yarım çalışma

Yarım çalışma hakkı için 30 gün içinde başvuru yapmak gerekiyor

Kadın işçinin analık izni sonrası yarım çalışma hakkından tam yararlanabilmesi için 30 gün içinde başvuru yapması ve yarım çalışmaya analık izni dönüşünde başlaması gerekiyor.

İŞKUR’a sesleniyoruz: Sağlık raporu mücbir sebeptir!

Doğum sonrası alınan sağlık raporu mücbir sebep sayılır ve yarım çalışma hakkına engel oluşturmaz. İŞKUR mevzuatı doğru yorumlamak zorunda!

Analık izni sonrası heyet raporu yarım çalışmaya engel değil

Analık izni sonunda heyet raporu alan kadın işçi de rapor bittikten sonra yarım çalışma hakkından tam olarak yararlanabilir.

Yarım çalışma, tam zamanlı çalışanlara göre tasarlanmış bir hak

Her ne kadar mevzuatta yarım çalışma hakkının sadece tam zamanlı çalışanlara özel bir hak olduğu belirtilmemiş olsa da bu, tam zamanlı çalışanlara göre tasarlanmış bir hak.

Yarım çalışma hakkı hem işçi hem memurlar için geçerli

Analık izni sonrası yarım çalışma hakkı hem işçi hem memurlar için 2016 yılında yasalaştı. Patronların ‘Yarım çalışma hakkı sadece memurlar için’ yalanlarına kulak asmayalım.

Yarım çalışma sırasında yıllık ücretli izin olmaz

Analık izni sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi, talebi olmadığı halde tek taraflı olarak yıllık ücretli izne çıkarılamaz, izin talep etmeye zorlanamaz.

Yarım çalışma hakkı analık izninin hemen ardından başlıyor

Yarım çalışma hakkının analık izninin hemen ardından kullanılmasında yarar var. Aksi takdirde yarım çalışmadan yararlanılabilecek süre azalabilir.

Analık izni sonrası ücretsiz izin yarım çalışmadan düşülür

Analık izni sonrasında yarım çalışmaya doğrudan geçilmesinde yarar var. Arada ücretsiz izin alınırsa, izin süresi yarım çalışma süresinden düşülür.

Yarım çalışmada yıllık izin mücbir sebep sayılmaz

Yarım çalışma hakkı için analık izninin bitiminden itibaren 30 gün içinde başvuru gerekiyor. Raporun aksine, yıllık izin mücbir sebep olmadığı için yarım çalışma hakkından düşülüyor.

Analık izni sonrası yarım çalışma başvurusunda 1 aylık süreye dikkat!

Analık izni sonrası yarım çalışma hakkından yararlanmak isteyen kadın işçinin iznin bitiminden itibaren 30 gün içinde yarım çalışma belgesi ile birlikte İŞKUR’a başvurması gerekiyor.

Yarım çalışma için İŞKUR’a başvuru süresi 30 gün

Yarım çalışma hakkından yararlanabilmek için analık izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde yarım çalışma belgesi ile birlikte İŞKUR’a başvurmak gerekiyor.

Yarım çalışma hakkı işverenin onayına bağlı değil

Analık izni sonrası kadın işçi isterse yarım çalışma hakkını kullanabilir. Yarım çalışma hakkı için işverenin onayı gerekmez.

Yarım çalışmada ücretin yarısı işverenden, yarısı İŞKUR’dan

Analık izni sonrası yarım çalışma hakkını kullanan kadın işçi, bu dönemde her ay ücretinin yarısını işverenden yarısını İŞKUR’dan alır.

Yarım çalışma ve ücretsiz izin hakkı art arda kullanılamaz

16 haftalık analık izninin sonunda kadın işçi isterse yarım çalışma, isterse ücretsiz izin hakkını kullanabilir. Ancak bu iki hak art arda kullanılamaz.

Kısmi çalışmada işçinin onayı olmadan saatler değiştirilemez

Yarım çalışma ya da kısmi çalışma hakkını kullanan kadın işçi için belirlenen çalışma saatleri, işçinin onayı olmadan değiştirilemez.

Yarım çalışma için eşin çalışması zorunlu değil

Doğumun ardından ‘yarım çalışma’ hakkını kullanabilmek için eşin çalışması şartı aranmıyor. Yarım çalışma hakkının koşulları, başvuru dilekçesi ve süreci yanıtımızda.

Evlat edinenler de analık izinlerden yararlanır

3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen birey ya da evlat edinen eşlerden biri, analık izinlerinden (16 hafta analık izni, yarım çalışma, kısmi süreli çalışmaya geçiş) yararlanır.

‘Gündelik’ değil ‘ömürlük’, ev kadını değil işçi

Eve bir nebze katkı olsun diye çalışan kadınların günlük dediği işler aslında ömürlük. Bir de çocuk bakımı, ev temizliği eklendi mi günlük işlere ömürden ömür gidiyor. Saniye ve Canan’a kulak verin.

Yarım çalışmada çalışma saatlerini işveren belirler

Analık izni sonunda yarım çalışma hakkını kullanacak kadın işçi, hangi günler ve hangi saatlerde çalışacağına ilişkin talebini işverene iletir. Ancak kararı işveren verir.