Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar bir konu hakkında destek almak istiyorum. Şu an hamileyim, kısmi de çalışıyorum. Günlük 5 saat 30 dakika çalışıyorum. SGK 20 gün yatıyor. Aylık brüt 3.275 lira, elime geçen 2.444 TL. Benim doğum param ne kadar olur, bilgi verebilir misiniz?
Öncelikle okurumuzu şimdiden tebrik edelim; rahat ve sağlıklı bir hamilelik süreci dileyelim.
Kısmi zamanlı (part-time) çalışan kadın işçilerin de son 1 yılda 90 gün prim koşulunu karşılamaları halinde analık ödeneği alabileceğini daha önce köşemizde ele almıştık. Detaylar için: TIKLAYIN
Gelelim analık ödeneği hesabına. Esasında analık ödeneği hesabında tam zamanlı ve kısmi zamanlı çalışan işçiler arasında bir fark yok.
Analık ödeneği doğum iznine çıkılan aydan önceki son 3 aylık prime esas kazancın günlük ortalaması üzerinden hesaplanır. Bu üç aydaki toplam prime esas kazanç prim gün sayısına bölünür. Günlük ortalama elde edilir. Bu tutarın 3’te 2’si günlük analık ödeneğidir.
Gelelim örnek hesaplamaya.
Diyelim ki okurumuz Aralık ayı içinde analık iznine ayrıldı. Bu durumda Kasım, Ekim ve Eylül aylarına bakılacak.
Okurumuzun bu üç ayda toplam prime esas kazancı: 3.275 x 3 = 9.825 TL
Okurumuzun bu üç aydaki toplam prim gün sayısı: 20 x 3 = 60
Okurumuzun son üç ayda prime esas kazancının günlük ortalaması: 9.825 / 60 = 163,75 TL
Okurumuzun günlük analık ödeneği= 163,75 x 2/3 = 109,2 TL
Okurumuzun alacağı toplam analık ödeneği: 109,2 TL x 112 = 12.226,6 TL
Birkaç noktanın altını çizmemiz gerekiyor. Eğer okurumuza doğumdan sonra hastanede yatış verilirse, yatış verilen günlerde okurumuz günlük prime esas kazancının 3’te 2’si değil yarısı kadar analık ödeneği alacak. Diğer günlerde yine 3’te 2 üzerinden hesaplama yapılacak.
Bu hesaplamayı yaparken okurumuzun brüt ücreti ile prime esas kazancının aynı olduğunu varsaydık. Bu iki tutar her zaman aynı olmayabilir. Prime esas kazanç tutarı e-devletten sigorta hizmet dökümü üzerinden görülebilir.
Hesabı okurumuzun 2020 yılı Aralık ayında analık iznine ayrılacağını varsayarak yaptık. Diyelim ki okurumuz 2021 yılı Şubat ayında analık iznine ayrıldı. Bu durumda Ocak, Aralık, Kasım aylarına bakılacak. Yeni yılla birlikte bir ücret artışı olmuşsa bu artış analık ödeneğine de yansıyacak.
Okurumuz kısmi süreli çalıştığı için son 3 aydaki toplam prime esas kazancını prim gün sayısına yani 60’a böldük. Okurumuz tam zamanlı çalışıyor olsaydı, bu tutarı 90’a bölecektik.
İlgili haberler
Züleyha Gülüm: Hamile işçilerin analık ödeneği mağ...
Uzmanımız Onur Bakır'ın Haklarımız Var bölümünde dikkat çektiği, hamile işçilerin analık ödenekleri...
Acil düzenleme yapılmazsa analık ödeneği alınamaya...
Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle primleri ödenmeyen hamile işçiler, acilen yasal...
KÇÖ mağduru hamile işçilere analık ödeneği hakkı t...
Kısa çalıma nedeniyle primi yatmayan, bu nedenle 90 gün prim koşulunu sağlayamayan kadın işçilere an...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.