esnek çalışma
Tekstil atölyelerinde çalışan kadın işçiler, düşük ücretler, uzun çalışma saatleri ve kötü koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının farklı bakanlıklarla kadın istihdamına ilişkin 'İşin gücün olsun' sloganıyla sürdürdüğü projeler kadınlar için özetle güvencesiz ve esnek çalışma vadediyor.
Çalışma Bakanı'nın açıkladığı verilere göre, güvencesiz, esnek, ayda 6 bin 792 liraya çalışmak için İşgücü Uyum Programına 268 bin kadın başvuruda bulundu.
İşgücü Uyum Programı; TYP'nin bir benzeri olan bu programın içeriği özellikle kadınlar açısından güvencesizliğin ve ucuz iş gücü olarak kullanılmanın resmi ilanı.
“Esnek çalışma modelleri geliyor”, “Yeni düzenleme çalışan odaklı olacak” ifadeleri gazete manşetlerini süslüyor. Yeni düzenlemeler gerçekten müjdelendiği gibi işçi lehine mi olacak?
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’te sendika uzmanı olan Nuran Gülenç: Uyuma değil eşitlikçi politikalara ihtiyacımız var!
Ankara’da bir araya geldiğimiz kadınlar ya iş veren tarafından ya da eşleri tarafından güvencesiz ve sigortasız çalışmaya mahkum bırakıldığını anlatıyor…
İşten atmalar "üretim azaldı" denerek sürerken, işçilerin iş yükü ve işten atılma korkusu artıyor. İşten atılan HT Solar işçisi kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.
Türkiye'nin önümüzdeki üç yıla dair ekonomik hedeflerinin yer aldığı Orta Vadeli Programın kadınlara ne söylediğini İktisatçı Prof. Dr. Çiğdem Boz ile konuştuk.
DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü Berekatoğlu, Diyarbakır'da kayıt dışı çalışan kadın sayısının kent nüfusunun yüzde 9'unu oluşturduğunu belirtti.
En büyük gücümüz dayanışma ve örgütlülüğümüz. 8/20 mesai saati uygulamasında geri adım attıran çoğunluğu kadın sağlık emekçileri olarak emeğimizi korumakta kararlıyız.
‘Türkiye İşçi Sınıfının Görünümü’ araştırmasına göre, her 4 kadından biri çalışma ortamında cinsiyet temelli ayrımcılığa uğruyor, kadınların aldıkları ücret erkeklerin ücretlerinin altında kalıyor.
Felç olma riskine karşı çalışma, mezarda emeklilik, ağır çalışma koşulları, stres, ekonomik kriz... Yeşilpınar’dan Göktürk’e giden 48Y otobüsünde ev işçileri ile çalışma ve yaşam koşullarını konuştuk.
Yönetmenliğini Deniz Çankaya Salmanlı’nın yaptığı ve hemşirelerin çalışma koşullarını anlatan İlk Sesten Son Nefese belgeselini yönetmeni ve belgeselin katılımcıları olan hemşirelerle konuşuyoruz.
Esnek çalışma kadınlara, hane içinde ve dışında iş yükünü artıran, iş güvencesi ve sosyal güvence sağlamayan bir çalışma biçimi sunuyor
Eve bir nebze katkı olsun diye çalışan kadınların günlük dediği işler aslında ömürlük. Bir de çocuk bakımı, ev temizliği eklendi mi günlük işlere ömürden ömür gidiyor. Saniye ve Canan’a kulak verin.
Çocuk, genç, yaşlı, göçmen, mülteci... Sömürünün alabildiğine yoğunlaştığı Çağlayan’daki atölyelerde en çok duyulan söz ‘Yorgunum’. O yorgunluk işçileri hayal bile kuramaz hale getirmiş.
Kadınlar esnek, güvencesiz, kayıt dışı çalışmaya yönlendirildi; sağlık, emeklilik, ücretsiz kreş gibi haklardan mahrum edildi. Kısacası haklar açısından geriye giden bir 15 yıl geçirdi.
Hanların içinde birçok tekstil atölyesinin olduğu Çağlayan’da, 8 katlı Bilge Han iş hanında yangın çıktı. Atölyelerde çoğu sigortasız çalışan mülteci ve göçmen işçiler bulunuyor.
Metal işçisi kadınların sözleşme sürecindeki eylemlere ve tartışmalara katılımının ve etkisinin, metal fırtına dönemine göre çok geride olduğu gözlemleniyor. Nedenini hiç düşündünüz mü?
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.