Sendikalaşmak istediler, kayyum tarafından işten atıldılar
Darbe girişiminin ardından devletin el koyduğu Orkide Yağ’da işten atılan işçiler kayyuma çağrı yaptı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet tarafından el konulan ve kayyum atanan Küçükbay Şirketler Grubuna bağlı Bornova’da kurulu bulunan Orkide Çiçek Yağı fabrikasında işçiler, iş güvencesi, çalışma şartlarının ve ücretlerinin iyileştirilmesi için sendikalaşma sürecine girdi. İşçiler, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasını tercih ettiler ancak farklı iş kolunda gözüküyor olmaları sendikalaşma sürecini uzattı. İş koluna itirazın yakın zamanda çözülmesi beklenirken sendika ile masaya oturmak istemeyen kayyum bir kez daha işçi kıyımı başlattı.
Daha önce de iki kez sendikaya üye olan işçileri ekonomik gerekçeler öne sürerek işten çıkaran ve aynı zamanda İzmir Defterdarı olan kayyum Tamer Utkucu, işçilerin direnişi ve sendikanın devreye girmesi ile geri adım atmıştı ancak 12 Haziran günü tekrar sendikalı işçileri çıkarmaya başladı. Toplamda 20 işçi işten çıkarılırken, çıkarılanların bir kısmı 3. kez işten atılmış oldu. Fabrika önünde bir kez daha direnişe başlayan işçiler kayyumdan kararını geri almasını ve sendikal haklara saygı duymasını istiyor.
Margarin dolum bölümünde 1 yıldır çalışan Ayşe Erol çalışma koşullarını ve yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

Sendikaya üye olduğumuz için çıkarıldık. Bize sahip çıkan olmadı. Ne kadar mesaiye kaldıysak da çok çalıştıysak da verdiğimiz emeğin karşılığını alamadık hiçbir zaman. Biz de sendikaya üye olmaya karar verdik. Sendikamızın da her zaman arkasındayız. Günde 12 saat çalışıyorduk. Bize ‘iş yok’ diyorlardı ama sürekli mesai yapıyorduk. Ama işten çıkarırken hep sendikalıları çıkardılar. Hakkımızı hiçbir zaman helal etmiyoruz.

İlgili haberler
Tek istedikleri daha fazla çalışma, daha fazla kâr

Sağlığımız kâr için feda ediliyor. İstanbul’dan bir sağlık emekçisi kadın hastanelerde kâr uğruna ne...

Chinatool işçisi kadınlar: Sendikamızı kendimiz se...

Gebze’de kurulu fabrikada ağırlıkla kadınlar çalışıyor. Patronların istediği sendikaya değil, kendi...

Emeğiyle var olan ama görünmeyen kadınlar: Ev işçi...

Kimi hiçbir güvenlik önlemi olmadan yüksek binaların camlarına çıkarak mecburiyetten cam siliyor, ki...