İlki 2015 yılında Dominik’te gerçekleştirilen, ikincisi 28-30 Eylül’de Ekvador’un Quito kentinde gerçekleşen Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması 16 ülkeden 1200 delegenin katıldığı büyük ve etkili bir buluşma oldu.
Seminerler, atölye çalışmaları, sunumlar ve son gününde ise Quito sokaklarını dolduran kadınların coşkulu yürüyüşü ile tamamlanan buluşma, yalnızca Latin Amerika kadınları için değil, dünyanın farklı yerlerinde eşitlik, özgürlük ve insanca bir yaşam için mücadele eden tüm kadınlar için ilham verici tartışmaların gerçekleştiği bir deneyim aktarım zemini oldu.
Biz de Ekmek ve Gül olarak buluşmanın başında ülke deneyimlerini aktarmak için konuşan 11 ülkeden kadınların sunumlarını Türkiyeli kadınların bilgisine sunmanın önemli olduğunu düşündük. Bu dosyada, buluşmanın gerçekleştiği koşulları, içeriğini ve ortaya çıkan sonuçları değerlendirdiğimiz Fulya Alikoç’un kaleme aldığı yazıyı, ülke sunumlarını ve sonuç metnini bulacaksınız. Buluşmaya 16 ülkeden delegeler katılmış olmasına rağmen 11 ülkenin sunumu dosyanın yayınlandığı bugüne kadar bize ulaşabildi, diğer 5 ülkenin sunumları ulaşırsa, onları da dosyamıza ekleyip ilginize sunacağız.
Kadınların uluslararası deneyiminin yolumuza ışık tutması dileğiyle…
İyi okumalar
Fulya Alikoç yazdı: Latin ve Karayipli Kadınların Mücadele Zirvesi
Dünyanın böylesi bir haksızlık ve zulme tanıklık ettiği bir dönemde, göçmen kervanın ön gününde gerçekleşen II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması, sanki tam zamanında toplanmış ve tüm bunların öngörüsüyle hareket etmiş gibi, geriye dönüp bakıldığında. Meksika, Dominik, Porto Riko, Kosta Rika, El Salvador, Haiti, Guatemala, Venezulea, Kolombiya, Peru, Şili, Brezilya, Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Ekvador olmak üzere 16 ülkeden 1200 delegenin, 28-30 Eylül’de Ekvador’un Quito kentinde bir araya geldiği Buluşma, bölgedeki kadın mücadelerinin zirve toplantısı bir anlamda.
Yazının tümünü okumak için TIKLAYINIZ
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması Çağrı Metni:
“Haklarımızı kazanmak ve savunmak için girdiğimiz günlük savaşlarda verdiğimiz mücadeleye dair deneyimlerimizi demokratik ve eşit bir zeminde birbirimizle paylaşmak için buluşuyoruz…”
Çağrının tümünü okumak için TIKLAYINIZ
ARJANTİN: Milyonlarca kadının sokağı bırakmadığı ülke
Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz (Ni Una Menos) kampanyası ve kürtaj hakkı için sokağa çıkan milyonlarca kadınla gözlerin çevrildiği Arjantin’de kadınları biraraya getiren kadın mücadelesi nasıl örgütlendi? Neler talep etti? Önümüzdeki dönem için neler öngörüyor?
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Arjantin delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
BREZİLYA: Faşizmin karşısındaki en önemli güç kadınlar
“Ülkede, en gerici sağın güçlendiği, işçi sınıfına karşı baskısının arttığı bir süreç yaşıyoruz. Bu, kadınları doğrudan etkiliyor. Ama bu koşullar altında onlarca yasanın değişmesini sağladık.” Brezilya kadın hareketinin ülkenin politik ekonomik atmosferine ve kadınların mücadelesine ilişkin değerlendirmeleri, gözlemleri…
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Brezilya delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
DOMİNİK: Eşitsizlik giderek derinleşiyor, kadınlar için yıl sanki 1886!
“Dominik’teki hanelerin yüzde 49’u kadınların tek başlarına ebeveynlik yaptığı haneler. Çalışma koşulları kötüleştikçe cinsiyet eşitsizliği de derinleşiyor.”
