Gıda-İş Sendikası: Prim şartı aranmaksızın analık ödeneği hakkı tanınsın
Gıda İş Sendikası yaptığı açıklamada Meclise seslenerek, hamile işçilerin analık ödeneği alması için ‘90 gün prim’ ödemesi koşulunun kaldırılmasını istedi.

Hamile kadın işçilerin Ekmek ve Gül’e gönderdiği sorular üzerinden Uzmanımız Onur Bakır’ın dikkat çektiği hamile işçilerin analık ödenekleri hakkına dair Gıda-İş Sendikası açıklama yaptı.

DİSK/Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Olcay Ozak imzasıyla yayımlanan açıklamada; Gıda-İş Sendikası olarak bir maddelik bir yasa değişikliği İle kadın işçilere “prim şartı aranmaksızın” analık ödeneği hakkının tanınması istendi. Açıklama şöyle:

‘90 GÜN PRİM KOŞULU KADINLARI MAĞDUR EDİYOR’

“Pandemi süreci hak kayıplarında hız kesmiyor. Pandemiyi bahane eden patronlar ücretsiz izin ve kısa çalışma dayatmasıyla kadın işçilerin mağduriyetini daha da derinleştiriyor. Kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçiler sigorta primleri yatırılmadığı için ciddi bir mağduriyetle karşı karşıyalar! Bu durumda olan kadın işçilerin birçoğu analık ödeneği almak için “son bir yılda 90 gün prim ödenmesi” koşulunu pandemi nedeniyle karşılayamadıkları için mağdur ediliyor. Gebeliği pandemiden önce ya da pandemi sırasında başlayan birçok kadın işçi analık iznine ayrılması gereken 32. haftaya yaklaştı.

‘BİR MADDELİK YASA DEĞİŞİKLİĞİ İSTİYORUZ’

Her fırsatta kadınlara 3 çocuk çağrısı yapan AKP hükümeti; kadını istihdamın dışına itmenin en önemli enstrümanı olan ‘’analık’’ dahi ,sömürü düzenine sunuluyor.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. maddesine göre sigortalı kadın işçilere ‘’doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla’’ analık istirahati sürecince geçici iş göremezlik ödeneği (analık ödeneği) verilmektedir. 2020 yılı mart ayından bu yana ise devam etmekte olan kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle birçok kadın işçi fiilen çalışmamakta ve bu kadın işçilerin sigorta primleri yatırılmamaktadır.

Bu Kanunda yapılacak bir değişikle bu mağduriyetin giderilmesi ve pandemi nedeniyle sigorta primleri yatırılmayan kadın işçilerin de analık ödeneği hakkından yararlanabilmesi sağlanmalıdır.

DİSK/Gıda-İş sendikası olarak bir maddelik bir yasa değişikliği İle kadın işçilere “prim şartı aranmaksızın” analık ödeneği hakkının tanınmasını istiyoruz. Mecliste bu hak kaybına yönelik adım atılmasını ve bu durumun takipçisi olacağımızı belirtiyoruz!”


İlgili haberler
İİSŞP: Pandemi, analık ödeneğinin gasbına gerekçe...

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık...

Analık ödeneği hakkı için herkes elini taşın altın...

Analık ödeneği hakkının gasbına karşı esas olarak sendikaların konuyu gündeme getirmesi, bu hakkın g...

Analık ödeneği hakkı için yasada değişiklik istiyo...

Kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere a...

CHP’li Kadıgil, Ekmek ve Gül’ün analık ödeneği öne...

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm’den sonra CHP Milletvekili Sera Kadıgil de Uzmanımız Onur Bakır’ın ça...

Züleyha Gülüm: Hamile işçilerin analık ödeneği mağ...

Uzmanımız Onur Bakır'ın Haklarımız Var bölümünde dikkat çektiği, hamile işçilerin analık ödenekleri...

Acil düzenleme yapılmazsa analık ödeneği alınamaya...

Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler, acilen yasal...