göç

1979'dan günümüze: Kadının çilesi her yerde var, ha vatan olmuş ha gurbet!

Kara Kafa, kadınların yaşadığı kaygıların toplumsal kaygılar olduğunun altını çizmekle kalmayıp mücadele olanaklarını da izleyiciye sunuyor. Kadının çilesi her yerde var ama mücadelesi de her yerde!

KESK Savaş, Göç ve Mültecilik Kıskacında Emek Sempozyumu: Göçmen kadın işçiler nelerle karşı karşıya?

KESK'in düzenlediği sempozyumun ikinci gününde gündem 'Göçmen Kadın Emeği ve Çözüm Olanakları.'

Biz bu hafta sonu bir aradayız: Heyecanla, coşkuyla, inatla

Pelin Şener, pandemi kısıtlamaları sonrası GKB’den kadınlar olarak hangi motivasyonlarla nasıl bir araya geldiklerini ve bu haftasonu gerçekleşecek kongrelerini nasıl örgütlediklerini anlatıyor.

60 yıllık göç ve işçi kadınların mücadelesi: 50 fenig zam!

16 Temmuz 1973’te Hella fabrikalarında çalışan çoğu kadın ‘misafir işçi’nin grev çağrısını yapanlardan biri de Irina Vavitsa. Irina şimdi 71 yaşında ve IG Metall üyesi. O günleri anlatıyor...

‘Misafir’ kadın işçiler: 60 yıllık tanınma ve eşitlik mücadelesi

‘Misafir’ işçiler yabancı, göçmen, Alman-Türk veya göç geçmişi olan kişiler oldu. Onlara ilk nesilden kadınlar da dahildi.

Almanya’ya işçi göçünün 60’ıncı yılı| Kadınların gözünden göç

Türkiye’den Almanya’ya işçi göçünün 60’ıncı yılında Yönetmen ve Senarist Didem Şahin, Göçmen İşçi Nermin’in hayatına odaklanan ‘Acı ve Tatlı’ ile kadınları beyaz perdeye taşıdı.

Bizimkisi üç kuşak kadının göç hikayesi

Türkiye’den Almanya’ya göç hikayelerinin anlatıldığı ‘İş ve Göç: Buradan Hikayeler’ sergisi 13 Kasım’da açılacak. Sergide bir köşesi olan Nevriye Koç Cerit de göç hikayelerini Ekmek ve Gül’e anlattı.

Benim adım Maryam senin adın ne?

Maryam’ın sessizliği, prensleri tarafından kurtarılmayı bekleyen Rapunzel’in de Sindirella’ın da sessizliğine benzemiyor.

Mülteci kadınları güçlendirmek mümkün

Genç mültecilerle çalışma yürüten ve kamusal yaşamda mülteci kadınlar için güvenli fiziksel alanlar oluşturmayı amaçlayan Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneğinden Dağlar Çilingir çalışmalarını anlattı.

Hak arayışını, göçü eserlerine konu edinen ressam: Tiraje Dikmen

Geliştirmiş olduğu soyut yaklaşıma rağmen, özgürlük arayışındaki insanları çalışmalarına konu eden Tiraje Dikmen, 1990’dan itibaren çalışmalarında göç temasını da ele aldı.

GÜNÜN ÖNERİSİ: Göç; Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Heinrich Böll Stiftung Derneğinin desteği ile hazırlanan online eğitim: ‘Göç:Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz’.

GÜNÜN SERGİSİ: ‘GÖÇ’

Ülkeler arası ve ruhsal göçü anlatan ‘Göç’ sergisi 3 Ağustos’ta Trump Art Gallery’de açılıyor. İnsanın göç etme kaygısı ve güdüsü üzerinden eserlerin bulunduğu sergi 31 Ağustos’a kadar açık olacak.

BİR BELLEĞİN AYAKTA TUTULUŞU: Kadınların Göç Hikayeleri

‘Yasak ilanıyla birlikte hayatımız altüst oldu. Oğlum sağlıklı bir çocuktu aslında ama Sur olaylarından sonra uyuşturucu bağımlısı oldu.’

Oturma izni için günlerdir parkta yaşıyorlar

Afganistan’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen mülteciler, oturma izinlerinin verilmesi için günlerdir Ankara’da bekliyor. Mültecilerin bekleyişi ise Türkiye’deki akrabalarının yanına yerleşmek.

Ortadoğulu kadınlar savaşa ve şiddete karşı nasıl mücadele ediyor?

Sivil Toplum, Haklar ve Medya Bağlamında Yeni Nesli Anlamak Sempozyumunda bir araya gelen Ortadoğulu kadınlar şiddete ve savaşa karşı mücadele deneyimlerini aktardı.

Suriyeli Meryem: O sözlerin gerçeğini bir de bizden dinleyin

Keyfimden mi buradayım ben? Suriye’de yaşam çok zorlaşmış. Nasıl gideyim? Hiçbirimiz memnun değiliz buradan. Pazara gidiyoruz seksen laf yiyoruz. Çocuklarımız eziyet görüyor. Dayanamıyoruz.

Sesleri hâlâ yankılanan kadınlar (7): Rita Abatzi

İzmirli Rita annesi ve kız kardeşiyle Yunanistan'a göçmek zorunda kaldı. 30'lu yaşlarında şarkı söylemeye başladı, savaş koşulları yüzünden müzikten ayrı düştü.

Suriyeli tekstil işçileri anlatıyor

Savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler için aradan geçen onca yıla rağmen yaşam hâlâ çok zor. Adana'da tekstilde çalışan işçi kadınlar çalışma koşullarını anlatıyor.

Türkiye'den Amerika'ya işçilikten sendika başkanlığına: Alice Peurala

Alice Peurala, Türkiye’den Amerika’ya göçe mecbur bırakılmış Ermeni bir ailenin kızı. 14 yaşında çalışmaya başladı, o yaşta sendikacılık yaptı, bebeğini bırakacak yer bulamasa da mücadele etti...