Sağlık çalışanları ücretleri kesilmesin diye süt izninden vazgeçiyor
'Çok çocuk doğurun' diyenler şimdi nerede? Kadınların süt izni hakkı gasbediliyor. Kadınlar ise ücret kesintisi nedeniyle süt izninden vazgeçiyor.

Hükümet yetkilileri her ağzını açtığında kadınlara ‘Üç çocuk, beş çocuk’ doğurun’ diyor; kadınları doğum teşviğiyle, çocuk yardımıyla çok çocuk doğurmaya yönlendiriyor. Sağlık Bakanlığı anne sütünün yararını anlatan kamu spotları yayımlarken kendi çalışanlarının hakkını gasbetmekten de geri durmuyor. Kadınlarla dalga geçer gibi süt izninden ücret kesintisi yapılıyor. 
Kamu Hastaneleri Birliği Kuzey Sekreterliği geçen ay kendisine bağlı tüm hastanelere süt izni kullanan memurlardan ek ödeme kesintisi yapılması yönünde yazı gönderdi. İzmir Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi bu yazıyı hemen uygulamaya geçirdi ve sağlık emekçilerinin ücretini kesti. Hastanenin sağlık emekçileri duruma tepkili: “Süt izni yıllık izin ya da raporlu zaman dilimleri gibi değerlendirilemez” diyor. Alacağı ücretten kesinti yapılmaması için süt izni hakkından vazgeçen kadınlar olmuş hastanede.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ SÜT İZNİNİN ÖNEMİNE VURGU YAPARKEN!
Bu uygulamanın çocuğa da etkileri çok. Bu önemli devrede anne ile çocuk ayrı kalıyor; çocuk anne sütünden mahrum oluyor. Bazı hastanelerde inisiyatif kullanılarak uygulama ötelenmiş. Buca Devlet Hastanesi ise uygulamanın olduğu halihazırdaki tek hastane. Dünya Sağlık Örgütünün, sağlık çalışanlarına anne sütünün önemini, değerini anlatan eğitimler verdiği, kamuoyunu bilgilendirdiği bilinirken sağlık çalışanlarının süt izni hakkından yararlanması devlet eliyle engelleniyor. ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ atasözü geliyor akla.

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi çalışanları süt izni gasbına karşı açıklama yaptı

İlgili haberler
Avukatınız Cevaplıyor: Ücretli doğum izni hakkı...

Bir kadın işçinin sorusu: "Çalıştığım fabrikada işe başladıktan kısa bir süre sonra hamile olduğumu...

DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Doğum borçlanması yine gündemde... Emekli olmak için gereken yaşı doldurdunuz. Ama prim gün sayısını...

DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Doğum borçlanmasının koşulları ne? Doğum borçlanması başvurusu nereye yapılır? Doğum borçlanması içi...

DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Erkekler, sigorta girişinden önce yaptıkları askerlik için borçlanma hakkına sahip. Kadınlar ise sig...