Meris Tekstil işçisi kadınlar haklarını istiyor
Meris Tekstil işçileri, çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikaya üye oldu, patron 8 işçiyi işten çıkardı. İşten atmalara tepki gösteren kadın işçiler; ‘hakkımızı istiyoruz’ diyor.

Meris Tekstil İzmir Gaziemir’deki Ege Serbest Bölge’de kurulu bulunan ve yurt dışından ithalat yapan bir fabrika. Meris Tekstil’de çalışan işçilerden 8’i Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e üye olduğu için geçtiğimiz günlerde işten çıkarıldı.
İşçiler fabrikanın denetim şirketleri tarafından kontrol edildiğini ancak buna rağmen birçok sorun yaşadıklarını, kötü koşullarda düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını anlatıyor. İşçilerin anlattığı başlıca sorunların bazıları ise şöyle;

- Meris tekstil işçileri bir haftalık işi 3 günde yapmaya zorlanıyor. Geriye kalan günlerde izinli gösterilerek ücretlerinden ve sigortalarından düşürülüyor. Belirlenen ürün sayısına ulaşılamadığında işçiler paydoslarda ve mesai bitiminde çalıştırılıyor.

- Ücretlerin sadece asgari ücret kısmı bankadan yatırılıyor ancak geriye kalan kısım elden veriliyor. Yıllık izne çıkmalarına izin verilmiyor.

- Ayrıca işçiler yemeklerin de çok kötü olduğunu söylüyor.

Tüm bu sorunlar sebebiyle daha iyi koşullarda çalışmak isteyen işçiler taleplerini belirleyerek patronla görüştüklerini ifade etti. Sigortaların ve yevmiyelerin tam yatmasını, senelik izinlerin kullandırılmasını, yemeklerin güzel çıkmasını isteyen işçiler, sendikaya üye oldular. Ancak patron işçilerin hakkı olan sendikalaşmayı gerekçe ederek işçileri işten attı.

‘BİZ HAKKIMIZI İSTİYORUZ, FAZLASINI DEĞİL’
İşçilerden Özlem Korzum 10 senedir çalıştığını ifade ederek şunları söyledi: “Kalite kontrol birimindeydim. Her gün belirli bir sayı vermek zorundayız. O sayıyı veremediğimiz zaman saat 5’ten sonra parmak bastırıp çalıştırıyorlar. 100 iş veriyoruz, 30 tane kaldı mı borçlandırıyorlar. Denetimciler fabrikaya gelmeden işçiyi sorunlarını dile getirmemesi için ikna ediyorlar. Denetimciler gittiğinde de değişen bir şey olmuyor. Hatta denetimciler panoya bir evrak astı, iletişime geçebileceğimiz bir numara vardı. Bu evrak denetimciler gittikten sonra kaldırıldı. Bizi çalıştırmadıkları süreyi hem ay sonunda hem de yıl sonunda ayrıca kesiyorlardı. Böyle bir şey var mı? Hakkımızı aradığımız için de işten çıkarıldık. Biz hakkımızı istiyoruz, emeğimiz neyse onu. Fazlasını değil.”

‘EMEKLERİMİZİ YEDİLER’
Kalite kontrol personeli olan ancak sendikalştığı günün akşamında işten çıkarılan kadın içi Pınar Kaya’da şunları söyledi; “Kalite kontrol personeliydim ama her işi yaptırıyorlardı. Sendikaya üye olduğum için işten çıkardılar. Ben cuma sabah sendikaya üye oldum, 16.00’da beni işten çıkardılar. Bizi çıkardıktan sonra fabrikaya yevmiyeci eleman aldılar. Onların şu anda sigortaları bile yok. Sendikalı olduğum zaman bütün haklarımı alabilirim diye sendikalı oldum. Bizim emeğimiz hep yendi. Borçlandırdılar, çalıştırdılar. Yeri geldiğinde yol parası verdiler, kendi cebimizden ödedik. Hep hatalı biz olduk. Çıkarırken de bize bir açıklama yapmadılar. İşimizi geri almak için mücadele edeceğiz ama haklarımızı alarak, sendikalı olarak.”

İlgili haberler
GÜNÜN İSYANI Tekstil işçisi bir okurumuzdan

"Kirli tuvaletlerden, kirli soyunma odalarından bıktık"

Türkiye'den Amerika'ya işçilikten sendika başkanlı...

Alice Peurala, Türkiye’den Amerika’ya göçe mecbur bırakılmış Ermeni bir ailenin kızı. 14 yaşında çal...

Tekstil işçisi Oya günde 12 saat makine pedalına b...

Tekstil işçilerinin şikayetlerinin başında bel, boyun ve bacak ağrıları geliyor. Uzun saatler oturar...

Suriyeli tekstil işçileri anlatıyor

Savaş nedeniyle Türkiye'ye gelmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler için aradan geçen onca yıla rağm...

Chinatool işçisi kadınlar: Sendikamızı kendimiz se...

Gebze’de kurulu fabrikada ağırlıkla kadınlar çalışıyor. Patronların istediği sendikaya değil, kendi...

Sendikalaşmak istediler, kayyum tarafından işten a...

Darbe girişiminin ardından devletin el koyduğu Orkide Yağ’da işten atılan işçiler kayyuma çağrı yapt...