İktidar uzun bir süredir ailenin korunması üzerine büyük vurgu yapıyor. Orta Vadeli Plan'da var olan kadınlar açısından esnek çalışmanın yaygınlaştırılma hamlesi de bu bahane ile önümüze sürülüyor. Şimdi doğum oranlarındaki düşüşle birlikte doğurganlığı teşvik adı altında çeşitli uygulamaların ve önlemlerin hayata geçirileceğine dair bir tartışma var. Bu uygulamaların ve önlemlerin işçi kadınların sorunlarına çözüm olamayacak adımlar olacağı ise tahmin etmesi güç değil.
EŞİTSİZLİK PERÇİNLENECEK
‘Uyum’ söyleminin mevcut iktidarda anlamı, bakım işlerinin kadına bırakılmasını içeriyor. Üretilen tüm politikalar da bunun üzerinden şekilleniyor. Esnek çalışma bu durumun en somutlaşmış örneklerinden biri. Bu bir uyum değil, ev içi tüm sorumlukların kadının üzerine yıkılması anlamına geliyor. Esnek çalışma güvencesiz bir çalışma biçimidir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren bir uygulamadır. Kadınların bu çalışma biçimi içinde ücretlerinden sosyal haklarına, emeklik haklarından gelirlerine kadar birçok kayıpları olacak. Bu çalışma aynı zamanda kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikleri perçinleyecek, kadınların psikolojik yüklerini arttıracak. Ayrıca hükümet ve işverenler çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi sosyal politika üretmeleri gereken alandan kendilerini çekecekler.
METAL İŞÇİSİ KADINLAR NEFES ALAMIYOR
Metal işçisi kadınlar ise hükümetin bugüne kadar kadın erkek eşitsizliği konusundaki bakışının, söyleminin sonuçlarını çok yakından deneyimliyorlar. Kreşlerin, yaşlı bakım merkezlerinin olmayışı ya da çok pahalı oluşu, erişilemez durumda olması tüm çalışan kadınlar için olduğu gibi metal işçisi kadınlar için de büyük yük anlamına geliyor. Eşleri ile birlikte bu yükü paylaşma çabalarının da çoğu kez başarısız olduğunu düşünürsek kadın işçiler, iş ile ev arasında hem kendi hem de hanehalkının hayatlarını organize etmeye çalışıyorlar. Bu onların iş ile ev dışında bir sosyal yaşantısı olmaması anlamına geliyor. Hem zihinsel hem fiziksel olarak çok yorgunlar. Buna bir de ekonomik sıkıntılar eklenince nefes alacak alan kalmıyor.
ÇÖZÜM EŞİTLİKÇİ POLİTİKALARDA
Tüm bu sorunlarla birlikte metal işçisi kadınlar ya çocuk yapmıyorlar ya da çocuk bakımını anne babaları, varsa ailede çalışmayan kadınlar üzerinden çözmeye çalışıyorlar. Kimi sözleşmelerimize kreş desteği gibi maddeleri son dönemlerde alsak da bunlar çocuk bakım sorununa çözüm olacak nitelikte değil. İhtiyaç olan devletin ve iş verenlerin bakım sorununun çözümüne yönelik politikaları hayata geçirmesidir. Özellikle metal sektörü gibi kadın emeğinin eğreti olduğu sektörlerde kadınların istihdamını teşvik edecek, eşitlikçi, kamucu, sosyal politikaların uygulanması gerekiyor.
Hükümetin doğum hızının arttırılmasına yönelik planlarını kamuoyuna açtığı bu günlerde dikkatli olmalıyız. Hükümetin söylemleri kadın işçileri ve kadınların istihdamdaki varlığını etkileyecek, yüklerini arttıracak, kamusal alandan dışlayacak niteliktedir. Bizler yetişkin erkekler de dahil hanehalkının bakımı, çocuk bakımı gibi yüklerin kadınların üzerinden alınması için eşitlikçi taleplerimizi yükseltmeliyiz. Ebeveyn izinleri talep etmeliyiz; nitelikli, ücretsiz kreş ve yaşlı bakımevleri talep etmeliyiz. Toplumsal cinsiyet eşitliği talep etmeliyiz. Eşlerle ya da yaşamı paylaştığımız erkeklerle ev içi işlerin eşit bir şekilde bölüşülmesi için, kadın erkek eşitliğini sağlayacak politikaların hayata geçmesi için mücadele etmeliyiz. Tüm örgütsüz metal işçisi kadınlara çağrımız şudur: Örgütlenmeliyiz. Unutmayalım, sendika kadın işçiler için çok önemli bir mücadele aracıdır.
Fotoğraf: Ekmek ve Gül
İlgili haberler
Metal işçisi kadınlar: ‘Doğum teşviki değil, eşitl...
Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, düzenlediği basın açıklamasında doğum teşvik paketine t...
Bize neden sürekli doğurun buyuruyorlar?
Hesap belli; bir işçi ailesinin sadece kendi üyelerinin, yani anne babanın yerine geçecek kadar işçi...
Kadınların emeği güvencesizlik ve esneklik kıskacı...
Ankara’da bir araya geldiğimiz kadınlar ya iş veren tarafından ya da eşleri tarafından güvencesiz ve...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.