Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar. Bu yazınız için teşekkür ederim. Bununla ilgili bir sorum olacaktı. İzne erken çıkma durumunda doğum parasından faydalanma hakkını kaybeder miyiz?
Okurumuzun sözünü ettiği yazımızda şu bilgiyi vermiştik:
“İş Yasası’nın 74. maddesine göre -genel kural olarak- analık istirahati (izni) doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8, toplamda 16 haftadır. Ancak yine aynı maddeye göre bu süreler “İşçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir”.
Yani okurumuzun doktoru, okurumuzun sağlık durumu ve yaptığı işi göz önünde bulundurarak gerekli gördüğü takdirde okurumuzun 32. haftadan önce de analık istirahatine ayrılabilmesi için rapor verebilir.”
Ancak başka yazılarımızda da vurguladığımız üzere SGK’nın rapor giriş sisteminin bu hak ile uyumlu olmaması nedeniyle, bu hak kâğıt üzerinde kalıyor ve hekim gerek görse bile analık raporunu doğum öncesi ya da sonrasında uzatamıyor:
“Okurlarımızdan aldığımız geri bildirimler ışığında söyleyecek olursak SGK’nın analık raporu giriş sistemi, hekim ilgili bilgileri girdiğinde otomatik olarak rapor başlangıç ve bitiş tarihlerini belirliyor ve hekimin raporu daha erken başlatmasına izin vermiyor. Yani çoğul gebelikler haricinde sistem analık iznini otomatik olarak 16 hafta olarak belirliyor.
Dolayısıyla hekim okurumuzun analık iznine 32. haftada çıkmasını uygun görse bile SGK’nın rapor giriş sistemi İş Yasası’nda yer alan bu hak ile uyumlu olmadığı için raporu bu şekilde giremiyor.”
Sonuç olarak öncelikle okurumuzu bu sorun hakkında bilgilendirmek istedim. Bununla birlikte okurumuz 32. haftadan önce normal sağlık raporu, ücretli izin ya da ücretsiz izin alarak da fiilen analık iznini 32. haftadan önce başlatabilir ve 32. hafta dolduğunda analık raporunu alarak yasal olarak da analık iznini başlatabilir.
Gelelim analık ödeneğine.
Analık ödeneğinde koşullar belli. Analık ödeneğine hak kazanabilmek için kadın işçinin analık iznine çıktığı tarihte sigortalılık halinin devam ediyor olması ve doğumdan önceki son 1 yılda en az 90 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor.
Bu koşullar mevcut olduğu sürece, kadın işçinin 32. haftadan önce aldığı sağlık raporu, ücretli ya da ücretsiz izin nedeniyle analık iznine ayrılacağı tarihte fiilen çalışmıyor olması, analık ödeneğine hak kazanılmasına engel teşkil etmez.
İlgili haberler
Analık ödeneği için rapor tarihinde sigortalılık ş...
Analık ödeneğine hak kazanabilmek için kadın işçinin analık istirahatine ayrıldığı tarihte sigortalı...
Almanya’da doğum yapan SGK’li da analık ödeneği al...
Türkiye’de sigortalı çalışmakta iken analık raporu almadan Almanya’ya giden ve doğumunu Almanya’da y...
Analık ödeneği için izne çıkarken sigortalılık şar...
Analık ödeneği alabilmenin koşullarından biri de kadın işçinin analık iznine ayrılacağı tarih itibar...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.