Baskı altında alınan istifa işten çıkarma sayılır
İşverenin baskısı altında istifa eden işçi yasal olarak işveren tarafından işten çıkarılmış olur ve yasal haklarını talep edebilir.
Okurumuzun Sorusu:

Eşim 3 aydır bir şirkette çalışıyor ve hamile. Şirket eşimin hamile olduğunu duyunca eşimi zorlayarak kendi isteği ile işten çıktı gibi gösteren bir kâğıt imzalattı. Bu konu hakkında ne yapabiliriz? 

İşverenin baskısı ve zoru altında alınan istifalar yasal olarak istifa anlamına gelmez. İşveren işçiyi işten çıkarmış sayılır. Dolayısıyla da işçi işten çıkarılmış gibi tüm yasal haklarını talep edebilir. İş hukukunda bu tür işten çıkarmalar “baskı feshi” olarak anılmaktadır.

Yargıtay, “İşverenin baskı uygulaması sonucu düzenlenen istifa dilekçesine değer verilemez” diyerek bu durumu açıkça ortaya koymaktadır. Örnek bir karar için TIKLAYIN. 

Okurumuzun eşinin örneğinde işveren okurumuzun eşini hamileliği nedeniyle işten çıkaramayacağını bildiği için zorla istifa almış.

Okurumuzun eşinin iradesi sakatlandığı için bu bir istifa değil, istifa görüntüsü altında yapılmış bir işten çıkarmadır. Dolayısıyla okurumuzun eşi işveren tarafından işten çıkarılmış gibi tüm yasal haklarını talep edebilir. Okurumuzun eşi henüz 1 yılını doldurmamış, dolayısıyla kıdem tazminatı talep edilemez. 6 ay dolmadığı için işe iade yolu da kapalı. Ancak ihbar tazminatı, hamilelik nedeniyle işten çıkarılmadan kaynaklı ayrımcılık tazminatı ve mahrum kalınan diğer yasal haklar talep edilebilir.

Bu noktada okurumuzun eşinin önce arabulucuya başvurması, anlaşma olmazsa da dava açması gerekiyor. Ancak olası bir davada, okurumuzun eşinin istifanın baskı altında alındığını ispatlaması gerekecek. Okurumuzun eşinin hamile olduğunun işveren tarafından öğrenilmesinin hemen ardından istifa dilekçesi alınması yargı sürecinde okurumuzun eşinin elini güçlendirebilir. Ancak lehte bir karar verileceğinin garantisini vermemiz olanaklı değil.

Bu tür durumlarda ispatta güçlük yaşanabiliyor ve işçi haklı olsa bile istifanın baskı altında alındığını ispat edemediği takdirde yasal haklarından mahrum kalabiliyor. Dolayısıyla okurlarımıza kesinlikle istifa etmemelerini, bu yönde bir belge imzalamamalarını tavsiye ediyoruz.


İlgili haberler
Hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır

Patronlar kadın işçileri ‘hamilelik’ gerekçesiyle işten çıkaramayınca ‘performans’ gerekçesini kulla...

Sözleşme hamilelik yüzünden yenilenmiyorsa ayrımcı...

Belirli süreli iş sözleşmesi sırf hamile olduğu veya analık izninde olduğu için yenilenmeyen kadın i...

Hamilelik nedeniyle fesih deneme süresinde de olsa...

Kadın işçi deneme süresinde de olsa, iş sözleşmesi hamilelik nedeniyle feshediliyorsa, bu ayrımcılığ...

Hamilelik nedeniyle fesihte ayrımcılık tazminatı i...

Hamile olduğu için işten çıkarılan ancak 6 ayı dolmadığı için işe iade davası açamayan kadın işçi ay...

Hamilelik değil, hamileliği işverenden saklamak iş...

Hamilelik işten çıkarma nedeni değildir. Hamilelik nedeniyle işten çıkarma yasaya aykırıdır. Ancak h...

Hamilelikte fazla çalışma yasaktır

Hamile ve emziren kadın işçilere fazla çalışma yaptırılması yasaktır. Bu dönemlerde fazla mesai yapm...