Müslime Karabatak
Pilar, 65 ans, a raconté à Ekmek ve Gül ses expériences pendant la crise sanitaire ainsi que la situation du test et de la vaccination en Espagne.
İspanya’da yaşayan 65 yaşındaki Pilar, pandemi sürecinde yaşadıklarını ve İspanya’daki test ve aşılama ile ilgili durumları aktarırken, Ekmek ve Gül okuyucularına 1 Mayıs mesajı da gönderdi.
Mövenpick Oteller zinciri, temizlik işçisi kadınların eylemiyle gündemde. Turizm devleri arasındaki otelin Cenevre şubesinde işçi kadınlar ağır çalışma koşulları ve yetersiz ücretlere karşı eylemde.
Faşizmin bataklığında doğan bir direniş türküsü: L’hymne des Femmes Türkçe adıyla Kadın Marşı... Umudu ayakta tutmak için mücadele eden kadınların marşı.
Ekvador’da Cayambe’li Kichwa yerlilerinin ve tüm halkın ‘Mama Doloreyuki’si olarak anılan, komünist bir kadın.
1927’de Sovyetler Birliğine giden ilk İsviçre işçileri delegasyonu üyesi oldu. Bugünkü İsviçre emeklilik sisteminin (AHV/AVS) kurulması için mücadele etti.
Bugün Frankfurt mutfağını, kadını tek başına fabrika bandı çalışanı gibi kurguluyor diye eleştirebiliriz elbette. Ama mutfağı tasarlayan Margarete’in başka hayalleri de vardı…
Bu grev, eşitsizliğin diz boyu olduğu iş yerlerine nasıl yansıdı? İsviçre sendikaları grevi nasıl ele aldı? Müslime Karabatak ve Erkan Ersoy'dan İsviçre Grevi izlenimleri...
Rosina, sanki sosyal yardım ziyaretlerine gidiyormuş gibi yapıp sendikal örgütlenmeyi şirketin burnunun dibinde ama gizlice yapıyordu.
Kapitalizmle ekonomik, sosyal, politik ve ideolojik, yani her alanda mücadele edilmesi gerektiği bilincini ortaya koyan bir tarih; Kadınlar Maden Ocaklarının Kapatılmasına Karşı grupları.
İşçi kadınlar, burjuva kadınların ‘küçük kızkardeşleriydi’. Oy hakkı elde edilene kadar aynı safta olundu; fakat burjuva kadınlar kendi sınıf çıkarlarını hiçbir zaman bir kenara koymadı.
8 Mart’ı Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak tarih sahnesine çıkaran emekçi kadınların yaşamını bilmek bugünü daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Kadınların eylemler, grevler, devrimler tarihi...
Birleşik Krallık’ta 1846’da Yıkama Evleri ve Hamamlar Yasası çıkarıldı. Yıkanmak ve çamaşırları, çarşafları yıkamak daha kolay olmuştu işçi sınıfı için. Ama bu yasanın çıkmasının bir nedeni vardı...
Kapitalizm koşullarında kadınların durumunu ortaya koyan Eleanor, ustaları Marx ve Engels’den öğrendiklerini pratikte de uyguluyordu. Londra’daki birçok işçi eyleminin örgütleyicileri arasındaydı...
Ve sanat dünyasının o meşhur sahnesi yaklaşır... Bir gece sarhoş olan Holofernes, çadırına aldığı Judith’in kılıcıyla kellesinden olur.
Kadınlar ilk çağdan beri ilkel de olsa çeşitli doğum kontrol yöntemleri denemiştir. Peki bugün bilinen doğum kontrol yöntemlerine ulaşmak kadınların kaç senesini aldı dersiniz?
Grev meydanında bir araya gelen binlerce işçinin bir grev komitesi kurması gerekiyordu. Tamamı kadınlardan oluşan 13 kişilik bir ‘Dokumacı Komitesi’ seçildi, 50 fabrikadaki 25 bin işçiyi temsilen.
İsviçreli kadınların eşitlik mücadelesinin geçmişine, bugününe ve geleceğine bakalım bu yazıda...
Yıldızlara, yaşadığımız evrene dair bugün bildiklerimizde kadınların büyük payı olduğunu biliyor muydunuz? Kemerlerinizi bağlayın, gökbilim tarihine ucuz işçi olarak girebilmiş kadınları okuyacaksınız
Ekim Devrimi sadece Rus kadınlarına değil Doğu kadınlarına da eşitlik getirdi. Çürümüş düzenin en çukur noktasında, peçe ardına mahkum edilmiş Doğu kadınlarının kurtuluşu için az mücadele verilmedi.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.