Savcının kanaati değişmedi: İstismar sabit, sanık cezalandırılmalı
İstinaf kararı ile başa dönen yargılamada savcının kanaati değişmedi, bir kez daha sanığın ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Yıllar süren hukuk mücadelesi sonucu, kızını istismar suçlamasıyla 50 yıl hapis cezası alıp istinaf kararı ile tahliye olan istismar sanığının yargılanmasında yeniden mütalaa aşamasına gelindi. Cuma günü görülen davada mütalaasını açıklayan savcıbir kez daha sanığın“çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 1 Şubat’ta.

HUKUK SAVAŞINA DÖNEN DAVADA SONA GELİNDİ

Ankara’da baba C.Ö.K. kızını istismar etti. Babanın kızını istismarı, annenin verdiği uzun hukuk mücadelesiyle dava konusu haline gelebildi. 3 yılı aşkın süre devam eden yargılama boyunca hiç tutuklanmayan baba, ancak 50 yıl hüküm verildikten sonra tutuklanabildi. Normalde 1 yıldan az sürede karar veremeyen istinaf mahkemesi 2 ay gibi rekor bir hızla dosyayı görüşüp babaya verilen cezayı bozarak, serbest bırakılmasına yol açtı. İstinaf mahkemesinin kararı ile davada başa dönüldü, dava yeniden İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlandı.

‘BİRDEN FAZLA KEZ İSTİSMAR SUÇU İŞLENMİŞTİR’

Cuma günü İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada söz alan Annenin Avukatı Hazal Halat, istinaf mahkemesince bozma gerekçesi yapılan hususların giderildiğini söyleyerek istismar sanığı babanın cezalandırılmasını istedi. Avukat Halat sanığın tutuklanmasını talep etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adına davaya katılan Avukat Hatice Boz ise sanığın kızını birden fazla kez istismar ettiğinin altını çizdi, tutuklanmasını talep etti.

SANIK AVUKATLARI YENİ RAPOR İSTEDİ

İstismar sanığı babanın avukatları dosyadaki raporların ve çocuğun beyanlarının bilimsel olarak tespit edilemediğini savundu, yeni raporlar alınmasını talep eden avukatlar istismar mağduru çocuğun annesinin ise psikolojik durumu için rapor düzenlenmesini istedi. Avukatlar ayrıca sanığa yakın bazı isimlerin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti ise, talepleri yargılamaya bir katkı sağlamayacağı” gerekçesi ile oybirliği ile reddetti.

MÜTALAA: ÇOCUĞUN NİTELİKLİ CİNSEL İSTİMARINDAN CEZALANDIRILMALI

Ardından mütalaa için duruşma savcısına söz verildi. Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, istismar sanığı babanın “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaa sonrası kararı açıklayan mahkeme heyeti, sanığın savunma için süre talebini kabul etti. Sanığın tutuklanması talebini bu aşamada reddeden mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmanın 1 Şubat 2021, saat 15.00’te görülmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?
Anne A, şiddet yüzünden C.Ö.K’den 2014’te boşandı. İki çocuğun velayetini aldı, babaya çocukları görme hakkı verildi. 2014 yılında çocuklar babalarının yanından döndüğünde annenin dikkatiyle o zaman 5.5 yaşında olan kızının istismara uğradığı, “Anneni öldürürüm” dediği için de çocuğun yaşananları anlatmakta zorluk çektiği ortaya çıktı.
Annenin 7 Ağustos 2014 tarihinde yaptığı şikayet ile hukuk mücadelesi başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmada çocuk ilk ifadesinde yaşadıklarını anlatamayınca savcılık yetkisizlik kararı verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan şikayet “Yeterli şüphe oluşturacak delil olmadığı” gerekçesiyle dikkate alınmadı. Anne itiraz etti, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği itirazı reddetti.
Anne Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin hazırladığı, çocuğun istismara uğradığını ortaya koyan raporla yeniden başvuru yaptı, “Daha önce de başvuru yapmışsınız, kovuşturmaya yer yok” kararı vererek dosyayı yeniden kapattı. Anne yine itiraz etti, itiraz yine reddedildi. Anne bu kez de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bir rehabilitasyon merkezi ve Yenimahalle Devlet Hastanesi Çocuk İzlem Merkezinden çocuğun cinsel istismara uğradığına dair kuvvetli şüphe olduğuna ilişkin raporlarla başvuru yaptı. O da reddedildi.
Çocuğun istismarını ortaya koyan farklı raporlarla tam 3 kez başvuru yapan, Yargıtaya, Anayasa Mahkemesine giden anne sonuç alamadı. Kanun yararına bozma yoluna gidilince 2 yıllık adalet mücadelesinin sonucunda 2016 yılında kamu davası açılabildi.
Dava sürecinde çocuk defalarca ifade vermek zorunda kaldı, mahkeme 3 yılın sonunda 10 Temmuz 2019’da babaya 60 yıl 9 ay hapis cezası verdi, ceza 50 yıl 7 ay 15 güne indirildi. Baba tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Karardan kısa bir süre sonra babanın yaptığı başvuruyla istinaf mahkemesi cezayı, üstelik bir üst mahkemeye başvurma yolunu da kapatarak bozdu. Karar sonucunda 50 yıla mahkum edilen ve sadece 4 ay tutuklu kalan istismar sanığı 22 Kasım’da tahliye edildi. Ve yargılama sürecinde başa dönüldü.


İlgili haberler
Adli Tıp Kurumu amcanın istismarını belgeledi, bab...

14 yaşındaki E.A’yı 10 yıldır istismarına maruz bırakan amca F.A.’nın yargılandığı dava görüldü. Adl...

Babasının istismarına maruz kalan çocuk polislere...

Mardin’de 8 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan F.Y’ye...

Babalarının sistematik istismarına maruz kalan 3 k...

Mersin'de babaları hakkında yıllar boyu istismara maruz bırakıldıkları gerekçesiyle suç duyurusunda...