İİSŞP: Pandemi, analık ödeneğinin gasbına gerekçe olamaz
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için yasada değişikliğe gidilmesini istedi.

Uzmanımız Onur Bakır'ın Haklarımız Var bölümünde dikkat çektiği, hamile işçilerin analık ödenekleri hakkına ilişkin İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu açıklama yaptı. 

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Banu Tuna kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için yasada değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin pandemi sürecinde yaptığı, işvereni kayıran düzenlemelerin işçileri vurmaya devam ettiğini söyleyen Banu Tuna, “Kadın emekçilerin hakkı olan analık ödeneği de risk altında. Gebeliği pandemiden önce ya da pandemi sırasında başlayan birçok kadın işçi, analık iznine ayrılmaları gereken 32. haftaya yaklaştı. Kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçiler sigorta primleri yatırılmadığı için ciddi bir mağduriyet ile karşı karşıya” dedi.

‘ANALIK HAKKI İÇİN YASADA DEĞİŞİKLİK YAPILMALI’

Kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için yasada değişikliğe gidilmesi gerektiğini vurgulayan Tuna şu ifadeleri kullandı: “Bu durumda olan kadın işçilerin birçoğu analık ödeneğini almak için 'son 1 yılda 90 gün prim ödenmesi' koşulunu pandemi nedeniyle karşılayamadıkları için mağdur ediliyor. Kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere analık ödeneği verilebilmesi için yasada değişikliğe gidilmeli. İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) olarak, bir maddelik bir yasa değişikliğiyle kadın işçilere 'prim şartı aranmaksızın' analık ödeneği hakkının tanınmasını istiyoruz.”

İlgili haberler
Analık ödeneği hakkı için yasada değişiklik istiyo...

Kısa çalışma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere a...

Analık ödeneği hesabı nasıl yapılır?

Analık ödeneği hesabının nasıl yapılacağına ilişkin temel kurallar ve örnek bir hesap yanıtımızda.

Analık ödeneği hakkı için herkes elini taşın altın...

Analık ödeneği hakkının gasbına karşı esas olarak sendikaların konuyu gündeme getirmesi, bu hakkın g...