15 Temmuz’un 5 yılı: KHK’lara karşı kadınların direnişi sürüyor
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’le hiçbir gerekçe olmaksızın mesleklerinden olan, mesleklerine geri dönmeyi bekleyen kadınların ayakta kalma hikayelerini paylaşıyoruz…

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. Darbe girişimini FETÖ ile mücadele adı altında tek adama itaat etmeyenlere karşı fırsata dönüştüren iktidar; TBMM’de kabul edilerek yasalaşan KHK’lar ile gece yarıları 130 binden fazla kamu emekçisini gerekçesiz hukuki temelden yoksun bir şekilde işinden etti.

Hukuksuzca, adaletsizce işinden edilen, KHK zulmüyle adeta ölüme terk edilen milyonları bulan kamu emekçileri ve aileleri bu zulme karşı mücadele ederek ayakta kalmaya çalışırken, ihraç edilen kamu emekçisi kadınlar da hayatta kalmanın çeşitli yollarını aradı, arıyor…

Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL’in bazı yetkilerin süresi ise çıkarılan torba yasalarla uzatılmaya devam ediyor. 5 yıldır “olağanüstü hal” adeta bitmeyen bir hal alırken, güvenlik soruşturması kalıcı hale getirilmeye çalışılıyor. Görevine iade edilen kamu görevlileri kendilerini şanslı görürken, 15 bine yakın dosya OHAL Komisyonun’da görülmeyi bekliyor.

Geçen 5 yılın ardından hiçbir somut delil, hiçbir gerekçe gösterilmeden yıllarca emek verdikleri meslekleri ellerinden alınan, geçim derdi büyüyen, aile baskısı artan, çocukların geleceği kaygısının bunalımını yaşayan kadınlar tüm bu yok etme politikalarına karşı direniyor, mesleklerine geri dönecekleri günü büyük bir heyecanla bekliyor. Ekmek ve Gül olarak biz de o kadınlardan birkaçının geçen 5 yılda ayakta kalma hikayelerini paylaşıyoruz sizinle.


‘Kaybeden iktidar kazanan alın teri, dayanışma ve mücadele olacak’

7 buçuk yıllık hemşire olan 37 yaşındaki Eylem Salar, bugün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Urfa Şubesi Eş Başkanlığını yürütüyor. 29 Ekim 2016’da bir gece yarısı KHK’sı ile mesleğinden edilen kadınlardan biri olan Eylem, ihraç edilmesi sonrası bekar olması nedeniyle ailesinin yanına dönmesi çok ciddi baskı gördüğünü söylerken, bu baskıya karşı ciddi bir direnç göstererek düzenini bozmadığını da anlatıyor.


Elli yaşımdan sonra bulduğum işleri nasıl devam ettirebilirim bilmiyorum!

6 yıllık öğretmen Nejla Baş, Mardin Midyat’ta öğretmenlik yaparken 29 Ekim 2016’da ihraç edildi. İhraç edildiğini Resmî Gazete’den öğrenen Necla Öğretmen gerekçesini ise hâlâ bilmiyor; “Ben sadece Resmî Gazete’de ismimi gördüm. Bizim elimize bir kâğıt verip, şu gerekçeyle atıldın denmedi. Televizyonda haberlerde, açıklamalarda alt alta 6-7 tane terör örgütü ismi sayıp benim gibi bir sürü insanı terörle iltisaklı gösteriyorlar, o tarz ifadeler kullanıyorlar. Bizim tek bildiğimiz Resmî Gazete’de yayımlanan ismimiz” diyerek yaşanan hukuksuzluğu anlatıyor.


Feride Öğretmen: Biz kazanacağız

20 yıllık öğretmen Feride. Aklının ucundan bile ihraç olma ihtimali geçmezken, 5 yıldır çok sevdiği mesleğinden uzak. 15 yıllık arkadaşları bile ona sırt dönerken o ailesine ve sendikasına sarılmış.

‘Çocuklarıma kavuşacağım günü bekliyorum’

Mesleğinin başındayken bir gece yarısı KHK’sı ile çok sevdiği öğrencilerinden ayrı kalmış bir kadın. Mücadele etmekten başka şansı olmadığını biliyor ve mesleğine, çocuklarına kavuşacağı günü bekliyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Çocuklarıma kavuşacağım günü bekliyorum’

Mesleğinin başındayken bir gece yarısı KHK’sı ile çok sevdiği öğrencilerinden ayrı kalmış bir kadın....

Feride Öğretmen: Biz kazanacağız

20 yıllık öğretmen Feride. Aklının ucundan bile ihraç olma ihtimali geçmezken, 5 yıldır çok sevdiği...

Necla Öğretmen: Elli yaşımdan sonra bulduğum işler...

‘Ben sadece Resmî Gazete’de ismimi gördüm. Bizim elimize bir kâğıt verip, şu gerekçeyle atıldın denm...

‘Kaybeden iktidar kazanan alın teri, dayanışma ve...

7 buçuk yıllık hemşireyken ihraç edilen Eylem Salar, bugün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendik...