OHAL VE KHK’lere karşı yaşasın dayanışma!
KHK’lerle mesleklerinden ihraç edilen eğitim emekçileriyle dayanışma kermesi ve şenliğinde buluştu. Kermes için gece gündüz takılar tasarlayan kadın eğitimciler dayanışmanın hissettirdiklerini anlattı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan KHK'lerle birçok arkadaşımız hukuksuz bir şekilde işinden ekmeğinden edildi.
Eğitim Sen Ankara 4 No’lu Şube olarak arkadaşlarımıza destek olmak için birçok eylem ve etkinlik yaptık. Yıl sonunda da bir dayanışma şenliği ve kermes yapmaya karar verdik. Neler yapabileceğimizi düşündük,yiyecek yapımından, giysi, ev eşyası gibi şeyleri toparlayarak kermes planladık. Kadın arkadaşlarla takı yaparak ve bunları satarak dayanışma fonuna destek olmaya karar verdik. Takı yapmak için günlerce özverili çalışma yürüttük. Birçok kadın arkadaşımız çalışmaya katıldı ve geç saatlere kadar çalıştık. Dayanışmayla beraber bir şeyler üretmek hepimize iyi geldi. Umudumuzu tazeledik. Biliyoruz ki bu zor günleri bir arada olursak daha kolay aşacağız. Bir arada olma, dayanışma ihraç edilen, edilmeyen, kermese ve şenliğe canla başla emek veren eğitim emekçisi kadınlara ne hissettirdi onlardan dinleyelim.

UMARIM NE KISA SÜREDE İŞİMİZE DÖNERİZ
Selma (İhraç edilen eğitimci): Ben şubeye dönem başında geldim. Önce açığa alındım ve ardından göreve iade edildim sonra da ihraç edildim. Daha önce de şubede kermes yapılmıştı 10 Mart’ta. Onu çok takip edememiştim. Bu kermeste kadınların çocuklarına, eşlerine, kendilerine ayırmaları gereken vakti gelip sendikada takı yapmaya ayırdığını ve bu arkadaşların kocaman yüreklerinin olduğunu gördüm. Hemen hepsi beni hiç tanımıyordu.Yıllarca birlikte vakit geçirdiğim arkadaşlarım ve akrabalarımdan bazılarının “Geçmiş olsun” telefonu bile etmediğini düşünürsek arkadaşların yaptıklarının ne kadar değerli ve anlamlı olduğunu görmüş oluruz. Bunlar beni çok duygulandırdı. Umarım en kısa sürede görevimize döneriz ve biz çalışmaları farklı amaçlar için başkalarına yaparız.

KENDİMİ DAHA GÜÇLÜ HİSSETTİM
Müslüme (İhraç edilen eğitimci): Kendimi çok daha güçlü hissettim. Zaman zaman içine düştüğüm çaresizlik duygusu bu süreçte hiç yanıma uğramadı. Özellikle şenlikte sinevizyon gösterimi ve insanların katılımı hem hüzünlendirdi hem de mutlu etti beni. Beraber olmak iyi geliyor ve güçlü hissettiriyor. Çok duygulandım ayrıca. İşe yaradığımı hissettim.


İNATLA İPİN UCUNU TUTANLARLA OLMAK AYRI BİR MUTLULUK
Songül (Eğitimci): İnsanın işe yaradığını, kendinden öte canlara yardımcı olduğunu görmek keyif vericiydi benim için. Orada bir aradayken kendimi güçlü ve umutlu hissettim.Ve biz kadınların istediğimizde her şeyin üstesinden gelebileceğimizi gördüm. Çünkü bu gecenin emeğini biz kadınlar göğüsledik diye düşünüyorum. Emeğimize değdiğini umuyorum. Üzüldüğüm şeyse o salonu arkadaşlarımızla dolduramamış olmak. Her seferinde sayımızın biraz daha azaldığını görmek. Ama inatla ipin ucunu tutanlarla olmak da ayrı bir mutluluk. Böyle insanları tanıdığım için çok şanslıyım. Her şey için çok teşekkür ederim.

İSTERSEK HER ŞEYİN ÜSTÜNDEN GELİRİZ
İlkay (Eğitimci): Öncelikle yardımlaşmanın ve güvenebilmenin tam karşılığı Eğitim Sen 4 No'lu Şubede olmak diye düşünüyorum. Bazen karamsarlık başını uzatınca aynı dilden konuştuğum arkadaşların arasında olmak bu duyguyu yenmemi kolaylaştırıyor. Bu bağlamda bunları hissettiğim çalışmalardan bir tanesi kermes oldu benim için. Karşılık beklemeden üretmenin verdiği mutluluk ihtiyaç sahiplerine ulaşınca tabii ki maddi boyutuyla da tam bir doygunluk sağlıyor.Bundan doğru bu çalışmalarda bulunduğum ve elimden geleni yaptığım için mutluyum. Emeği geçen herkese bu anlamda teşekkür ediyorum. Ve diyorum ki yaşam paylaştıkça güzel, emek verildikçe değerlidir. Tekrar biz olacağımız güzel günlerin umudu hep üzerimize essin rüzgar misali!


HEPİMİZ İÇİN BİR TERAPİ OLDU BU SÜREÇ
Bilge (Eğitimci): Üyesi olmaktan gurur duyduğum Eğitim Sen 4 No'lu Şube olarak emeğin en büyük değer olduğu düşüncesiyle kurduğumuz dayanışma atölyesiyle bu karanlık süreci aşabilmenin ve direnmenin en önemli yolu dayanışmayı nasıl büyütebileceğimiz konusunda beyin fırtınası yaptık. Zira bu karanlık süreci üreterek aşabileceğimiz kanaatine vardık ve başladık takı yapmaya ihraç edilen arkadaşlarımızla birlikte. Üretirken eğlendik, hepimiz için bir terapi oldu bu süreç. Ertesi günü iple çeker olduk. Üyelerimizin de giysi, kitap, mutfak eşyası, yiyecek katkısıyla kermes açtık.Bu topraklarda yaşayan halkların türkülerini söyledik her dilden. Birbirimize daha çok kenetlenip umudu büyüterek “Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız” diyoruz.

DAYANIŞMANIN, ÖRGÜTLÜ MÜCADELENİN ÖNEMİNİ GÖRDÜK
Selma (Eğitimci): Yaşadığımız zorlu süreçte dayanışmanın ve örgütlü mücadelenin önemini bir kez daha gördük. Bu süreçte birbirimize destek olmanın sadece maddi değil psikolojik boyutunun da önemini vurgulamak adına sürdürdüğümüz çalışmalardan biri de 4 No'lu Şube olarak düzenlediğimiz kermesimizde kendi emeğimizi ortaya koymaktı.
Birçok kişinin çeşitli şekillerde destek verdiği, bizim de takılarımızla süslediğimiz güzel bir örnekti. Ben böyle bir organizasyonun içinde yer almanın keyfini yaşadım. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürler.


İlgili haberler
Kamu emekçisi kadınların hayır'ı iş güvencesinin y...

"Çalışma Bakanlığının iş güvencesini kaldırmaya yönelik yoğun çalışmalar yaptığı haberleri çıkıyor b...

Kadınlar KHK’lara karşı direniyor

Gözaltılara, ihraçlara, KHK’lara ve Ohal’e karşı kadınların tepkisi net: Kadınlar susmayacak!

5 maddede iş güvencesi kadınlar için neden ‘hayati...

Kamu alanı, kadınların yaygın olarak çalıştıkları en önemli alan. Uzun zamandır kamuda iş güvencesi...