Salgın nedeniyle uyarı yapan hemşire şiddete maruz kaldı
Bursa’da bebeğini kontrole götüren ve emzirme odasına annesiyle birlikte girmek isteyen E.A., Hacer Hemşire tarafından uyarıldı. Uyarı sonrası anne kız hemşireyi şiddette maruz bıraktı.

Bursa’da Osmangazi ilçesindeki özel bir hastanede iki kişi hemşireye saldırdı. E.A., annesiyle birlikte 2 aylık bebeğinin rutin kontrollerini yaptırmak için hastaneye geldi. E.A. sıra beklerken, bebeğini emzirmek için annesiyle birlikte emzirme odasına yöneldi. Ancak Çocuk Servisi Klinik Sorumlusu olan Hemşire Hacer E., pandemi tedbirleri kapsamında odaya yalnızca bebek ile annesinin girebileceğini söyledi. Ancak E.A., annesinin de yanında odaya girmesi için ısrar etti. E.A. ve annesi çıkan tartışmada, hemşire Hacer E.’ye şiddet uyguladı. Hastaneye gelen polis ekipleri, E.A. ile hemşireyi ifadelerini almak için emniyete götürüldü. Hemşire Hacer E. kendisine saldıran anne-kızdan şikayetçi oldu.

SAĞLIKTA ŞİDDET NASIL DURDURULUR?
Sağlık alanında salgın süresince artarak ve çeşitlenerek süren şiddete karşı verilecek mücadele oldukça önemli. Aslında mücadele birçok yönü ve detaylı talepler ile sürmektedir, sürecektir. Ancak şiddete zemin olan sağlık politikalarından ve mevcut salgın politikalarından etkilenenlerin ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli sağlık hizmeti için mücadelesini güçlendirmek ve birleştirmek son derece önemli. Sağlık emekçileri sistemin oluşturduğu sorunların sebebi değildir; sistemden en çok etkilenenlerin başında gelenlerdir. Sağlık sisteminin değişebilmesi de salgında karşı karşıya olduğumuz halk sağlığını gözetmeyen politikaların değişmesi de hep birlikte vereceğimiz mücadele ile değişecek. Kadınlar sağlık sisteminden yaralanabilmede en dışarıda kalan, en çok sorun yaşayan, bugünkü sağlık hizmetinde en çok zarar görenlerden. Bu nedenle sağlık hakkı için de sağlık emekçileri ile birlikte mücadelede en çok yan yana gelecek olan kadınlardır!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası MYK üyesi Aylin Akçay’ın yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN!

‘ALINAN KARARLAR HEPİMİZ İÇİN’

Pandemi döneminde alınan kararlara herkesin uyması gerektiğini söyleyen Hemşire Hacer E., “Ben işimi yapıyorum. Bana söylenileni yapıyorum. Biz burada hem kendi sağlığımızı hem de insanların sağlığını düşünmek zorundayız. İçeride başka emziren anne olmasaydı bu kadar uyarmak zorunda kalmazdım. İçeride emziren diğer anne de her şeye şahit oldu. Şu dönemde herkesin çok gergin olduğunu biliyoruz. Akşama kadar bunları zaten yaşıyoruz. Çok üzülüyoruz. Biz çay molasında bile bunları konuşuyoruz. Kapıdan babalara bebeklerini gösteriyoruz. Biz de çok üzülüyoruz. O annenin de bebeği bir dönem hastanemizde yoğun bakımda yattı. Ama alınan kararlar hepimiz için geçerli. Biz, bize söyleneni yapmakla yükümlüyüz. Hastalarımıza karşı her zaman kelimelerimizi seçerek kullanıyoruz ama maalesef böyle bir olayla karşılaştık” diye konuştu.


İlgili haberler
Sistemin sorunlarını emekçilere, çözümü ‘vicdan’a...

Sağlıkta şiddetin en önemli nedenlerinden biri yanlış sağlık politikaları. Kadınlar sağlık hizmetind...

Sağlık sistemi pul pul dökülüyor

‘Sağlıkta çağ atladık, diyenler, sağlık emekçilerine bir maske vermekte zorlanırken emekçiler psikol...

Kovid hastası bir hemşire: Sağlık sistemi bizi kor...

Malatya Eğitim Araştırma Hastanesinde çalışan ve kovid testi pozitif çıkan bir sağlık emekçisi, sağl...