Yargıtay ‘Süt izni toplu kullanılamaz’ diyor
İş Yasası’nda süt izninin toplu kullanılabileceğine dair bir dayanak yok. Yargıtay da güncel kararlarında “süt izni toplu olarak kullanılamaz” diyor.
Okurumuzun Sorusu:

Annelik iznimin bitmesine bir hafta kaldı. Süt izinlerimi toplu olarak kullanabilir miyim? Ne yapmam lazım?

İş Yasası’nın 74. maddesine göre: “Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.”

Süt izni kural olarak çalışılan günlerde kullanılır. Kadın işçi, 1,5 saatlik süreyi istediği kadar bölerek ve istediği saatlerde kullanabilir. Örneğin kadın işçi süt iznini mesai saati başlangıcı ve sonunda 45’er dakika olarak kullanmayı tercih ederek, işe 45 dakika geç gidip, 45 dakika erken çıkabilir. Kadın işçi süt iznini gün içinde 3 ya da daha çok parçada kullanabileceği gibi, isterse 1,5 saatlik süreyi tek parça olarak mesainin başlangıcında, sonunda ya da içinde kullanabilir. Bu konuda karar hakkı kadın işçinindir. Bu karar, işverenin onayına tabi değildir.

Süt iznini temel amacı, kadın işçinin, çocuğunu çalıştığı günlerde de emzirebilmesidir. İş Kanunu ve konuya ilişkin yönetmelikte de süt izninin toplu olarak kullanılabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır.

Konuyla ilgili Yargıtay kararlarına baktığımızda ise Yargıtay’ın daha eski tarihli kararlarında, süt izninin toplu olarak kullanılabileceğine ya da kullanılamayacağına dair net bir tutumunun olmadığını görüyoruz. Ancak Yargıtay güncel bir kararında “İşçi süt iznini toplamak suretiyle toplu kullanma talebinde bulunamaz” diyor. (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 27.04.2017, 2017/4543 Esas, 2017/7375 Karar sayılı karar)

Sonuç olarak mevcut yasa maddesi ve Yargıtay kararları ışığında süt izninin toplu olarak kullanılabilmesinin olanaklı olmadığını söyleyebiliriz.


İlgili haberler
Doğum teşviki öyle değil böyle yapılır: Küba'da an...

"En az 3 çocuk" diyen ve kadınlar o üç çocuğa canlarından bezmeden, hayattan vazgeçmeden nasıl bakac...

Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

Sağlık çalışanları ücretleri kesilmesin diye süt i...

'Çok çocuk doğurun' diyenler şimdi nerede? Kadınların süt izni hakkı gasbediliyor. Kadınlar ise ücre...

Sağlık çalışanlarının süt izinleri hedefte

Aile Sağlığı Merkezlerinin çalışma sistemini düzenleyen yönetmelikte yapılan değişiklikle Aile Sağlı...

Doğum borçlanması ile emekli olmak mümkün

Her gün bu köşede işçi kadınlar soracak, Ekmek ve Gül yanıtlayacak. Siz de sorularınızı gönderin, uz...

Yarım çalışmadan sonra süt izni kullanılabilir

Analık izni sonunda yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi, tam çalışmaya geçtikten sonra çocuk 1...