sağlık sistemi
Sağlıkta artan iş yükü sağlık emekçilerini şiddetle daha fazla karşı karşıya bırakırken, derinleşen kriz halkın sağlığa erişimini de zorlaştıracak.
Sağlık emekçileri bugün hizmet üretmiyor. Çalışma koşullarının ağırlaştığına ve sağlık sisteminin çöktüğüne dikkat çeken sağlık emekçileri hakları ve halkın sağlık hakkı için ‘G(ö)revdeyiz’ dedi.
9 Eylül Üniversitesi Hastanesinde aynı serviste çalışan 5 asistan hekimden 4’ü istifa etti, biri yatay geçiş yaparak ‘Birimiz daha nöbet çıkışı ölmeden, normalleşen bu gerçeklere dur demeliyiz’ dedi.
Ankara’dan Eczacı Ezgi Kaya yazdı: Çöp toplayarak geçimini sağlayan ve üç çocuğu olan bir kadın, 2 kilo doğan ve beslenemediğinden 1 buçuk kiloya düşen bebeği için mama alamadan eczaneden çıktı!
TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan SGK’nın geri ödeme kapsamında olan 52 ilacın listeden çıkarılmasını ‘Bir devlet vatandaşın ilacından tasarruf edemez’ diyerek eleştirdi.
Çalışma ve yaşam koşullarını ağırlaştıran pandemi döneminin en zorlu alanlarından birinde çalışan sağlık emekçisi kadınlar içinde bulundukları durumu ‘Tükendik’ diye tarif ediyor.
Bursa’da bebeğini kontrole götüren ve emzirme odasına annesiyle birlikte girmek isteyen E.A., Hacer Hemşire tarafından uyarıldı. Uyarı sonrası anne kız hemşireyi şiddette maruz bıraktı.
Sağlıkta şiddetin en önemli nedenlerinden biri yanlış sağlık politikaları. Kadınlar sağlık hizmetinde en çok zarar gören kesim. Bu nedenle, mücadelede en çok yan yana gelecek olan kadınlardır!
Elazığ’da pandemi kliniğinde görev yaparken kovide yakalanan hemşire: ‘Kovidli hastaların yemeleri, içmeleri, kişisel bakımlarıyla da biz ilgileniyoruz. Tükendim, bittim. Çok yorucuydu bu süreç’.
‘Sağlıkta çağ atladık, diyenler, sağlık emekçilerine bir maske vermekte zorlanırken emekçiler psikolojik olarak da yıpranmaya başlamıştı. Bu sistem, koronavirüs salgınıyla pul pul dökülmeye başladı.’
Sağlık işkolunun farklı alanlarında çalışan kadınlar anlatıyor: ‘Başkalarına can vermeye çalışıyoruz ama bizim canımız çıkıyor. Sürekli tetikte olmak zorundayız, ruhsal ve fiziksel olarak tükeniyoruz.
Ankara Şehir Hastanesinden hizmet alacak olan Ankaralıların da bazı konularda kaygılanmaları gerektiğini düşünmekteyim. Hizmet aldığınız zaman ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınızdır.
Sovyetlerde eğitim ve sağlık nasıl parasız bir kamu hizmeti haline geldi? Bu değişimler kadınların yaşamını nasıl etkiledi? 100 yıl önce getirilen çözümler bugüne hala ışık tutuyor.
İngiltere’de hemşirelerin sayısı azaltılıyor ve hemşirelerin de hastaların da sağlığı tehlikeye atılıyor: Hemşireler işe yetişemedikleri için ağlama krizlerine giriyor, mesleği bırakmayı düşünüyor.
Aile Hekimleri anlatıyor: Sağlıkta çığır açtık, devrim yaptık diyenler doğru söylemiyor!
İsveç’te binlerce kadın “İlk gelene değil herkese doğumevi” parolasıyla meydanlara çıktı. Kadınlar hükümet ve belediye yöneticilerinden doğumevleri sıkıntısına çözüm bulmalarını istedi.
Sağlık emekçileri Türkiye’de ağır koşullarda çalışıyor dersek yanılmış olmayız. Sağlık emekçilerin çoğunluğunun kadın olduğunu düşündüğümüzde de talepleri kaçınılmaz olarak 24 saat kreş oluyor.
İnsan hayatı bu kadar ucuz değil. Bir doktorun para hırsı bakın başına neler getiriyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.