Kadınlardan imza kampanyası: Gözaltına alınanlar serbest bırakılsın!
HDP ve ‘İsimsizler Hareketi’nden çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren kadınlar imza kampanyası başlattı: ‘Bu hukuksuzluğun karşısında, gözaltına alınanların yanındayız!’

HDP ve ‘İsimsizler Hareketi’ne ilişkin yapılan operasyonlarında hukuksuzca gözaltına alınanlar için kadınlar imza kampanyası başlattı.  

Gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep eden metin ile imza kampanyasına çağrı yapan kadınlar, “29 Eylül Salı saat 10.00'a kadar topladığımız imzaları sonrasında basınla paylaşacağız. İmzanızı bu formu doldurarak veya [email protected] adresine yazarak iletebilirsiniz” dedi.

İMZA METNİ: GÖZALTINDAKİ YOL ARKADAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILSIN! 

25 Eylül sabahına hiçbirimize yabancı olmayan biçimlerde gerçekleştirilen gözaltı haberleriyle uyandık. Bir yandan bir tasfiye operasyonun parçası olarak HDP içerisinde mücadele eden arkadaşlarımız hedef alındı, diğer yandan da "İsimsizler Hareketi" adıyla sosyal medya kriminalize edilmeye çalışıldı. İki operasyonda da kadınlar olarak hayatlarımız için verdiğimiz mücadeleden tanıdığımız ve mücadelelerinin tanığı olduğumuz, yeri geldiğinde mecliste ve her yerde sesimiz soluğumuz olan; eşit ve özgür bir yaşamı, haklarımızı beraber savunduğumuz yol arkadaşlarımız aramızdan haksızca, hukuksuzca ve yalanlarla alındı. İnsan değerini hiçe sayan gözaltı koşullarının pandeminin yayıldığı bir dönemde ulaştığı vahim düzeyin farkında olarak arkadaşlarımız için endişeliyiz.

Hukukun talimatla işlediği, kimi hayatların değerli kimilerinin ise değersiz ve harcanabilir kılındığı bu koşullarda hiçbirimiz güvende değiliz. Kürt halkına yönelik ırkçı saldırıların arttığı, Kürt işçilerin çalışmaya gittikleri yerlerde linçe uğradığı, kucağında çocuğuyla bir kadına atılan tokadın hesabını kimsenin vermediği, Kürt köylüler işkenceyle askeri helikopterden atıldığını beyan ettiği halde o gözleri kıpkırmızı hale getiren şiddeti kimsenin soruşturmadığı, Musa Orhan, Ümit Can Uygun, Fatih Burak Aykul ve sayısız örnekte gördüğümüz gibi “doğru kişilerle” fotoğraf çektirmenin cezasızlık için yeterli olduğu günümüzde adalete güvenimiz kalmadı. Bu düzende “nefes alamıyoruz!”.

Daha önce aynı kapsamda ifade vermiş, hatta haklarının ihlal edildiği Anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmiş, evi, adresi belli kişiler, 6 yıl sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın emriyle “kaçma şüphesi” ve “delil karartma ihtimali” gibi gülünç gerekçelerle, şafak baskınlarıyla gözaltına alındı. Biz bu operasyonun hukuki değil siyasi olduğunu, aynı uygulamaların aylardır kayıp olan Gülistan Doku’yu alıkoyduğu bilinen fail Zaynal Abarokov için ya da “Daha önce de yaptım, bana bir şey olmaz” diyen Musa Orhan için geçerli olmamasından biliyoruz. İşte bu yüzden susmuyoruz! Ayla, Gülfer, Beyza, Perihan, Berfin, Bircan, Pervin, Dilek, Emine için gözaltına alınanların her biri için ses çıkarıyoruz:

Bu hukuksuzluğun karşısında, gözaltına alınanların yanındayız! En az 6 milyon insanın iradesini temsil eden HDP’ye saldırının demokrasi ihtimaline, “İsimsizler Hareketi” kapsamında sosyal medyaya baskının da her türlü itiraza ve muhalefete bir darbe olduğunu görüyoruz. Unutulmasın, bu arkadaşlarımız gözaltı operasyonuyla da mahkeme koridorlarıyla da ilk defa karşılaşmıyorlar. Çünkü ülkede yükselen cinsiyetçiliğe, ırkçılığa, sömürüye, taraflı yargıya, faşizme her zaman karşı durdular ve yine duracaklar. Hep birlikte karşı duracağız.

Bizler; bu metne imza atan kadınlar olarak, demokrasi ve hukukun kadın kurtuluş mücadelesinin de olmazsa olmazı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, bu operasyonları “yapay gündem yaratma çabası” olarak değil ülkemizin temel, gerçek gündemlerinden biri, bir varlık-yokluk meselesi olarak görüyoruz. İktidarın baskı ve sindirmeyi temel araç haline getirdiği politikalarına, tıpkı cinsiyetçiliğe direndiğimiz gibi direniyoruz. Direnmezsek asla nefes alamayacağımızın farkındayız.

Siyasetçilerin ve "İsimsizler Hareketi" kapsamında gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Demokrasiyi kazanacağız, gerçek adaleti kazanacağız, kadınlar olarak eşitliği ve özgürlüğü kazanacağız.

Birlikte mücadeleyle kazanacağız!

İlgili haberler
Hayatımızdan da haklarımızdan da vazgeçmiyoruz!

Bu zamana kadar mücadeleyle kazandığımız tüm haklarımız saldırı altında. Bu saldırılar, hayatımızın...

Nar çatladı, kuyu taştı…

Kadınların seslerini duyurmaya vesile olmaya, onların çağrısını yinelemeye devam edeceğiz. Çünkü kad...

İstanbul Sözleşmesi bir eşik; o eşiği biz kadınlar...

İstanbul Sözleşmesi, esasen kadınların eşitlik haklarını tümüyle ortadan kaldırmak isteyenler karşıs...