hamile işçi
Hamile ve emziren işçilerin günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılması yasaktır. 7 buçuk saatini dolduran işçi mesaini bitirip evine gidebilir.
Hamile olduğunu öğrenen kadın işçinin en kısa sürede hamileliğini işverene bildirmesi yasal yükümlülük. Hamileliği bildirmemek işçiyi sıkıntıya sokabilir.
Hamile ve emziren işçiler günde 7 buçuk saatten fazla çalıştırılamaz. Bu, mutlak emredici bir kuraldır ve tüm işverenler bu kurala uymak zorundadır.
İşçiye fazla mesai ödememek için kağıt üzerinde olduğundan uzun gösterilen ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılır.
Kadın işçiye sırf hamile olduğu için diğer emsal işçilerden daha düşük ücret artışı yapılması İş Yasası’na aykırıdır. Hak arama yolları yanıtımızda.
Hamile olduğu için ayrımcı bir biçimde işten çıkarılan ancak 30’dan az işçi çalıştıran bir işyerinde çalıştığı için işe iade davası açamayan işçi, ayrımcılık ya da kötü niyet tazminatı isteyebilir.
Yasal yükümlülük olmasa bile işyeri uygulamasına dönüşmüş haklar, işveren tarafından keyfi biçimde kaldırılamaz, bu hakların uygulanmasında ayrımcılık yapılamaz.
Hamilelik nedeniyle istifaya zorlanan kadın işçi, istifa ederse haklarını yakabilir. İstifa etmek yerine haklı fesih yoluna gitmekte yarar var.
Hamile işçinin ihtiyaç duyduğu kadar tuvalet molasına çıkma hakkı vardır. Bu nedenle ihtar verilmesi ve işçinin performans priminden yoksun bırakılması yasal kurallara aykırıdır.
Hamile olduğu için sözleşmesi yenilenmeyen kadın öğretmenlerin sesine ses verelim. Meclis, sendika, yargı ve kamuoyu gücüyle bu ayrımcılığa birlikte son verelim!
A101’de çalışan işçi doğum izni aldığı halde devamsızlığı kapsayan Kod 48’le işten atıldı. Mağaza Market-Sen açıklamasında işçinin tüm haklarının gasbedildiğini söylerken, ‘İşçinin yanındayız’ dedi.
Fiili çalışması olmadığı halde “37. haftaya kadar çalışabilir” raporu alan hamile işçi hem analık iznini hem analık ödeneğini riske atar.
Hamile işçinin yasal haklarından vazgeçmesini sağlamak için iş yükünün artırılması ayrımcılık ve mobbingdir.
Hamile işçinin günde 7,5 saatten fazla çalıştırılması yasaktır. Yasağa rağmen işçiye 7,5 saatten fazla çalışma yaptırılırsa fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.
Kadın işçinin hamile olduğu için istifaya zorlanması hem mobbing hem de ayrımcılıktır. Kadın işçinin yapabilecekleri yanıtımızda.
Pandemi nedeniyle ücretsiz izin veya kısa çalışmada olan ve primi ödenmeyen hamile kadın işçiler analık ödeneği alamıyor. Meclisi yasada değişiklik yapmaya çağırıyoruz!
İşverenin baskısı altında istifa eden işçi yasal olarak işveren tarafından işten çıkarılmış olur ve yasal haklarını talep edebilir.
Hamile ve emziren işçilerin gece vardiyalarında çalıştırılması yasaktır. Bu işçiler 06:00-20:00 arasına denk gelecek şekilde gündüz vardiyalarında çalıştırılabilir.
Kısmi kısa çalışmada olan, yani her ay belli bir süre çalışan hamile işçinin 37. haftaya kadar çalışabilir raporu almasının önünde bir engel yok.
SGK’nın yaptığı yasaya aykırı yönetmelik değişikliği nedeniyle, SGK analık izni sırasında işten çıkarılan işçilerin analık ödeneğini hukuksuz bir biçimde kesiyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.