ohal
‘675 benim kimliğim uzantısı gibi, hani işte doc. uzantısı olur ya. Ben artık Fatoş Talia Alan 675’im’ diye anlatıyor Fatoş, KHK numarası eklenirken eksilen hayatının hikayesini.
22 yıllık TRT emekçisiyken ihraç edilen Deniz Çankaya Salmanlı, 15 Temmuz sonrası KHK’lilerle ilgili çektiği belgesine atıf yaptı: O zaman yaşananlara tanıktım şimdi tanıklıktan dahil olmaya geçtim.
Mesleğinin başındayken bir gece yarısı KHK’sı ile çok sevdiği öğrencilerinden ayrı kalmış bir kadın. Mücadele etmekten başka şansı olmadığını biliyor ve mesleğine, çocuklarına kavuşacağı günü bekliyor
20 yıllık öğretmen Feride. Aklının ucundan bile ihraç olma ihtimali geçmezken, 5 yıldır çok sevdiği mesleğinden uzak. 15 yıllık arkadaşları bile ona sırt dönerken o ailesine ve sendikasına sarılmış.
‘Ben sadece Resmî Gazete’de ismimi gördüm. Bizim elimize bir kâğıt verip, şu gerekçeyle atıldın denmedi. Haberlerde 6-7 tane terör örgütü ismi bir sürü insanı terörle iltisaklı gösteriyorlar.’
7 buçuk yıllık hemşireyken ihraç edilen Eylem Salar, bugün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Urfa Şubesi Eş Başkanı. İhraç edilmek bugün onu mücadelesine çok daha bağlı hale getirmiş.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le hiçbir gerekçe olmaksızın mesleklerinden olan, mesleklerine geri dönmeyi bekleyen kadınların ayakta kalma hikayelerini paylaşıyoruz…
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) için OHAL kapsamında ihraç edilenlerle görüşen kendileri de KHK ile ihraç edilen akademisyenler alt üst olmuş hayatlara dikkat çekti.
Bu yazıyı okuyup benim durumumda olan kız kardeşlerime diyorum ki, korkma, ne olursun cesur ol. Susma. İçinde biriktir cesaretini ve kır zincirlerini. Yalnız değiliz, biz kadınlar birlikte çok güçlü.
2 yıl süren OHAL sona eriyor ama yeni düzenlemelerle OHAL kalıcı hale getirilmek isteniyor. ‘Geçici OHAL’ döneminin bilançosu yeni sistemin kadınlara faturasını böyle özetliyor.
KESK, ihraç edilen kadınların 2 yıldır yaşadıklarını ortaya çıkarabilmek için 232 KESK üyesi kadınla görüşmeler yaptı. Anket, sürecin hukuksuzluğunu bir kez daha ortaya koydu.
KHK ile yaşamları altüst edilen kadınlar, ihraç edildikten sonraki yaşamlarını anlatıyor. Hepsinin başka hikayeleri var, ortak görüşleri ise ekonomik bağımsızlıklarını kaybetmenin çok ağır olduğu.
‘Çocuklar Ölmesin’ diyen Ayşe Öğretmene destek veren, barışı savunan Edebiyat Öğretmeni Gülizar Işık Çay mesleğinden ihraç edildi. İhraç tebliği ise anlamlı bir günde; 8 Mart’ta kendisine ulaştı.
Kadınlar, gündelik hayatın zorunda, kendilerine dayatılan zorun ne demek olduğunu daha çok görüyor. Ama sıkışmış durumda... Ve bu sıkışma elbet patlayacak... Ama nasıl?
Valiliğin OHAL gerekçesiyle 8 Mart’ta düzenlenecek eylemine izin vermediği Kocaeli Kadın Platformu şehrin belirli yerlerine pankart asarak yasağa tepki gösterdi.
OHAL, kadroya geçirilmeyip işten çıkarılacak taşeron işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmemesine gerekçe olamaz. Kurumlar işçilere tazminatlarını ödemek zorunda.
17 yaşında yüzde 99 engelli Eyüp annesi Seher tarafından başından vurulup öldürülmüş. Sonra anne, intihar etmiş. Devlet sorumluluk almıyor, çocuklar ve kadınlar ölüyor!
91 kadın ve LGBTİ örgütü yayımladıkları ortak metinle ‘olağanüstü halin olağan hale gelmesine alışmıyoruz’ dedi.
5 Aralık Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olmasının yıl dönümü. Aradan 83 yıl geçti peki 2017 Türkiye’sinde durum ne? Kadınlar istediklerini seçip, seçildiğinde yönetebiliyor mu?
KHK ile ihraç edilen kadınların mücadelesini anlatan ve kolektif olarak hazırlanan Hakikatin Gücü belgeseli Ankara Yenimahalle’de kadınlarla buluştu.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.