Okurumuzun Sorusu:
Merhabalar. Öncelikle iyi bayramlar diliyorum şimdiden. Ben dün tesadüfen bir yazınızı okudum. Bir konuda danışmak istiyorum. 16 Temmuz 2019’da evlendim. 12 Mart 2020’de devlet hastanesine hekim olarak atamam yapıldı. Şu an özel hastanede çalışmaktayım, Evlilik nedeniyle istifa edip devlette atandığım yerde başlamak istiyordum. Fakat yeni genelgeyle 3 ay ayrılışlar yasaklandı. 15 Mayıs’ta yeni çıkan ek genelgeyle ayrılış yapabiliyorum devlete atandığım için. Fakat “istifalar kabul edilmiyor” diyorlar. Yani kıdem tazminatı alamayacağım evlilik nedeniyle istifa edemeyeceğim için. 1 Temmuz’a kadar ayrılışımın yapılıp devlete başlamam lazım. Tazminat alabilmek için 27 Haziran’da mı evlilik nedeniyle istifa edip devlete başlayış yapmam lazım?Öncelikle okurumuzu ataması için tebrik edelim, tüm okurlarımızın bayramını kutlayalım.
Okurumuzun sözünü ettiği yazımız şu: Sağlık çalışanlarına ilişkin işten ayrılma yasağı haklı fesih hakkını ortadan kaldırmaz
Bir noktayı netliğe kavuşturmamız gerekiyor. Kadın işçinin evlendikten sonraki 1 yıl içinde kıdem tazminatını da alarak işten ayrılma hakkı, 1475 sayılı Kanunun yürürlükteki 14 maddesinden doğan bir haktır.
Evlilik nedeniyle işten ayrılma ne İş Yasası’nın 17 maddesi ile düzenlenen süreli fesih (işçi bakımından istifa) ne de İş Yasası’nın 24 maddesi ile düzenlenen işçi bakımından haklı fesihtir. Yani evlilik nedeniyle fesih istifa değildir.
Yargıtay tarafından da kabul edildiği üzere evlilik nedeniyle işten ayrılma özel bir fesih türüdür, istifa değildir ve kadın işçi bu hakkını evlendikten sonraki 1 yıl içinde istediği zaman derhal kullanabilir. İstifa olmadığı için kadın işçinin ihbar süresi kadar önce haber verme ve ihbar süresi kadar çalışma yükümlülüğü de yoktur.
Sonuç olarak okurumuzun evlilik nedeniyle işten ayrılması istifa değildir ve “istifalar kabul edilmiyor” söyleminin hukuken bir değeri yoktur.
Öte yandan 15 Mayıs’ta yayımlanan ikinci genelgede okurumuzun durumuna birebir uyan bir düzenleme de yoktur.
Bununla birlikte bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere okurumuzun -herhangi bir sıkıntı yaşamaması için- yasağın kalkmasını yani 27 Haziran 2020 tarihini beklemesi daha iyi olacaktır. Okurumuz bu tarihten itibaren evlilik nedeniyle işten derhal ayrılıp kıdem tazminatını talep edebilir ve 1 Temmuz’a kadar da kamu görevine başlayabilir.
Evlilik nedeniyle fesih dilekçesi ve okurumuzun diğer dikkat etmesi gerekenler bu yanıtımızda mevcut: Evlilik nedeniyle fesih yazılı yapılmalı
İlgili haberler
Evlilik nedeniyle fesih eğitim giderine bağlı ceza...
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden kadın işçi kıdem tazminatı alabilir. Ancak evlilik nedeni...
Evlilik nedeniyle fesihte ihbar süresi yok
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden işçinin ihbar süresi kadar önce haber verme zorunluluğu y...
Evlilik işten çıkarmaya gerekçe olamaz
Kadın işçinin evlenmeyi ve evlendikten sonra tazminatını alarak işten ayrılmayı planlaması, işten çı...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.