Okurumuzun Sorusu:
Bir konuda bilgi edinmek için yazıyorum. Geçen sene Mart itibari ile kısa çalışma ödeneği almaya başlayan biri, halen kısa çalışma ödeneği almaya devam ediyor. Haliyle doğum yapacağı tarihten geriye dönüldüğünde 90 gün prim yok. Bu koşulda doğum rapor ücreti alınabilir mi acaba? Son 1 yıl içinde 90 gün prim şartı aranır diyor.
Öncelikle tüm okurlarımızın 8 Mart’ını kutluyorum.
Daha önce köşemizde defalarca ele aldığımız üzere analık iznine ayrılan kadın işçinin 16 haftalık analık istirahati boyunca analık ödeneği (geçici iş göremezlik ödeneği) alabilmesi için doğumdan önceki son 1 yılda 90 gün priminin ödenmiş olması gerekiyor.
Ancak yüz binlerce kadın işçi son 1 yıldır ücretsiz izinde ya da kısa çalışma kapsamında. Dolayısıyla yüz binlerce kadın işçinin sigorta primleri 1 yıldır ödenmiyor.
Dolayısıyla hamile olan ya da doğum yapmış binlerce kadın işçi son 1 yılda 90 gün primi olmadığı için analık ödeneği alamıyor. Benzer biçimde bu kadın işçiler son 1 yılda 120 gün primleri olmadığı için emzirme ödeneğinden de yararlanamıyor.
Analık ödeneği, Türkiye’de 1946 yılında yürürlüğe girmiş bir hak. Analık ödeneğinin 75’inci yıl dönümünü kutluyoruz bu yıl. Ancak ne yazık ki binlerce kadın işçi bu 75 yıllık haktan yararlanamıyor.
Peki ne yapılması gerekiyor? Bir cümlelik bir yasa değişikliği!
Köşemizde yapılması gereken yasa değişikliğini paylaştık; emekten ve kadından yana milletvekillerine çağrıda bulunduk. Köşemizde paylaştığımız yasa teklifi milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Sera Kadıgil tarafından Meclise sunuldu. Detaylar için tıklayın.
Ancak aylar geçmesine rağmen bu yasa teklifleri gündeme alınmadı, görüşülmedi, yasalaşmadı.
İşte bu yüzden, yani Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran iktidar partileri tarafından bu yasa teklifleri gündeme alınmadığı ya da benzer içerikte bir yasal düzenleme yapılmadığı için bu 8 Mart’ı binlerce kadın işçi en temel haklarından biri olan analık ödeneğinden yoksun karşılıyor. Bir kez daha Meclise sesleniyoruz. Yasa değişikliğini yapın, analık ödeneği hakkının önündeki engelleri kaldırın!
İlgili haberler
Analık ödeneği ortalama PEK’in 3’te 2’sidir
Analık ödeneği, son 3 aylık prime esas kazanç ortalamasının 3’te 2’sidir. Örnek bir hesaplama yanıtı...
Analık ödeneğinde kısa çalışma hesaba dahil edilme...
Analık ödeneği hesaplanırken son 3 aydaki ortalama prime esas kazanca bakılır. Kısa çalışma ödeneği,...
Yarım çalışma hakkı analık izninin hemen ardından...
Yarım çalışma hakkının analık izninin hemen ardından kullanılmasında yarar var. Aksi takdirde yarım...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.