Denizli’de bir tekstil firmasında bir araya gelen 40’a yakın tekstil işçisi kadın yaptıkları buluşma ile hem kahkaha attı, hem sohbet etti, hem dertleşti.
Etkinliğe Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğünden Sosyal Hizmet Uzmanı Halit Karabulut da katıldı. Karabulut, verdiği bilgilerle kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekti: “Dünya üzerindeki işlerin yüzde 66’sı kadınlar tarafından yapılıyor. Dünyada özel mülkiyetin yalnızca yüzde 1’i kadınlara ait. Yoksulluk sınırı altında yaşayan yaklaşık 1.3 milyar insanın yüzde 70’ini kadın ve kız çocukları oluşturuyor. Türkiye’de milletvekillerinin yüzde 17’si kadın. Belediye başkanlarının yüzde 1’i kadın! Erkeklerde istihdam oranı yüzde 65,6 iken, kadınlarda yüzde 29,7.”
Bakanlığın hazırladığı ‘Bizim Ailede Olmaz’ adlı animasyon filmini izleyen kadınlar, Karabulut’la film üzerine tartışmalar yürüttüler.
TUVALET TEMİZLİĞİ NASIL BİTTİ?
Daha sonra yapılan söyleşiye Denizli Ekmek ve Gül’den Mükerrem Yollu da katıldı. 40’yakın tekstil işçisi kadının bir araya geldiği söyleşide kadınlar deneyimlerini aktardı.Kadınların hemen hepsi ev içi işlerin tamamının kadının göreviymiş gibi görünmesinden şikayet etti. Huriye, “Her gün eve gidince ne yemek pişireceğim diye düşünüyorum” derken, Ayşe “Erkekle aynı işi yapmasına rağmen ücret eşitsizliğinden tutun da ‘kriz var’ diye ilk işten çıkarılacaklar arasında yine kadın işçiler var” diye yakındı. İşyerinde erkek tuvaletlerini temizlikçiler temizlerken, kadın işçilerin birkaç ay öncesine kadar kendi tuvaletlerini temizlediğini aktardı Hesna. İşçi Temsilcisi Cennet, bu durumun birkaç ay önce neden değiştiğini ise şöyle anlattı: “Anlaştık aramızda, dilek şikayet kutularına yazdık bu durumu. Kadınlar bir araya gelince her sıkıntıyı çözüyor.”
ÇİLE NASIL BİTER?
Sonra oynadıkları oyun da dayanışmanın gücünü anlatıyordu. Bir ip yumağı alarak sormaya başladılar; “Pazara, markete giderken mutfak dolabını nasıl dolduracağını düşünenler kimler?” Bütün kadınlar el kaldırdı. El kaldıranlar ip yumağını doladılar parmaklarına. İkinci soru; “Burada çalışırken akşama ne yemek yapacağını düşünenler kimler?” oldu. Yumak yine dolandı parmaklara. “İşten eve gidip ev işi yapanlar?” Yine bütün parmaklara dolandı yumak... Son soru; “Hayatında en az bir kere şiddete maruz kalanlar?” Tüm parmaklar yumağın ipiyle doldu...Yumak biter sorun bitmez! Kadınlar ellerinde düğüm olan ipleri kestiler hep birlikte, birbirlerinden aldıkları güçle...
İlgili haberler
İşçi kadın buluşmalarının gösterdikleri
Çalıştıkları işyerleri ya da alanları farklı olsa da işçi kadınların hepsi aynı ortak sorunu yaşıyor...
GÜZELTEPE MAHALLE PAZARINDAN KADINLAR: Çocuklarımı...
İstanbul’un Eyüp ilçesi Güzeltepe mahalle pazarında kadınlar isyan ediyor: ‘Fiyatlar çok pahalı; geç...
Uzun mesailer, bitmeyen borçlar, taciz...
İşçi kadınlar çalıştıkları yerlerde insanların ekonomik gidişata tepkili olduklarını, ancak güvensiz...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.