evlilik nedeniyle tazminat
Evlilik nedeniyle fesihte kıdemin yanı sıra yıllık izin ücreti de alınabileceğini için fesih tarihini buna göre ayarlamakta yarar var.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçinin ihbar süresi kadar önce haber vermesi gerekmez. İşçiden ihbar süresi kadar çalışması ya da ihbar tazminatı istenemez.
Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkını kullanacak kadın işçi evlilik nedeniyle feshi yazılı ve ispatlanabilir bir şekilde yapmalı.
Kadın işçi, evliliği izleyen 1 yıl içinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. Kıdem için gereken 1 yılın bir kısmının evlilikten sonra dolmuş olması engel değil.
Kadın işçi evlenmesini takip eden 1 yıl içinde istediği zaman -ihbar süresi kadar önce işverene bildirmesi gerekmeksizin- evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanabilir.
Yeni yılla birlikte ücreti artan işçiye tazminat bu son artmış ücretten ödenir. Kısa çalışma kıdem tazminatını düşürmez.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdiren kadın işçiye bu fesihten kaynaklı işsizlik ödeneği bağlanmaz. Daha önce hak kazanılan ancak kullanılmayan ödenek varsa bağlanır.
İş yerinde 1 yılını dolduran kadın işçi evlendiği tarihi takip eden 1 yıl içinde istediği zaman evlilik nedeniyle işten ayrılma hakkını kullanıp kıdem tazminatını talep edebilir.
İşçinin kısa çalışma kapsamında olması evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshederek kıdem tazminatını almasına engel değil.
Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılacak kadın işçi, bu hakkını istediği zaman derhal kullanabilir. Bu hak; istifa sayılmaz, ihbar süresi gerektirmez.
Kamuda ve özelde sağlık işçilerinin 27 Haziran’a kadar işten ayrılmaları yasaklandı. Ancak bu yasak haklı fesih hakkını ortadan kaldırmaz.
İş sözleşmesini fesheden taraf işverense, işçiye ihbar süresi içinde işçinin talebi olmadan yıllık izin kullandırılamaz.
Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılmak isteyen kadın işçinin iş sözleşmesini yazılı olarak feshetmesinde yarar var. Örnek dilekçe yanıtımızda...
Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kadın işçi kıdemini alarak işten ayrılabilir. İhbar süresi kadar önce işverene haber verme zorunluluğu yoktur.
İşyerinin ekonomik olarak güç durumda olması, hak kazanan işçiye kıdem tazminatı ödenmemesine gerekçe oluşturmaz. İflas veya kapanma halinde de tazminat alınabilir.
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatını alarak işten ayrılan kadın işçi, başka bir işte çalışabilir. İşveren ödediği kıdem tazminatını geri isteyemez.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.