Okurumuzun Sorusu:
İşyerimiz 20 Nisan 2020 tarihinde kısa çalışma ödeneğine ayrıldı. Daha sonra 15 Mart 2021 tarihinde beni KÇÖ’den çıkararak normal çalışmaya aldılar. KÇÖ’den çıktığımda hamileydim. Sağlık sorunlarım nedeni ile doktorum 27 Nisan 2021 tarihinden 26 Mayıs 2021 tarihine kadar istirahat raporu verdi. İstirahat raporum bitincede 32 haftadan çalışamaz raporum verildi. Ancak istirahat rapor paramı sorguladığımda 1 yıl içerisinde 90 gün prim günüm olmadığı gerekçesi ile rapor parası alamayacağım gibi analık ödeneklerimin hiçbirini alamayacağım belirtildi. Bu konuda şu an kanun bu haliyle olduğu için haklarımız olmadığı belirtiliyor. Yapılabilecek başka bir şey var mıdır?
Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim.
Kadın işçinin analık ödeneğinden yararlanabilmesi için doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor.
Kadın ve erkek tüm işçilerin hastalık nedeniyle geçici iş göremezlik ödeneğinden (rapor parası) yararlanabilmesi için iş göremezliğin (raporun) başladığı tarihten önceki son 1 yılda yine 90 gün primin yatmış olması gerekiyor.
Okurumuz ne yazık ki her iki koşulu da karşılayamıyor. Dolayısıyla okurumuz ne analık iznine ayrıldığı tarihten önce aldığı rapor için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) ne de analık izni süresince analık ödeneği alabilecek. Okurumuz doğumdan önceki son 1 yılda 120 gün primi olmadığı için emzirme ödeneği de alamayacak.
Çünkü bu mağduriyeti giderecek düzenleme (yasa teklifi) Mecliste beklediği halde, gerekli yasa değişikliği yapılmadı. Detaylar bu yanıtımızda mevcut: Pandemi anneleri analık ödeneği haklarını istiyor!
Bu aşamada yapılabilecek iki şey var. Mecliste gerekli yasa değişikliğinin yapılmasını sağlamak. İkincisi ise 5510 sayılı Kanun’da yer alan “90 gün koşulunu” Anayasa Mahkemesine götürmek ve iptalini sağlamak. Ama bunun için uzun bir yargı süreci gerektiği gibi Mahkemenin lehte karar vereceğinin de garantisi yok.
İlgili haberler
SGK’nin analık ödeneği zulmü devam ediyor!
SGK’nin yaptığı kanuna aykırı yönetmelik değişikliği nedeniyle analık iznindeyken sözleşmesi sona er...
Züleyha Gülüm: Hamile işçilerin analık ödeneği mağ...
Uzmanımız Onur Bakır'ın Haklarımız Var bölümünde dikkat çektiği, hamile işçilerin analık ödenekleri...
Analık ödeneği hakkı için herkes elini taşın altın...
Analık ödeneği hakkının gasbına karşı esas olarak sendikaların konuyu gündeme getirmesi, bu hakkın g...
Analık ödeneği hakkı için yasada değişiklik istiyo...
Kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere a...
İİSŞP: Pandemi, analık ödeneğinin gasbına gerekçe...
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık...
Pandemi anneleri analık ödeneği haklarını istiyor!
Pandemi nedeniyle primleri yatmayan ve son 1 yılda 90 gün primi olmadığı için analık ödeneği alamaya...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.