kadın işçi
Dondurulmuş sebze ve meyve üretiminin yapıldığı Memur Gıda’da çalışan ve çoğunluğu kadın olan işçiler birkaç ay önce işe geldiklerinde “İş yok gidin” denilerek fabrikaya alınmadıklarını söyledi.
‘Söz konusu aşılanmış nefret duygusu olunca, nasıl da herkese sırtını dönüyor. Beraber kahve içip, sorunlarımızı tartıştığımız arkadaşımız nasıl düşman oluyor birden…’
Van'da farklı iş yerlerinde çalışan kadın işçiler kadına yönelik şiddet ve baskıları online bir toplantıda tartıştı.
İşçi kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında şiddete karşı fabrikada, sokakta bir araya geliyor!
25 Kasım’a giderken bir kadın işçi yazdı: Sadece bugün değil her gün mücadele etmeliyiz, etmek zorundayız ancak bugün alanlarda değilsek fabrikamızda ortak ses olmalıyız!
Ağırlaşan ekonomik koşullar ve kazanılmış haklara dönük saldırılardan payını alan kadınlardan biri olan Zehra’yla İstanbul Kartal’ın Kurfalı Mahallesi’nde, çalıştığı kıraathanede konuştuk
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İzmir Şube üyesi işçiler hakları için tekrar harekete geçti. İşçilerle taleplerini konuştuk.
Datça’da kadınlar, Kumluk’ta İstiridye adlı balık restoranında çalışan üniversiteli kadın işçinin işletme sahibi tarafından saçından tutulup çekilerek darbedilmesini protesto etti.
Kocasının yıllarca şiddet uyguladığı, Key Teknik işçisi kadın, aile baskısına, tehditlere rağmen ayrıldığını söylerken ‘Asgari ücretle çalışan bekar bir kadının ayakta durması çok zor’ diyor.
Bir taraftan işçi direnişi içinde gelişen bilinci, diğer taraftan hayatın getirdiği çeşitli yükleri omuzlamanın olgunluğu ile daha güçlü bir kadın haline gelmiş Nazlı.
Barutçu Tekstil fabrikasında sendikalaştığı için işten çıkarılan kadın işçiler, yaşadıkları mobbingi, baskıyı, şiddeti, ağır çalışma koşullarını Ekmek ve Gül'e anlattı.
Kate, günde 12-14 saat çalışıp haftada 3 dolar ancak kazanabilen, bedenleri kimyasal yanıklarıyla dolu olan çamaşırcı kadınları örgütledi ve ilk kadın sendikasını kurdu.
Technomix işçisi kadınlara dayanışma ziyaretinde bulunan Bursa Ekmek ve Gül’den Ezgi Cansel direnişten izlenimlerini ve kadın işçilerle sohbetini yazdı: ‘Bitmedi daha sürüyor o kavga ve bitmeyecek…’
Farplas, ETF Tekstil, Asen Alüminyum, Acarsoy Tekstil... Kadınlar pek çok engellere rağmen ama bir yandan da bu engellere karşı direnişlerde dümene geçiyor.
Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde yeni bir dönem başlatan Paşabahçe grevinde kadınların oynadığı rol öykülere bile konu oldu. Kadınlar, grev kırıcılara da grev yasakçılarına da aman vermedi.
Kadın işçiler, asgari ücretle çalıştıkları fabrikada, hamile işçilerin işten atıldığını, bölüm şeflerinin tacizine maruz kaldıklarını anlatırken 1 Mayıs taleplerini de sıraladı.
‘OSB’de kadın çalışan sayısı giderek artıyor, kadınının önemi çok ayrıdır’ diyen Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli’ye Arçelik işçisi Ayşe ve Mefa işçisi Emine cevap verdi.
Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Acarsoy Tekstil’de Öz İplik İş Sendikasına üye olduktan sonra performans düşüklüğü bahanesiyle işten atılan Selinay Yılmaz fabrika önünde direniyor.
Devletten milyonlarca lira teşvik alan Salcomp patronu ‘daralma’ gerekçesiyle 110 işçiyi işten attı. İşçiler 23 Mart Çarşamba günü fabrika önünde açıklama yapacak.
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Oppo’da işten çıkarılan kadın işçileri TBMM gündemine taşıdı. Gülüm, ‘Kadın işçilerin haklarının korunması için özel bir tedbiriniz var mı?’ diye sordu.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.