Gasp edilen analık ödeneği hakkı bir kez daha Meclis gündeminde
Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler analık ödeneklerinden yararlanamaması sorununa dair Milletvekili Züleyha Gülüm, Meclis’e soru önergesi verdi.

İşçi kadınlar sorunlarını Ekmek ve Gül’de dile getirdi, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm Meclis’te Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a bir kere daha seslendi: Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler analık ödeneklerinden yararlanamıyor, bu sorunu çözün!

2020 yılı Mart ayından bu yana devam eden kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle birçok kadın işçi fiilen çalışamıyor, bu kadın işçilerin sigorta primleri yatırılmıyor. Gebeliği pandemiden önce ya da pandemi sırasında başlayan birçok kadın işçi, analık iznine ayrılmaları gereken kadın işçilerin birçoğu “son 1 yılda 90 gün prim” koşulunu pandemi nedeniyle karşılayamadığı için analık ödeneği hakkından yararlanamıyor!

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, işçi kadınların Ekmek ve Gül’de dile getirdiği sorunla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Bu soruların yanıtlarını bekliyoruz, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!

1. 2020 yılı içinde 90 gün prim koşulunu karşılayamadığı için analık istirahati süresince geçici iş görmezlik ödeneği bağlanmayan sigortalı kadın sayısı kaçtır?

2. Kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçilerin sigorta primlerinin yatırılmamasından doğan mağduriyetleri giderilecek midir?

3. Pandemi nedeniyle sigorta primleri yatırılmayan kadın işçilerin analık ödeneği hakkından yararlanabilmesi için bir planlamanız var mıdır?

4. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak kadın işçilerin analık ödeneğinden yararlanmasının önündeki engeller kaldırılacak mıdır?

5. Son 10 yılda analık istirahati süresince geçici iş göremezlik ödeneği verilen kadın sayısı kaçtır? Bunun yıllara göre dağılımı nasıldır?


Görseller: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Pandemi anneleri analık ödeneği haklarını istiyor!

Pandemi nedeniyle primleri yatmayan ve son 1 yılda 90 gün primi olmadığı için analık ödeneği alamaya...

Son 120 günde analık ödeneği alınması işsizlik öde...

İşsizlik ödeneğinde son 120 gün kuralı değişti. Artık son 120 günde kesintisiz prim koşulu yok. Son...

75 yıllık analık ödeneği hakkı askıda!

Bugün 8 Mart’ın hemen ertesi. Pandemi nedeniyle son 1 yılda 90 gün prim koşuluna takılan kadın işçil...