kısmi süreli çalışma
Kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçinin önceden belirlenmiş çalışma günleri daha sonra işveren tarafından tek taraflı olarak değiştirilemez.
Analık izni sonrası kısmi süreli çalışmaya geçiş başvurusu haksız biçimde reddedilen işçi 6 iş günü içinde haklı fesih hakkını kullanıp kıdem tazminatı talep edebilir.
İşçinin yasal koşulları sağlamasına rağmen, işveren işçinin kısmi süreli çalışma hakkını kullanmasını engellerse, işçi haklı fesih yapabilir.
Kısmi süreli çalışma hakkı her çocuk için ayrı ayrı mevcuttur. İlk çocuk için bu hakkını kullanan ve daha sonra tam süreli çalışmaya dönen işçi, ikinci çocuk için de kısmi süreli çalışmaya geçebilir.
Doğum yaptıktan sonra iş değişikliği yapan kadın işçi, tam zamanlı çalışan olarak yeni girdiği işinde de kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kullanabilir.
Haklı nedenle derhal fesih hakkının yazılı olarak, gerekçe açıkça belirtilerek, 6 gün kuralına dikkat edilerek ve daha sonra ispat edilebilecek biçimde kullanılmasında yarar var.
Kadın işçinin sırf kısmi süreli çalışmaya geçtiği için görev yerinin, iş, unvan veya pozisyonun işçi aleyhine tek taraflı olarak değiştirilmesi haklı fesih nedeni oluşturur.
Kısmi çalışma talebi yönetmeliğe aykırı biçimde reddedilen kadın işçi, olumsuz yanıtın tebliğ tarihinden başlayarak 6 işgünü içinde haklı fesih hakkını kullanabilir.
Kısmi süreli çalışmadan tam süreli çalışmaya geçen işçi, son 3 yılda 600 gün primi varsa ve diğer koşulları sağlıyorsa işsizlik ödeneği alabilir.
Kamuda görev yapan sağlık işçilerinin analık izni sonrası kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı işveren tarafından kısıtlanamaz. İşveren süre sınırı getiremez.
Kadın işçi, çocuğu zorunlu ilköğretim çağına (6 yaşına) gelene kadar istediği zaman kısmi süreli çalışmaya geçebilir. Patronların ‘başvuru süresi geçti’ yalanlarına itibar etmeyelim.
Kadın işçi, analık izni sonrası çocuğu zorunlu ilköğretim çağına (6 yaşına) gelene kadar istediği zaman kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkını kullanabilir.
Sürekli ve vardiyalı çalışan sanayi iş yerlerinde görev yapan ve vardiya kapsamında olan kadın işçilerin kısmi süreli çalışmaya geçebilmesi için işverenin onayı gerekir.
Bazı iş ve sektörler haricinde kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı işverenin onayına tabi değil. Bu hakkı ihlal edilen işçi haklı fesih yapabilir.
Bazı istisnalar haricinde analık izni sonrası kısmi süreli çalışmaya geçiş hakkı işverenin onayına tabi değildir. İşveren bu hakkı kısıtlayamaz ve kaldıramaz.
Kısmi kısa çalışmada olan, yani her ay belli bir süre çalışan hamile işçinin 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almasının önünde bir engel yok.
Kısmi süreli çalışmaya geçen kadın işçinin geçiş sırasında belirlenmiş haftalık çalışma süresi daha sonra işveren tarafından artırılamaz veya azaltılamaz.
Kısmi süreli çalışmaya geçiş için yasal koşulları sağladığı halde başvurusu reddedilen kadın işçi haklı fesih yapabilir.
Kısmi süreli çalışma hakkını kullanırken koronavirüs nedeniyle ücretsiz izin almak zorunda kalan kadın işçinin kısmi süreli çalışma hakkı iptal edilemez.
Kısa çalışma kapsamında olduğu için sigorta primi yatmayan hamile kadın işçiler de analık izni boyunca analık ödeneği alabilir.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.