayrılmaması sebebiyle okul idareleri velileri temizliğe çağırıyor. Veliler çocukları pis sınıflarda eğitim almak zorunda kalmasın diye dönüşümlü olarak okul temizliğine gidiyorlar. Okulların açılmasının üzerinden iki hafta geçmeden çocuklar arasındaki hastalıklar had safhaya ulaştı.

Devlet çocukların eğitimi için ne temiz ve hijyenik bir ortamı oluşturuyor, ne eğitim ve sağlık haklarını doğrudan engelleyen açlığının önüne geçiyor. Çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek vermeyen devlet, çocukların eğitim aldığı mekanları temiz tutacak önlemleri almaktan bile geri duruyor.

Velileri çocukların sağlığı, hayatı ile sınıyorlar. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!

Okulları rezil bir durumda bırakıp velilere de çocuğunuz sağlıklı olsun istiyorsanız elinizi cebinize atın diyorlar. Bunu kabul etmiyoruz!

Tüm okullarda bu sorunun çözümü için iktidarı, Milli Eğitim Bakanlığını, Sağlık Bakanlığını sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz.

Ancak hangi talebimiz, hangi sorumluluk bizler yan yana gelip güçlü bir şekilde istemedikçe gerçekleşti? Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemeğin her çocuğa verilmesi için yan yana geldiğimiz gibi okullarda temizlik sorununun devlet tarafından çözülmesi için de bir aradalığımızı büyütelim.

Eğitimde çocuklara ayrılmayan bütçe her şeyde olduğu gibi velilerin sırtına yıkılıyor. Oysa bu sorumluluğu alması gerekenler çok net!

Tüm velilere, eğitim emekçilerine, kadın ve çocuk örgütlerine, veli derneklerine çağrımızdır: “Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek de hijyenik bir ortam da her çocuğun hakkı!” demek için okullarda, okul önlerinde yan yana gelelim. Bu hakkın gereklerinin yerine getirilmesi için ses çıkartalım!

İlgili haberler
‘Temizlik işçisi değil köleyiz.’

Temizlikçi olduktan sonra anladım ki kadın olarak cehennemi yaşamak istiyorsan temizlikçi ve çaycı o...

Okullarda zil ‘tasarruflu’ çalacak: Temizlik veli...

Tasarruf gerekçesiyle okullardaki temizlik personeli sayısı azaldı, okulların birçok ihtiyacında old...

İşgücü Uyum Programı: Sömürüyü kökle, işsizliği gi...

İşgücü Uyum Programı; TYP'nin bir benzeri olan bu programın içeriği özellikle kadınlar açısından güv...