Okurumuzun Sorusu:
Ben şu anda hamileyim ve evleneli bir yıl olmadı. Hem tazminat parasını hem de doğum parasını almak istiyorum. Ne yapabilirim?
Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanarak işyerinden derhal ayrılabilir ve kıdem tazminatını alabilir. Analık ödeneğinden yararlanabilmek için ise son 1 yıl içinde 90 gün primin ödenmiş olması ve kadın işçinin analık iznine ayrıldığı tarihte sigortalılığının devam etmesi gerekir. Analık ödeneği alırken iş sözleşmesi herhangi bir nedenle sona eren kadın işçinin analık ödeneği 10 gün sonra kesilir.
Bu bilgiler ışığında okurumuzun durumuna bakalım. Okurumuzun evlilik nedeniyle fesih hakkından yararlanabilmesi için evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini sona erdirmesi, yani evlilik nedeniyle işten ayrılması gerekiyor. Aksi takdirde bu hak düşüyor. Yani her koşulda okurumuzun 1 yıllık süreyi geçirmemesi gerekiyor.
Okurumuz beklenen doğum tarihinden 8 hafta önce analık iznine ayrılabilir, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta analık ödeneği alabilir.
Eğer 16 haftalık analık iznini sonunda hala evlilik tarihinden itibaren 1 yıl dolmamışsa sorun yok. Okurumuz analık ödeneğini tam süreyle aldıktan sonra tazminatını da alarak işten ayrılabilir.
Ama çok büyük ihtimalle 1 yıllık süre ya okurumuz analık iznine ayrılmadan önce ya da okurumuz analık iznindeyken sona erecek.
Birinci durum üzerinden gidelim. Eğer 1 yıllık süre okurumuzun hamileliğinin 32. haftasından, yani analık iznine ayrılabileceği tarihten önce doluyorsa, okurumuzun evlilik nedeniyle fesih hakkını kullandıktan sonra yeniden sigortalı başka bir işe girmesi ve sigortalılığı yeniden başladıktan sonra analık iznine ayrılması gerekiyor.
Eğer 1 yıllık süre okurumuzun analık izninde olduğu sırada doluyorsa, okurumuzun evlilik nedeniyle fesih yaptıktan sonraki 10 gün içinde yeniden sigortalı bir işe girmesi, yani analık izninde olduğu sırada iş değişikliği yapması ve bu değişikliğin muhakkak 10 gün içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, yani okurumuz analık izninde olduğu sırada evlilik nedeniyle işten ayrılırsa 10 gün daha analık ödeneği alabilir ve 10 günün sonunda okurumuzun analık ödeneği kesilir.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Psikolojik tacize uğrayan işçi haklı fesih yapabil...
Psikolojik tacize uğrayan işçi haklı fesih hakkını kullanarak işten ayrılabilir, yasal haklarını ve...
Kısmi çalışmada işveren çalışma günlerini keyfeked...
Kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçinin önceden belirlenmiş çalışma günleri daha sonra işveren ta...
Yatırılmayan SGK primlerini yatırtmanın üç yolu va...
Fiilen çalıştığı halde SGK primleri yatırılmayan ya da eksik yatırılan işçi, işverene başvuru, SGK’y...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.