Pandemi annelerinin analık ödeneği mağduriyeti devam ediyor
Pandemi nedeniyle sigorta primleri yatmayan pandemi anneleri analık ve emzirme ödeneği alamıyor. Sorunu çözecek yasa teklifleri Mecliste bekliyor.
Okurumuzun Sorusu:

Pandemi döneminin başından beri işverenimiz kısa çalışma ödeneğinden yararlandırdı beni. Şu an 7 aylık hamileyim ve raporluyum. Fakat öğrendiğim kadarıyla doğumdan önceki bir yılda 90 gün pri-mim olmadığından doğum parası ve süt parası hakkımı alamayacakmışım. Bu doğru mu? Yapılabilecek bir şey var mı?

Bu sorunu köşemizde birçok kez ele aldık. Pandemi nedeniyle kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulanan iş yerlerinde sigorta primleri aylarca yatırılmayan kadın işçiler, doğum yaptıklarında analık ödeneği (doğum parası) ve emzirme ödeneği (süt parası) alamıyor. Çünkü analık ödeneği için doğumdan önceki son 1 yıl içinde 90 gün prim şartı, emzirme ödeneği için ise doğumdan önceki son 1 yıl içinde 120 gün prim şartı aranıyor.

Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları 30 Haziran 2021’de sona erdi. Ancak mağduriyet devam ediyor. Çünkü kadın işçiler 1 Temmuz’da işe geri dönmüş olsalar dahi, okurumuz gibi yakın dönem-de analık iznine ayrılan kadın işçilerin birçoğu 90 ve 120 günü tamamlayamadı. Dolayısıyla okurumuz ve birçok kadın işçi ne analık ödeneği alabilecek ne de emzirme ödeneği.

Okurumuz “yapılabilecek bir şey var mı” diye sormuş. Aslında çözüm çok basit. Köşemizde sorunu çözecek yasa teklifini yayımladık ve bir çağrıda bulunduk.

Bu çağrımız yanıtsız kalmadı. İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Sera Kadıgil Meclise geçtiğimiz yıl aralık ayında ayrı ayrı kanun teklifleri sundu. Bu teklifler ilgili Meclis Komisyonlarına sevk edildi. Ancak aradan 9 ay geçmesine rağmen kanun teklifleri Meclis komisyonlarının gündemine alınmadı ve görüşülmedi. Sonuç olarak sorunu çözecek, on binlerce kadın işçinin mağduriyetini giderecek kanun teklifleri Mecliste bekliyor...


İlgili haberler
Anne işçiye ne hastalık ödeneği var ne analık öden...

Pandemi nedeniyle sigorta primleri yatırılmayan kadın işçiler, 90 gün koşulunu karşılayamadıkları iç...

Gasp edilen analık ödeneği hakkı bir kez daha Mecl...

Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler analık ödenek...

Pandemi anneleri analık ödeneği haklarını istiyor!

Pandemi nedeniyle primleri yatmayan ve son 1 yılda 90 gün primi olmadığı için analık ödeneği alamaya...

Analık ödeneği çalışılan günler üzerinden hesaplan...

Analık ödeneği, çalışılan günler için yatırılan primler üzerinden hesaplanır. Kısa çalışma ve kısa ç...

Analık ödeneği hesabında artık son 1 yıla bakılaca...

Yapılan yasa değişikliği nedeniyle analık ödeneği hesabında artık son 3 ay değil son 1 yıldaki ortal...

75 yıllık analık ödeneği hakkı askıda!

Bugün 8 Mart’ın hemen ertesi. Pandemi nedeniyle son 1 yılda 90 gün prim koşuluna takılan kadın işçil...


Önceki haber
GÜNÜN ŞARKISI: Poesie
Sıradaki haber
Neden mutlu değiliz?