Biz doğruyu söyledik, yanlış yapan SGK
Analık ödeneği alırken işten çıkarılmak, analık ödeneğini kesmez. Kanun böyle. Kanuna aykırı yönetmelik değişikliği ile analık ödeneğini kesen SGK yanlış yapıyor.
Okurumuzun Sorusu:

Yazınızda “SGK çıkışının yapılması, okurumuzun analık ödeneği almaya devam etmesine engel teştim etmez” demişsiniz. Fakat başka bir sitede “sigortalılık durumunun sona ermesiyle birlikte en fazla 10 günlük ödenek alınabilir, geri kalanını alamaz” şeklinde bilgi verilmektedir. Konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz?  

Okurumuz haklı. Birçok yanıtımızda yasal koşulları sağlayıp analık ödeneğine hak kazanan işçinin analık ödeneği alırken işten çıkarılması halinde de analık ödeneğinin devam edeceğini, ödeneğin tam süreyle verileceğini yazdık.

Peki bu bilgi yanlış mı? Hayır değil! Bu bilgi kanuna aykırı mı? Hayır değil! Aksine biz kanun neyi öngörüyorsa onu yazdık.

Zaten uygulama da bu şekildeydi.

Peki başka sitelerde neden “işten çıkış halinde ödeneğin 10 gün sonra kesileceği” yazıyor?

Aslında bu durumu biz de defalarca yazdık. Gerçekten de böyle bir durum söz konusu. Çünkü SGK kanuna aykırı bir yönetmelik değişikliği yaparak, analık iznindeyken işten çıkarılan kadın işçilerin analık ödeneği hakkını 10 gün ile sınırladı. SGK yasaya aykırı biçimde kadın işçilerin analık ödeneği hakkını gasp etti.

Detaylı bilgiler için bu yanıtlarımıza bakılabilir:

SGK YASAL HAKKI YÖNETMELİKLE KISITLAYAMAZ

SGK HAK GASPINA DEVAM EDİYOR

Sözün özü, yazdığımızın arkasındayız. Biz doğruyu söyledik, yanlışı yapan, yanlışta ısrar eden, kanuna aykırı yönetmelik değişikliği ile işten çıkarılan kadın işçilerin bir de analık ödeneği hakkına el koyan SGK’dır!  

Bu sorunu yaşayanların yapabileceği bir şey var! SGK’ya dava açarak yasaya aykırı yönetmelik maddesi ile sınırlanan analık ödeneğinin tümünü talep etmek! Çünkü SGK uygulamasında ısrar ediyor! Aksi takdirde SGK’nın yanlışından dönmesini beklemek gerekecek.

Bir kez daha çağrımızı yapalım: SGK analık istirahatine ayrılana da rapor alan işçileri mağdur etmeye son vermeli, derhal yönetmeliği yasaya uygun hale getirmeli ve yönetmelik değişikliği yaptığı 5 Aralık 2017 tarihinden bu yana hakkını gasp ettiği tüm işçilere yasal haklarını en kısa sürede teslim etmelidir!

İlgili haberler
SGK annelerin ödeneğine el koyuyor!

SGK, analık iznindeyken sözleşmesi biten ya da işten çıkarılan kadın işçilerin analık ödeneği hakkın...

SGK prim kaçakçılığına karşı işlem yapmak zorundad...

Sigorta primi gerçek ücretinden az ödenen işçinin şikayeti halinde SGK gerekli incelemeyi ve işlemle...

Şule Çet’in SGK kayıtları geldi| ‘Bu rapor psikolo...

Psikolojik durumuna dair rapor istenen Şule Çet'in SGK raporları geldi. Çet'in hiçbir ithal ilaç kul...