Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar. Eşim özel sektörde çalışıyor. Nikah süremiz 1 yılını doldurmadan evlilik gerekçesiyle işten ayrılacak. Fakat ücretli doğum izni süresi de başlamış olacak. 1 yıllık sürenin dolmaması için doğum olmadan evlilik gerekçesiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatını alabiliyor muyuz? Ayrıca doğum izni parasını alabilir miyiz?
Öncelikle okurumuzu ve eşini şimdiden tebrik edelim.
Okurumuzun eşi, evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirdiğinde doğum izninde olsa bile kıdem tazminatına hak kazanır. Evlilik nedeniyle fesihte kıdem tazminatına hak kazanmak için önemli olan feshin evliliği takip eden 1 yıl içinde yapılması ve işçinin fesih tarihinde işyerindeki kıdeminin (çalışma süresinin) en az 1 yıl olması. Fesih tarihinde doğum izninde olmak kıdem tazminatına hak kazanmaya engel teşkil etmiyor.
Ancak SGK’nın 2019 yılında yaptığı yasaya aykırı yönetmelik değişikliği nedeniyle, analık iznindeyken iş sözleşmesinin sona ermesi halinde SGK 10 gün daha analık ödeneği veriyor ve ardından analık ödeneğini kesiyor. Kadın işçi bu 10 gün içinde sigortalı yeni bir işe giremediği takdirde analık ödeneğinin geri kalan miktarını almak mümkün olmuyor.
Sonuç olarak okurumuzun eşi analık izni sırasında iş sözleşmesini evlilik nedeniyle feshederse kıdem tazminatını alabilir ancak analık ödeneği 10 gün daha ödenir ve ardından kesilir.
İlgili haberler
Analık iznine erken çıkılması analık ödeneğini etk...
Kadın işçinin analık iznine 32. haftadan önce çıkması, analık ödeneğini etkilemez. Son 1 yılda 90 gü...
Analık ödeneği için rapor tarihinde sigortalılık ş...
Analık ödeneğine hak kazanabilmek için kadın işçinin analık istirahatine ayrıldığı tarihte sigortalı...
Evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi aranmaz
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçinin ihbar süresi kadar önce haber vermesi gerekmez. İ...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.