Ankara’nın kadın milletvekili adayları bir araya geldi: Demokrasi ve eşitliği savunan adayları destekleyelim
KADER Ankara Şubesi, kadın milletvekili adaylarını bir araya getirdi. Açıklamada ‘Kadınlara yönelik ayrımcılığı ve şiddeti sonlandıracak kararlılığa sahip kadın adayları seçmek elimizde’ denildi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Ankara Şubesi, başkentteki kadın adayları bir araya getirdi. Partilerin gösterdiği aday listelerinde kadınların eşit temsilinin vurgulandığı etkinlikte, kadın adaylar kendilerini tanıttı.

1997’de kurulan Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Ankara Şubesinin, seçimle ve atamayla gelinen tüm karar organlarındaki kadın temsil oranlarını yükseltmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, “Kentimizin kadın adaylarını, yazılı ve görsel basın ve yayın kuruluş temsilcileri, kadın örgütleri ve üyelerimizle buluşturuyoruz. Amacımız 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Genel Seçimlerde, Ankara’dan aday gösterilen, demokrasi ve eşitliği savunan kadınların görünür olmasını sağlamak ve desteklemek. Siyasi partiler, bir seçimde daha kadın adaylar ile erkek adaylar arasında eşitliği sağlamadı. Oysa ki, seçmen vaatlerini ve parti programlarını gerçekleştirmenin ilk göstergesi seçilebilir sıralarda kadın adaylar göstermek olmalıydı” denildi.

Bu nedenle, önümüzdeki süreçte partilerden iki önemli taleplerinin olduğu ifade edilen açıklamada, atanan pozisyonlarda kadın erkek eşitliğinin gözetilmesi ve Siyasi Partiler ve Seçim Kanunun tüm paydaşların görüş ve önerileri alınarak eşitlikçi bir şekilde hazırlanması istenildi.

Eşitliğin sağlanmasında, her bir seçmene önemli görev düştüğü kaydedilen açıklamada, “Siyasete kadınların ve halkın gerçek temsilcisi olmak amacıyla giren, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini benimseyen, kadınları ve kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti sonlandıracak kararlılığa sahip kadın adayları seçmek elimizde” denildi.

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci kadınlar ve erkeklerin eşit temsili ve katılımının önemini vurgulayarak, kadınların kaderinin kimsenin iki dudağı arasında teslim edilemeyeceğini ifade etti.

‘DEMOKRATİKLEŞMENİN YOLU HAK VE ÖZGÜRLÜKLER’

Etkinliğe Yeşil Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, CHP ve İYİ Partiden kadın milletvekili adayları katıldı.

Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge milletvekili adayı ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan yaptığı konuşmada, “Bugün Türkiye’de bir demokratikleşme olacaksa; bunu hak ve özgürlüklerin güvenceye alınmasıyla mümkün olabileceğini düşünüyoruz. Elbette kadınların yaşadığı sorunların çözümünün, toplumsal sorunların çözümüyle el alınması gerektiğini düşünüyoruz. Fakat bu, kadınların kendi özgün talepleri için örgütlenme ihtiyacını da ortaya koyuyor” dedi.


‘KADIN-ERKEK YURTLARINDA EŞİTSİZLER’
Yeşil Sol Parti milletvekili adayı ve ODTÜ öğrencisi Sıla Altun da yaptığı konuşmada özellikle genç kadınların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Altun, “ODTÜ ve birçok üniversitede kadın-erkek yurtlarındaki eşitsizlikler devam ediyor. KYK yurtları kadınlar için çekilemez hale geliyor. Temel ihtiyaçlar ve kadınların özel ihtiyaçlarının ekonomik nedenlerle karşılanamaması gibi sorunların genç kadınların hayatları önündeki engelleri oluşturuyor. Üniversitelerde atanmış rektörler, kadınların ve LGBTİ’lerin mücadelesini bastırmaya çalışıyor” dedi.
Yeşil Sol Parti Adayı Hatice Göz Kampüs Cadıları ve Mor Dayanışmada çalışmalar yürüttüğünü belirterek, kadın mücadelesinin daha da yükseltilmesi için aday olduğunu ifade etti. Etkinliğe Yeşil Sol Parti adayı Hatice Boyraz Özel de katıldı.
‘KADIN DÜŞMANI İTTİFAKA KARŞI’

Türkiye İşçi Partisi adayı Avukat Yelda Koçak ev kiralarının asgari ücreti geçtiği bir bölgenin adayı olduğunu ifade ederek, “Çalışma Bakanı da bu bölgeden aday. 15 yıldır kadın hakları için adliye ve sokaklarda mücadele yürütüyorum. Kadın düşmanı ittifaka karşı emekçilerin ve kadınların sesi olmak istiyorum” dedi. TİP adayları arasında Misket Elif Çongur ve Dilara Mahmure Dolgunyürek de vardı.

CHP adayı ve Tekvandocu İrem Yaman, “Vahşice katledilen katledilen kadınların acısı hâlâ içimizde. Onların sesi olmak, kadınların için birlikte mücadele etmek için adayız” dedi. CHP adayları arasında Elif Tokkkaya Sevinç, Aysun Palalı, Aylin Yaman da vardı.

İYİ Partiden milletvekili adayı Fatma Özkan da etkinlikte yer aldı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AKP seçim beyannamesinde kadınlar-1 | ‘Aile bütünl...

AKP'nin seçim beyannamesi kadınlara ne söylüyor? Beyannamede kadınlar ve kadın hakları nasıl yer alı...

AKP seçim beyannamesinde kadınlar-2 | Kendi kendin...

AKP'nin seçim beyannamesinde veriler, ifadeler kendi içlerinde birbirini yalanlıyor. Peki bu beyanna...

AKP seçim beyannamesinde kadınlar-3 | Yaptıkları y...

AKP seçim beyannamesi, kadınları güvencesizleştiren, kız çocuklarını eğitimden koparan, kadına tüm b...