analık ödeneği
Hamilelik nedeniyle analık iznine ayrılan ve analık ödeneği alan kadın işçi, evlilik nedeniyle tazminatını alarak işten ayrılırsa, analık ödeneği 10 gün sonra kesilir.
Analık iznindeyken iş sözleşmesini evlilik nedeniyle fesheden işçinin analık ödeneği 10 gün sonra kesilir.
2021’de yapılan değişiklikle analık ödeneği hesabında son 3 ay değil son 12 ay dikkate alındığı için asgari ücretli işçinin eline 3 bin 626 lira daha az analık ödeneği geçecek.
Kadın işçinin analık iznine 32. haftadan önce çıkması, analık ödeneğini etkilemez. Son 1 yılda 90 gün prim ve sigortalılık şartı karşılanıyorsa analık ödeneğine hak kazanılır.
Analık ödeneğine hak kazanabilmek için kadın işçinin analık istirahatine ayrıldığı tarihte sigortalı olması ve son 1 yılda 90 gün priminin yatmış olması gerekiyor.
Türkiye’de sigortalı çalışmakta iken analık raporu almadan Almanya’ya giden ve doğumunu Almanya’da yapan kadın işçi de analık ödeneğinden yararlanabilir.
Analık ödeneği alabilmenin koşullarından biri de kadın işçinin analık iznine ayrılacağı tarih itibarıyla sigortalı olmasıdır. Aksi takdirde son 1 yılda 90 gün prim olsa bile analık ödeneği bağlanmaz.
Ekmek ve Gül’de pek çok kez dile getirilen analık ödeneği sorunu için verilen yasa teklifleri 9 aydır Mecliste bekliyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyor ve yasada değişiklik istiyoruz.
Pandemi nedeniyle sigorta primleri yatmayan pandemi anneleri analık ve emzirme ödeneği alamıyor. Sorunu çözecek yasa teklifleri Mecliste bekliyor.
Kısmi süreli çalışmaya geçen işçinin çalışma saatlerini işveren belirler. Ancak belirlenmiş bu çalışma saatleri, işçinin onayı olmadan tek taraflı değiştirilemez.
Pandemi nedeniyle sigorta primleri yatırılmayan kadın işçiler, 90 gün koşulunu karşılayamadıkları için ne hastalık ödeneği alabiliyor ne analık ödeneği.
Yapılan yasa değişikliği nedeniyle analık ödeneği hesabında artık son 3 ay değil son 1 yıldaki ortalama prime esas kazanç esas alınacak.
Analık ödeneği, çalışılan günler için yatırılan primler üzerinden hesaplanır. Kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği hesaba dahil edilmez.
İşçinin kısa çalışmada gösterilip fiilen ücret ve sigorta primi ödenmeden çalıştırılması işçi için haklı fesih nedenidir.
Doğum öncesi izninin bir kısmını doğum sonrasına aktarmak isteyen kadın işçinin 32. hafta dolmadan çalışabilir raporu alması gerekiyor.
Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler analık ödeneklerinden yararlanamaması sorununa dair Milletvekili Züleyha Gülüm, Meclis’e soru önergesi verdi.
Pandemi nedeniyle primleri yatmayan ve son 1 yılda 90 gün primi olmadığı için analık ödeneği alamayan kadın işçiler, haklarını istiyor.
Analık ödeneği için son 1 yılda 90 gün prim hesabında doktor raporuyla 37. hafta dolana kadar yapılan çalışma karşılığı yatan primler de dikkate alınır.
İşsizlik ödeneğinde son 120 gün kuralı değişti. Artık son 120 günde kesintisiz prim koşulu yok. Son 120 günde hizmet akdine tabi olmak yeterli.
Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde hamile işçi daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu mümkün değilse ve işçi talep ederse, işçiye ücretsiz izin verilir.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.