Chinatool işçisi kadınlar: Sendikamızı kendimiz seçeriz!
Gebze’de kurulu fabrikada ağırlıkla kadınlar çalışıyor. Patronların istediği sendikaya değil, kendi seçtikleri sendikaya üye olma mücadelesi veren işçilerin çalışma koşulları da çok ağır.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi’de bulunan Chinatool Otomotiv (CT Automotive) fabrikasında işçiler sendika seçme hakkı için eylemde. İşçiler Petrol-İş Sendikasında örgütlenirken, Çalışma Bakanlığı aynı ürünü üreten fabrikaların petrokimya işkolunda olmasına karşın patronun talebiyle fabrikanın işkolunu metal olarak belirledi. Tepkiler ve eylemler nedeniyle baskının arttığına dikkat çeken işçiler, örgütlenmek istedikleri sendikaya üye olduklarını, bundan sonra da kararlılıkla devam edeceklerini söylüyor.
250’ye yakın işçinin çalıştığı fabrikada kadın işçiler de çoğunlukta.

EYLEMLER SÜRÜYOR
Sosyal haklarının olmadığını, ücretlerinin asgari ücret civarında olduğunu anlatan işçiler, iş güvenliği ve işçi sağlığının dikkate alınmadığını belirtiyor. Bir süredir sorunlarının çözümü talebiyle fabrika içinde eylemler yapan işçiler, ramazanın başlamasıyla birlikte gece çalışan işçilere sahurda yemek verilmemesine, servislerin sürekli aksaması öfkeli. İşçiler yemeklerin kötü olmasına tepkilerini de kahvaltılıkları yemeyip fabrika kapısına bırakarak gösterdi. 



Kadın işçilerin yazdığı mektup şöyle:

ÖRGÜTLÜYÜZ, GÜÇLÜYÜZ, KAZANACAĞIZ!
Biz Chinatool Automotiv’de çalışan kadın işçileriz. Düşük ücretler, yoğun ve yorucu çalışma koşulları, çay molasının olmayışı, kötü gelen yemekler, sürekli olarak aşağılanma, baskı v.b sebepler bizleri sendikalaşmaya iten nedenler arasındaydı. E tabi biz kadın işçiler de fabrikada yaşanan bu sorunlardan iki katı etkileniyoruz. Yaşanılan her sorun kadın işçi olmamızdan kaynaklı bize katlanarak geliyordu. Fabrikamızda da ağırlıklı olarak çalışan kadınlar olarak her şeyi içimize ata ata çalışıyorduk. Ta ki sendikalı olmaya, örgütlenmeye adım atana kadar…
Bir süre öncesinde arkadaşlarımızla yan yana gelerek örgütlenme ve Petrol- İş Sendikası’na üye olma kararı aldık. Örgütlenme sürecinde fabrikada Türk Metal’in de çalışması olduğunu öğrendik. Arkadaşlarla irtibata geçtik, kısa bir sürede onlarda Petrol- İş çalışmasına katıldılar. Türk Metal üyeliklerini iptal ederek Petrol- İş’e üye oldular. Üyeliklerimizi kısa sürede tamamladıktan sonra iş kolu değişikliği ve yetki başvurusunda bulunduk.
Fabrika plastik enjeksiyon üzerine çalışmasına rağmen patron tarafından metal olarak gösterilmişti. Çalışma Bakanlığı’ndan bir müfettişin gelmesini bir süre bekledik. Fabrikada herhangi bir metal üretimi ya da iş kolunu metal gösterecek hiçbir aksan olmamasından bakanlıktan çıkacak raporla iş kolunun plastik çıkmasını emin bir durumdaydık.
Müfettişten bir süre sonra Kocaeli yerel gazetesinde çıkan bir haberle iş kolumuzun metale verildiğini öğrendik. Karar resmi gazetede yayınlanmış ve yerel gazetede haber yaptırılmıştı. Bir şekilde bakanlıktan çıkan kararda Türk Metal’in parmağı olduğunu öğrendik. “Bilgimiz var o işi biz hallettik.” demişlerdi soranlara… Ancak bizlerin sürecin başından beri patronların arka bahçesi olan Türk Metal’e olan yanıtımız netti. Fabrika kapansa dahi Türk Metal asla fabrikaya giremeyecekti. Bizler de irademize sahip çıkacağımızı ve Petrol-İş fabrikada yetkili olana dek mücadele edeceğimizi belirtmiştik.
Bu süre zarfı içerisinde sendikada toplantılar aldık. İş kolunun metale çıkması bir kırgınlık yaratmış olsa da kararlılığımızdan hiçbir zaman vazgeçmedik. Birliğimizi güçlendirecek adımlar attık. Üyeliklerimize devam ettik. Fabrika içerisine Petrol-İş’in stikırları yapıldı. Sendika görevlileri fabrika önünde broşür dağıttı.
Yönetimden doğru zaman zaman örgütlülüğü engellenmek için hamleler yapılsa da bir sonuç alamadılar. Fabrikanın kapanacağı, işten atılma olacağı gibi binbir şey fabrikada fısıltı gazeteleriyle yayıldı. Kimi arkadaşlarımızı insan kaynakları odasına çağırıp tehditkar konuştu. Hepimiz her şeyi göze almıştık. Tazminatlarımız, işten atılmak hiçbirimizin umurunda değildi. Ya fabrikaya Petrol-İş gelecekti, ya gelecekti.
YEMEKLER PATLAMA NOKTASI OLDU
Sürecimiz ilerlerken enjeksiyonda gece vardiyasında çalışan arkadaşlarımıza sahur yemeklerinin sağlıklı ve doyurucu gelmeyişi, yalnızca kahvaltı verilmesi bizler için bardağın son damlası oldu. Arkadaşlarımız gelen kahvaltıyı protesto ederek kahvaltı tabldotlarını kapının önüne bırakmış, sabahına da eylem gerçekleştirmişlerdi. Refleks olarak gelişen eylemin ardından 3 vardiyada da eylem gerçekleştirdik. Vardiya çıkışlarında çıkış kapısında toplanıp servislerimize alkışlarla bindik. Sendikamız kabul edilene kadar da eylemlere devam edeceğimizi belirttik.
Kaybedecek hiçbir şeyimiz yok ve hepimiz bunun farkındayız. Eylemlerimizde de söyledik, yine söylüyoruz; emeğimiz için, ekmeğimiz için, alınterimiz için, onurumuz için Chinatool’a sendika girene dek eylemlerimize, mücadelemize devam edeceğiz.
Yaşasın örgütlü mücadelemiz!
Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız!

Chinatool Automotiv’den Kadın İşçiler



İlgili haberler
LCW işçisi kadınlar dertli: Kreş yok, taciz çok

Kadın işçiler yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirmeye devam ediyor. LCW çalışanı kadınla...

Yazaki Fabrikasında işçi kadınlar taciz sarmalında

Bir formenin bir kadın işçiye tecavüz girişimiyle gündem olan Yazaki fabrikasında kadın işçilerle ko...

Düşünsenize, bütün işçiler bir hafta iş bırakmış.....

“Neden olmasın” diyorum, “Bizle başlar sonrası gelir belki.” “Senle benle olacak iş değil. Bizi heme...