LGBTİ adaylardan iktidara yanıt: Haklarımızı Mecliste de sokakta da savunacağız
Cumhur İttifakı partileri seçimlere doğru LGBTİ karşıtı söylemlerle nefreti kışkırtmaya devam ediyor. LGBTİ adaylar ise sokakta ve Mecliste hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini ifade ediyor.

AKP iktidarı ve Cumhur İttifakı “Ailenin korunması” adı altında LGBTİ’leri hedef alan açıklamalarını seçimlere kısa süre kala yoğunlaştırdı. Geçtiğimiz günlerde TRT ortak yayınına katılarak açıklamalarda bulunan AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, LGBTİ’leri “sapkın” ilan edip “LGBT gibi sapkın bir yapıyla mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı, Millet İttifakını ise “LGBT masası” diye niteledi. Önceki gün Gemlik’te konuşan Erdoğan’ın gündeminde yine LGBTİ’ler vardı: “Gençler bak evliliğe karşı durmak yok. Siz bu LGBT’cilere bakmayın. Bu CHP LGBT’ci, İyi Parti LGBT’ci, HDP LGBT’ci. Evelallah Cumhur İttifakı kutsal ailesiyle bu yolda yürüyor.”

Yalnızca Erdoğan değil, bakanlardan Cumhur İttifakının diğer ortaklarına LGBTİ’ler sistematik olarak hedef gösteriliyor, nefret öznesi haline getiriliyor.

İktidarın yükseltmek istediği LGBTİ karşıtı söylemi, LGBTİ’lerin seçim sonrasına dair beklentilerini ve siyasi hayattaki yerlerini Türkiye İşçi Partisi ve Yeşil Sol Partiden LGBTİ adaylarla konuştuk.

TİP İstanbul 2. Bölge milletvekili adayı Esmeray Özadikti ve Yeşil Sol Partiden milletvekili aday adaylığını açıkladıktan sonra medyada hedef gösterilen sanatçı Semyani Perizade, LGBTİ’lerin hakları için Mecliste ve sokakta mücadelenin ilerletilerek devam edeceğini vurguladılar.

‘HESAP SORACAĞIZ’

İktidardaki partinin LGBTİ karşıtı açıklamalarının çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Esmeray Özadikti, “AKP artık kaybedeceğini biliyor. Kaybedeceğini bildiği için taahhüt de veremiyor, vaatte de bulunamıyor. Dolayısıyla seccadeyi kullanarak, LGBTİ+’ları kullanarak, bizim üzerimizden pazarlıklarla kazanmayı umuyor. Fütursuzca açıklamalarla bize saldırıyor” dedi.

Bir LGBTİ bireyin Mecliste olmasının tarihi önemde olduğunu söyleyen Özadikti, “Mecliste gözlerinin içine baka baka hesap soracağız. İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaksızın geri alacağız. Bu bizim, bütün kadın hareketinin kazanılmış hakkı. Artık birinci ağızdan soru önergeleri vereceğiz, birinci ağızdan sorunlarımızı konuşacağız. Elbette ilk hedefimiz AKP iktidarının gitmesi ancak alt başlıklarda bunlar olacak” ifadelerini kullandı.

‘REFAH VE HUZUR İÇİNDE YAŞAMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’

Milletvekili seçildiğinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin anayasal güvenceye alınması için çalışmalar yürüteceğini söyleyen Özadikti, “Seks işçiliği yapan trans kadınların yasal ve sosyal haklarının güvence altına alınması, seks işçiliği yapmayan LGBTİ+’lara istihdam yaratabilmek gibi çalışmalara yoğunlaşacağız. Bu çalışmalar toplumun diğer sorunlarından bağımsız olmayacak. Eşit haklara sahip, refah ve huzur içinde yaşamak için mücadele edeceğiz” dedi.

Trans cinayetlerine de değinen Özadikti, “Hiçbirinin hesabı sorulmadı. Hepsinin hesabını soracağız” ifadelerini kullandı.

‘ELLERİNDE ERİMEYİ DURDURACAK POLİTİK ARGÜMAN KALMADI’

Biseksüel kimliği ile Yeşil Sol Partiden milletvekilliği aday adaylığını açıkladıktan sonra iktidara yakın medya tarafından hedef gösterilen ve aday listesinde yer almayan Kürt sanatçı Semyani Perizade ise “Her ne kadar ‘özne’ olarak gönül verdiğim partimle birlikte Mecliste olamasam da diğer vekillerin LGBTİQA+ bireylerinin görünürlüğü ve eşit vatandaşlık hakları için mücadele edeceklerine dair en ufak bir kuşkum yok” dedi.

Bir sanatçı için siyasetle temasın risk olduğunun farkında olduğunu söyleyen Perizade, “Benden ilham alanlara ‘Bakın yeni bir dönem başlıyor, ben bile Mecliste olmak istiyorum çünkü gelecek bizim’ demek için aday adayı oldum” dedi.

“Patriarkal iktidarın karşısında hem kadın hem erkek hem de LGBTİQA+ bireylerin mücadelesi ve ittifakı önemli” diyen Perizade, partilerin büyük çoğunluğunun LGBTİ’lerin hakları, talepleri ve ihtiyaçlarına seçim programlarında yer vermediğine dikkat çekti.

Perizade, “LGBTİQA+ bireylerin her alanda ötekileştirildiği bir sistem içinde de ayrımcılık ve nefret söylemlerinin hedefi oluyorlar. Ana akım medyanın ve iktidarın tabanı için bizi pinpon topu gibi kullanıp nefret söylemleri geliştirmesinden ve bize sözde toplumun sağlığı adı altında ‘bir avuç marjinal ve patolojik vaka’ muamelesi yapmasından çok sıkıldık” dedi.

İktidarın tabanındaki erimeyi durdurmak için toplumda LGBTİ’lere karşı nefreti körüklediğine dikkat çeken Perizade, “Bu ellerinde başka bir politik argüman kalmadığını gösteriyor. Uyuşturucu madde kullanımı 9 yaşa kadar inmiş, mesela bununla mücadele etsinler. Pedofili, ensest ve zoofili ile mücadele etsinler. Cinsel yönelimini kabullenmiş, sağlıklı yaşamaya çalışan yetişkinlerin kimseye bir zararı yok” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AKP seçim beyannamesinde kadınlar-1 | ‘Aile bütünl...

AKP'nin seçim beyannamesi kadınlara ne söylüyor? Beyannamede kadınlar ve kadın hakları nasıl yer alı...

AKP seçim beyannamesinde kadınlar-2 | Kendi kendin...

AKP'nin seçim beyannamesinde veriler, ifadeler kendi içlerinde birbirini yalanlıyor. Peki bu beyanna...

AKP seçim beyannamesinde kadınlar-3 | Yaptıkları y...

AKP seçim beyannamesi, kadınları güvencesizleştiren, kız çocuklarını eğitimden koparan, kadına tüm b...