Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar sizin yazılarınız ve bülteniniz sayesinde birçok hakkımdan haberdar oldum bunun için teşekkür ederim iyi ki varsınız. Bir sorum var benim için çok mühim. Evlilik nedeniyle fesih için dilekçe vereceğim ancak burada çalışmamın 2. yılı 1 Ekim’de doluyor. Ben de 2 yıllık tazminat almak için o günü beklemek istiyorum. Ama benim nikah tarihim 23 Ekim 2021. Yani ben nikah tarihi üzerinden gün hesabıyla tam bir yıl dolmadan 6 Ekim 2022’de dilekçeyi versem bu geçerli olur mu? Bunu öğrenmeyi çok istiyorum teşekkür ederim.
Öncelikle okurumuza nazik geri bildirimi için teşekkürlerimiz sunalım ve okurumuza ömür boyu mutluluklar dileyelim.
Evlilik nedeniyle fesih hakkının, resmi nikah tarihini takip eden 1 yıl içinde kullanılması gerekiyor. Okurumuzun nikah tarihi 23 Ekim 2021, okurumuz 6 Ekim 2022 tarihinde evlilik nedeniyle fesih yaptığında 1 yıl kuralına uymuş ve dolayısıyla evlilik nedeniyle fesih hakkını usulüne uygun biçimde kullanmış olur.
Okurumuzun işyerindeki ikinci yılı 1 Ekim 2022 tarihinde doluyor. Okurumuzun feshi 6 Ekim 2022 tarihinde yapması aslında kıdem tazminatı hakkı bakımından bir fark teşkil etmiyor. Çünkü okurumuz zaten kıdem tazminatı için gereken 1 yılı doldurmuş durumda. Kıdem tazminatı hesabında yıldan artan süreler de hesaba katılır. Dolayısıyla 2 yıllık kıdem tazminatı için 2. yılın tam dolması gerekmiyor. Örneğin okurumuz 6 Ekim 2022 yerine bugün evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanıp işten ayrılsa, okurumuz tam 1 yılı için 1 aylık (30 günlük) ücreti tutarında, arta kalan 11 ay 15 gün için de yaklaşık 28,5 günlük ücreti tutarında yani toplamda 58,5 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır.
Yani okurumuzun işyerindeki ikinci kıdem yılını doldurmayı beklemesi, kıdem tazminatı bakımından esaslı bir fark oluşturmuyor.
Ancak ikinci kıdem yılını doldurmanın başka bir avantajı var: Yıllık izin ücreti! Okurumuz 2. kıdem yılını doldurduğunda yeni yıllık izne hak kazanacak. Okurumuz 6 Ekim’de işten ayrıldığında da hak kazandığı ancak kullanmadığı yeni yıllık izninin ücretini de alabilecek. Dolayısıyla okurumuzun 6 Ekim’de (daha doğrusu 1 Ekim’den sonra 23 Ekim’den önce) evlilik nedeniyle fesih hakkını kullanmasında yarar var.
İlgili haberler
Evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi aranmaz
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçinin ihbar süresi kadar önce haber vermesi gerekmez. İ...
Kadın öğretmenlerin de evlilik nedeniyle fesih hak...
Özelde çalışan kadın öğretmenler de evlilik nedeniyle fesih haklarını kullanarak ve kıdem tazminatla...
Evlilik nedeniyle fesih yazılı ve ispatlanabilir ş...
Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kıdem tazminatını alarak işten ayrılma hakkını kullanacak kadın işç...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.