Evlilik işten çıkarmaya gerekçe olamaz
Kadın işçinin evlenmeyi ve evlendikten sonra tazminatını alarak işten ayrılmayı planlaması, işten çıkarılmasına gerekçe olamaz.

Okurumuzun Sorusu:
Ben 4,5 senedir markette çalışıyorum. Sigortalı çalışanım ama asgari ücret altında para veriyorlar. Patronum evleneceğim de tazminat alacağım diye beni işten çıkarmak istiyor ve tehdit ediyor. Tazminat hakkım var mı?

Öncelikle şunu belirtelim. Kadın işçinin evlenmeyi planlaması ya da evlendikten sonra tazminatını alarak ayrılmayı planlanlaması işten çıkarılmasına gerekçe olamaz. Evlenmek her yurttaşın, evlendikten sonra 1 yıl içinde tazminatını alarak işten ayrılmak her kadın işçinin hakkıdır. Yasal bir hakkın kullanılması ya da kullanılmasının planlanması, işverene işçiyi (tazminatlı ya da tazminatsız) işten çıkarma gerekçesi vermez.

Bu nedenle okurumuz hiç endişe etmesin. İşveren okurumuzun tazminatını yakamaz. Eğer işveren okurumuzu sırf bu nedenle işten çıkarırsa, okurumuza her koşulda kıdem tazminatını ödemek zorundadır. İşveren kağıt üzerinde başka bir neden bile gösterse, okurumuz yasal yollarla kıdem tazminatını talep edebilir. Öte yandan okurumuz iş güvencesi kapsamında ise ayrıca işe iade yoluna gidebilir. İş güvencesi kapsamında değilse ayrımcılık ya da kötü niyet tazminatı isteyebilir.

Öte yandan işverenin işçiyi tehdit etmesi ve işçiye yasal asgari ücretin altına ücret ödemesi, işçiye İş Yasası’nın 24. maddesinin 2. fıkrası uyarınca “haklı nedenle derhal fesih hakkını” kullanma olanağını sağlar. Yani okurumuz, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir ve kıdem tazminatını talep edebilir. Ancak olayın mahkemeye intikal etmesi halinde okurumuzun tehdit edildiğini veya asgari ücretin altında ücret ödendiğini ispat etmesi gerekir.

Haklı fesih, evlilik nedeniyle işten ayrılmaya göre daha zor bir yol. Çünkü evlilik nedeniyle işten ayrılmalarda ispat sorunu yok. Ancak haklı fesihte, uyuşmazlığın yargıya intikal etmesi halinde, işçinin haklı fesih nedenini ispatlaması gerekebiliyor. Bununla birlikte işyerindeki durum okurumuz için çekilmez bir hal aldıysa ve evlenmesine daha uzun bir süre varsa, okurumuz en kısa sürede bir avukat ile görüşerek haklı fesih yoluna gidebilir.

Son olarak şunu da belirtelim. Okurumuz her durumda –yani ister haklı fesih yapsın ister evlilik nedeniyle işten ayrılsın- geçmişe dönük 5 yıllık eksik ödenen ücretlerini yasal yollarla talep edebilir. Ne yazık ki bu durumda da ispat sorunu karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla okurumuzun asgari ücretin altında ücret aldığını ispat edebilecek her türlü belgeyi ve bilgiyi biriktirmesinde ve tanık hazırlamasında yarar var.

İlgili haberler
Bu gerekçelerle işten atma ne kadar kabul edilir d...

Kadroya geçmeyi beklerken güvenlik soruşturması nedeniyle işinden olan Ege Üniversitesi işçileri işt...

‘Kriz var’ denildi işten atıldı, sonrasını soran y...

Kriz bahanesiyle Örma Tekstilde işten atılan onlarca kadından biri N.D. Krizin kendilerine mal edilm...

Hamilelikte alınan rapor işten çıkarma gerekçesi o...

Kadın işçinin hamileliği sırasında 5 gün rapor alması işten çıkarılmasına gerekçe olamaz. Kadın işçi...