Doğum borçlanması ile emekli olmak mümkün
Her gün bu köşede işçi kadınlar soracak, Ekmek ve Gül yanıtlayacak. Siz de sorularınızı gönderin, uzmanımız Onur Bakır yanıtlasın.

Nermin Uludağ isimli okurumuzun sorusu:

Doğum tarihim 14 Nisan 1969. 1 Nisan 1987’de staj girişim var ama asıl sigorta girişim 8 Aralık 1989’da. 4.979 gün primim var. İlk çocuğumun doğum tarihi 30 Ağustos 1989, ikinci çocuğumun doğum tarihi ise 2 Kasım 1996. Doğum borçlanması yaparsam, sigorta girişimi öne çekebilir miyim, emekli olabilir miyim?

Öncelikle olağan koşullarda ne zaman emekli olabileceğinize bir bakalım. Staj sırasında yaşlılık (emeklilik) primi yatmadığı için, bu tür staj girişleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmiyor. Dolayısıyla 8 Aralık 1989 tarihine göre bir hesaplama yapacağız.

Bu tarihe göre emekli olma koşullarınız şunlar: 5375 prim günü, 20 yıl sigortalılık süresi ve 46 yaş. Sigortalılık süresini ve yaşı doldurmuşsunuz ama prim gününde 396 gün eksiğiniz var.

Gelelim doğum borçlanmasına. Sigorta girişinden sonraki doğumlar için borçlanma yapmak mümkün. Ancak staj nedeniyle yapılan sigorta girişleri de doğum borçlanması bakımından geçerli sayılıyor. Yani staj girişinden sonraki doğumlar için de borçlanmaya gidebiliyoruz.

İlk çocuğunuzun doğum tarihi, staj girişinizden sonra, asıl sigorta girişinizden önce. Dolayısıyla ilk çocuğunuz için borçlanma yapabilir ve emeklilik hesabına esas sigorta giriş tarihinizi ilk çocuğunuzun doğum tarihi olan 30 Ağustos 1989’a çekebilirsiniz. Ancak 30 Ağustos 1989 ile 8 Aralık 1989 tarihleri aynı dilim içinde, yani bu iki tarih bakımından da emeklilik koşulları aynı. Dolayısıyla doğum borçlanması yapsanız bile emeklilik koşullarınız değişmiyor, hafiflemiyor. (Yazımızın sonundaki tablodan kadın işçilerin emekli olma koşullarını ayrıntılı görebilirsiniz.)

Bununla birlikte her bir çocuğunuz için ayrı ayrı 720 güne kadar borçlanma hakkınız var. Ancak bu hak, doğumdan sonraki 2 yıl içinde sigorta primi yatmayan süreler için söz konusu. Sonuç olarak 2 doğumunuzdan biri için eksik olan 396 günü borçlanarak, yani 396 günlük primi cebinizden yatırarak, gününüzü tamamlayabilir ve emekli aylığı bağlatmaya hak kazanabilirsiniz.

Meraklısına notlar:

Doğum borçlanması ile ilgili merak edilen her şeyi bu dosyada bulabilirsiniz:
Doğum Borçlanması ile nasıl emekli oluruz?

Yürürlükteki koşullar, kadın işçilerin emekliliğini nasıl etkiliyor? Kadınlar çalıştıkları halde neden emekli olamayabiliyor? Bu soruların yanıtlarını, bu yazımızda bulabilirsiniz: Çalışan kadınların en az yarısı emekli olamayacak!

Kadınların emeklilik hakkına ulaşabilmeleri için ne yapılması gerekiyor? Önerilerimizi bu yazımızda bulabilirsiniz:
Tüm kadınlara güvenceli iş ve emeklilik hakkı!


Kadın işçiler için emeklilik koşulları:


Siz de sorularınızı bize gönderin, yanıtlayalım...


İlgili haberler
Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

Vardiyalı çalışırken haklarımız var!

Vardiyalı çalışma, özellikle de gece vardiyası, kadın işçilerin hem fiziksel, hem ruhsal hem de topl...

GÜNÜN HAKKI: Yıllık ücretli izin nedir, nasıl kull...

En çok yaz aylarında ihtiyaç duyuyoruz yıllık izinlerimizi kullanmaya... Peki nedir bu yıllık izin,...