Okurumuzun sorusu:
Merhaba. Eşim 4 yıldan beri hastanede çalışıyor. Evlilik sebebi ile işten ayrılacağını işverene 4 gün öncesinde söyledi ve nikâh kıydıktan sonra işe devam etmedi. Fakat hastane kıdem tazminatı ödeneceğini fakat ihbar süresini tamamlamadığı için 8 haftalık ihbar süresini kıdem tazminatından kesileceğini söyledi. Böyle bir hakkı var mı acaba?Öncelikle okurumuza ve eşimizi tebrik edelim, bir ömür boyu mutluluklar dileyelim.
Evlilik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatını talep edecek işçilerin dikkat etmesi gerekenleri daha önce de yanıtımızda ele almıştık. BURADAN ulaşabilirsiniz.
Evlilik nedeniyle işten ayrılacak kadın işçilerin ihbar süresi kadar önce işverene bildirimde bulunma zorunluluğu olup olmadığına ilişkin açık bir yasal düzenleme yok.
Ancak konuyla ilgili Yargıtay kararları var. Yargıtay içtihadına göre evlilik nedeniyle işten ayrılacak kadın işçinin ihbar süresi kadar önce bildirimde bulunma zorunluluğu yok.
İhbar süresi kadar önce bildirimde bulunma zorunluluğu olmadığına göre işveren bu durumdaki bir kadın işçiden ihbar tazminatı talep edemez. Dolayısıyla okurumuzun eşinden işverenin ihbar tazminatı talep etmesinin hukuki dayanağı yoktur.
Yargıtay şöyle diyor:
“İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14’üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda işverenin ve işçinin ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır.”
Okurlarımız örnek karara BURADAN ulaşabilir.
Kaldı ki işverenin ihbar tazminatı talep etme hakkı olsaydı bile ihbar tazminatını kıdem tazminatından kesme hakkı yoktur. İşveren her koşulda kıdem tazminatını tam ödemek zorundadır. İşveren ihbar tazminatını kıdemden kesemez, ancak ve ancak yasal yollarla ayrıca talep edebilir.
Sonuçta çift dikiş bir hak ihlali ile karşı karşıyayız. İşveren ihbar tazminatı isteyemeyeceği gibi isteyemeyeceği ihbar tazminatını da kıdem tazminatından mahsup edemez!
Peki, okurumuz eşi ne yapabilir? Kıdem tazminatı eksik ödendiği takdirde işyerine noter aracılığıyla bir ihbar çekip yapılan kesintinin hukuka aykırı olduğunu belirtebilir, eksik kısmın ödenmesini isteyebilir, aksi takdirde yasal yollara başvuracağını kaydedebilir. Ya da doğrudan önce arabulucuya başvurarak, arabulucuda anlaşma sağlanamadığı takdirde de dava yoluyla kesilen tutarı isteyebilir.
Noterden ihtar çekmek bir zorunluluk değil. Ama bazı örneklerde yasal yollara gerek olmadan alacağın tahsilini mümkün kıldığı için bu yolu tavsiye ediyoruz.
Not: Birçok yanıtımızda Çalışma ve Toplum Dergisinin arşivinden örnek Yargıtay kararları paylaşıyoruz. Yıllardır bu derginin Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüten, her sayıda örnek Yargıtay kararlarını bin bir emekle derleyip yayımlayan değerli hocam Dr. Murat Özveri’ye bu vesileyle bir kez daha teşekkür etmek isterim.
İlgili haberler
Evlilik nedeniyle tazminat alan işçi yeniden çalış...
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatını alarak işten ayrılan kadın işçi, başka bir işte çalışabilir. İşv...
Evlilik izni en az 3 gündür
Evlenen işçi, 3 günlük ücretli izne hak kazanır. İşverenin onayı gerekmez. İşçi önceden haber verere...
Evlililik nedeniyle işten ayrılmada ihbar süresi y...
Evlendikten sonraki 1 yıl içinde kadın işçi kıdemini alarak işten ayrılabilir. İhbar süresi kadar ön...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.