Oturma izni için günlerdir parkta yaşıyorlar
Afganistan’daki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen mülteciler, oturma izinlerinin verilmesi için günlerdir Ankara’da bekliyor. Mültecilerin bekleyişi ise Türkiye’deki akrabalarının yanına yerleşmek.

Afganistan’dan göç eden mülteciler, Türkiye’de oturma izni almak için günlerdir Ankara’da parkta yaşıyor. Bayram tatilinde kurumların kapalı olması nedeniyle işlemleri bu hafta başlayan mültecilerin en önemli talebi akrabalarının olduğu illerde oturma izni almak.
Bayram nedeniyle kapalı olunca yüzlerce mülteci Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) önünde beklemek zorunda kaldı. Konuştuğumuz mülteciler, ülkelerindeki savaş ve yoksulluk nedeniyle geldiklerini anlatarak sadece yaşamak istediklerini söyledi.

IŞİD’İN SALDIRISINDA YARALANMIŞ
Afganistan’dan ve IŞİD’den kaçarak derbeder bir halde Ankara’ya geldiklerini söyleyen kadınlardan biri çocuklarıyla beraber on gündür beklediğini ifade ediyor.

Aksaray’daki akrabalarının yanında kalmak için oturma izni almaya çalışan Zehra Özbek de tek ricalarının bu olduğunu ifade etti. Çocuklarının ve kocasının hasta olduğunun
söyleyen Özbek, “Oturma iznini tanımadığımız bir yere verdiler. Küçük çocuğum hastalandı. Oradan buradan 100 lira borç bularak hastaneye götürdüm. Üç günden beri aç susuz sıra bekliyoruz. Tek istediğimiz yaşayabileceğimiz bir ortam sağlanması” diye konuştu.

Eşini savaşta kaybeden ve beş çocuğu ile yollara çıkan Şirin Tacik, Afganistan’ın başkenti Kabil’den geldiğini söylüyor. Tacik, “Kocam savaşta öldü ve beş çocuğum yetim kaldı. On gün sürdü buraya gelmemiz, iki gündür ise parkta bekliyoruz. Türkiye’den yaşamak için yardım bekliyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZ EĞİTİM GÖRSÜN İSTİYORUZ’
Cemile Şafayi de Afganistan’dan gelen mülteciler arasında. Şafayi, “Savaştan kaçarak İran’a geldik, orada bize kötü davrandıkları için Türkiye’ye geldik. İran devleti bize Afgan diye çok eziyet etti. İran askerleri bizi yollara sürdü. Biz çocuklarımız için, onların gelecekleri için Türkiye’ye geldik. Çocuklarımız okula gitsin, eğitim görsün istiyoruz” şeklinde konuştu.

İlgili haberler
Savaş sırasında kürtaj: Kadınlar Yemen’de yasaklar...

Taiz’de hastaneler, sağlık ocakları kapalı. Nüfusun yüzde 70’inin yaşadığı, doğum kontrol olanakları...

GÜNÜN KİTABI: 'Bir Zamanlar Afganistan'

Bu kitaptaki fotoğraflar, dünyada zaman ileri doğru akarken Afganistan'da geri akmış gibi hissettiri...

Afganistan’da kadınlar eşit haklar için koştu

Afganistan’ın Kabil kentinde, kız ve erkek çocuklarının ortak katıldığı tek spor etkinliğinde genç k...