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Dominik delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
EKVADOR: Sözde ‘vatandaş devrimi’ kadınların sorunlarını derinleştirdi
Correacılığın vaazları ve uygulamaları eşitsizliği gidermek bir yana daha da derinleştirdi. Buluşmaya evsahipliği yapan Ekvadorlu kadınlar ‘neoliberal sosyal demokrasinin’ kadınlara faturasını kendi deneyimleriyle anlatıyor.
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Ekvador delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
EL SALVADOR: Eril şiddet kadınların hayatını cehenneme çeviriyor
Halen Amerikan sömürgeciliğinin acısını çeken El Salvador, suç örgütlerinin kadın ve kız çocuklarını cinsel sömürü için hedef alması nedeniyle göçün en çok yaşandığı ülkeler arasında. Kürtaj, 30 yıl hapis cezasıyla karşılanıyor. Kadınlarsa çok yönlü bir mücadele örgütlemenin deneyimini paylaşıyorlar.
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda El Salvador delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
GUATEMALA: Kadınları cezalandırma yasalarının ülkesi!
Yasalar kadın mücadelesini suç sayıyor, kürtaja yüksek cezalar getiriyor, kadına yönelik şiddet cezalarını indiriyor. Burası, devlet başkanının ve hükümet üyelerinin cinsel saldırı suçlusu olduğu ülke!
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Guatemala delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
KOLOMBİYA: ‘Kadınların mücadelesi toplumun kendini savunmasıdır’
Şiddetli iç savaşın en etkileneni olan kadınlar, barış sürecinde de en aktif katılımcılardı. Siyasi katılım, ekonomik haklar, şiddet, toprak sorunları hala ciddi sorunlar olarak kadınların gündeminde. Kadınların mücadelesi de bu çok yönlü sorunlar karşısında önemli kazanımlarla sürüyor.
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Kolombiya delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
MEKSİKA: Kadın işçilerin faili meçhullerle öldürüldüğü ülke
Ülkenin insanlıkdışı çalışma koşullarının ayyuka çıktığı bölgelerde kadın cinayetleri de korkunç boyutta. Cezasızlık, sorunu derinleştiriyor. Kadın göçmenler şiddet ve yoksulluk tehdidiyle yapayalnız!
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Meksika delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
PERU: Yolsuzluk ve şiddet kadınların hayatını çalıyor
Peru’da özellikle kırsal bölgelerde eşitsizlik derinleşiyor, yolsuzluk milyarlarca doları zenginlerin cebine akıtırken, kadınlar olanaksızlıklar yüzünden ölüyor!
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Peru delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
PORTO RİKO: ABD sömürgeciliği, ‘kamu borçları’, neoliberalizm kadınlara karşı savaşta
Porto Riko’da kadınlar uzun yıllardır süren kemer sıkma politikalarıyla bağımlı hale getirildi. Dini ve neoliberal söylemlerle bedensel ve medeni haklar tehdit altına sokuldu. Ama mücadele büyüyor!
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Porto Riko delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
ȘİLİ: Öğrenci gençliğin kadın hareketini güçlendirdiği ülke
Şili’de tabana dayalı sistematik kadın çalıșması farklı politik, toplumsal, kültürel alanlardan binlerce kadını, cinsel şiddeti görünür hale getirmek ve durdurmak talebinde buluşturdu. Hareketin başını ise kadın öğrenciler, özellikle de üniversite öğrencileri çekiyor.
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması’nda Şili delegelerinin yaptığı sunum için TIKLAYINIZ
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması internet sitesi için TIKLAYINIZ
II. Latin Amerika ve Karayipler Kadın Buluşması facebook sayfası için TIKLAYINIZ
İlgili haberler
Halkların Özgürleşmesi ve Kurtuluşumuz için Kadınl...
28-30 Eylül’de Ekvador’un Quito kentinde 15 ülkeden 1200 kadın ‘Halkların Özgürleşmesi ve Kurtuluşum...
ARJANTİN: Milyonlarca kadının sokağı bırakmadığı ü...
Bir Kadın Daha Eksilmeyeceğiz kampanyası ve kürtaj hakkı için sokağa çıkan milyonlarca kadınla gözle...
BREZİLYA: Faşizmin karşısındaki en önemli güç kadı...
‘Ülkede, en gerici sağın güçlendiği, işçi sınıfına karşı baskısının arttığı bir süreç yaşıyoruz. Bu,...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.